NemeaPress

Άυλη πολιτιστική κληρονομιά: παράδοση με μέλλον

Πραγματοποιήθηκε στις 19/6/2021 η κεντρική εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Μουσείου Άρτου και του Διαδραστικού Αγροτικού Λαογραφικού Μουσείου Βαρνάβα Αττικής με θέμα «Τα μηνύματα του ΄21 για το σήμερα και το αύριο».

Επισημάνθηκε, όπως φαίνεται στην φωτογραφία, η παρουσία του βουλευτή κ Πάνου Σκουρολιάγκου, του Δημάρχου Σαρωνικού κ Πέτρου Φιλίππου, του βουλευτή κα Βασίλη Οικονόμου, πίσω διακρίνεται η κα Μάγδα Κοντογιάννη (γραμματέας Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής), και στο βάθος ο κ Θεόδωρος Αγγελόπουλος (Ίδρυμα Μιχ. Κακογιάννη) και βέβαια πολλοί άλλοι.




 

Οι εισηγητές ήταν η η κα. Αικατερίνη Πολυμέρου Καμηλάκη (μέλος Επιτροπής «Ελλάδα 2021», π. Δ/ντρια Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών), ο κ. Νίκος Κλειτσίκας (Ιστορικός – Αρχαιολόγος) και ο κ. Γιώργος Χριστόπουλος (Εκπαιδευτικός, Δρ Κοινωνιολογίας Εκπαίδευσης).

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη (κτηνοτρόφος, 6932094231) κατέγραψε από όσα ακούστηκαν από την εισήγηση της κα Αικ. Πολύμερου Καμηλάκη, τα παρακάτω:

Από τις σημειώσεις τις κας Μάγδας Κοντογιάννη, κτηνοτρόφου στο Μενίδι Αττικής, μιας προσεκτικής ακροάτριας, ενθουσιασμένης από όσα άκουγε αντλήσαμε και τα παρακάτω:

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σημείωσε η κα Μάγδα Κοντογιάννη την προοπτική και την δυναμική για το μέλλον όλων της ανάγκης για την ενίσχυση των τόπων και των τοπικών αγροτικών κυρίως κοινωνιών, όπως τις διατήρησαν «καθυβριζόμενοι» οι σημερινοί αυθεντικοί αγρότες (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς, δασοκόμοι). Και συνέχισε στην εισήγηση της η κα Α. Καμηλάκη:

Η εισήγηση της κας Αικ. Πολυμέρου Καμηλάκη ήταν ένας καλά τεκμηριωμένος ύμνος στην τοπικοποίηση, στον τόπο, στις τοπικές κοινωνίες, στην τοπική θυμοσοφία και τοπικό πολιτισμό, στις μόνες εναπομείνασες τοπικές αγροτικές κοινωνίες.

Και μόνο τα στοιχεία από αυτήν την εισήγηση της κας Α. Πολύμερου Καμηλάκη άξιζαν για όλη την διοργάνωση «Τα μηνύματα του ΄21 για το σήμερα και το αύριο». Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής ευχαριστεί τους διοργανωτές και βέβαια την κα Α. Καμηλάκη.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα, 6998282382





 

Exit mobile version