NemeaPress

Νέα εποχή για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς με το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή

ÓõæÞôçóç åðßêáéñçò åñþôçóçò óôçí ÏëïìÝëåéá ôçò ÂïõëÞò ôçí ÄåõôÝñá 3 Öåâñïõáñßïõ 2020. (EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)

Τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020 κατετέθη στη Βουλή, το νομοσχέδιο των Αγροτικών Συνεταιρισμών που θέτει υγιείς και στέρεες βάσεις για την ανάδειξη των Αγροτικών Συνεταιρισμών σε σύγχρονες, ανταγωνιστικές και επικερδείς επιχειρήσεις.



 

Παράλληλα, το νομοσχέδιο δημιουργεί τις προϋποθέσεις εκείνες που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία των Συνεταιρισμών στο σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στην παγκόσμια αγορά.

Επιπλέον, με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου λαμβάνει σάρκα και οστά το πάγιο αίτημα των συνεταιρισμένων αγροτών για τη σύσταση μίας εθνικής συντονιστικής οργάνωσης των Αγροτικών Συνεταιρισμών, καθώς ορίζονται οι προϋποθέσεις για την συγκρότηση «Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.)», οι οποίες καθορίζουν και το πλαίσιο λειτουργίας της Ένωσης.

Ο ΥπΑΑΤ, Μάκης Βορίδης σε δήλωσή του επισημαίνει: «Το παρόν νομοσχέδιο συνιστά αποτέλεσμα συνεχούς και πολύμηνης διαβούλευσης με τους φορείς του κλάδου και τους εμπλεκόμενους στο Συνεταιριστικό Κίνημα και διορθώνει πλήρως τα κακώς κείμενα του παρελθόντος που οδήγησαν τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς σε τέλμα. Το νομοσχέδιο αυτό διασφαλίζει τα νομικά εργαλεία που θα επιτρέψουν στους υπάρχοντες Συνεταιρισμούς να επεκτείνουν την εμπορική δραστηριότητα τους και ως εκ τούτου και την κερδοφορία τους, ανοίγει δε το δρόμο στην ίδρυση νέων Συνεταιρισμών, ενισχύοντας την πάγια επιδίωξη της Κυβέρνησης για ενίσχυση του «συνεταιρίζεσθαι».

Παρατίθενται τα βασικότερα σημεία του νομοσχεδίου για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς:

Επίσης, μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι:

  1. Προβλέπεται η σύσταση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με τίτλο «Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.)», που αποτελεί την εθνική συντονιστική οργάνωση των ΑΣ και των λοιπών νομικών προσώπων που είναι εγγεγραμμένοι στο σχετικό Μητρώο πλην των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων και καθορίζεται το πλαίσιο λειτουργίας του. (άρθρο 38)



Exit mobile version