NemeaPress

Με «νόμιμες» αποφάσεις και διαδικασίες η προστασία του λαού αφήνεται στο έλεος των «ιδιωτών»

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 

Σε κάθε «κρίση» ο λαός ψάχνει για τα αυτονόητα…, για να την αντιμετωπίσει και να προστατευτεί.

Σε κάθε «κρίση» ακούμε ότι θα αναζητηθούν οι υπεύθυνοι και θα αποδοθούν ευθύνες…

Η κυβέρνηση «ζήτησε συγνώμη»!!! Και ο Περιφερειάρχης Αττικής της ΝΔ δήλωσε «δεν θέλουμε να ισχυρισθούμε ότι όλα λειτούργησαν στην εντέλεια…. Σίγουρα θα μπορούσαμε καλύτερα και… γι αυτό που μας αναλογεί, ζητούμε κι εμείς μια ειλικρινή συγγνώμη από τους συμπολίτες μας που ταλαιπωρήθηκαν»!!!!



 

Και συνέχεια επαναλαμβάνεται το ίδιο «έργο», συνεχίζεται η ίδια πολιτική…, όσο οι εργαζόμενοι δεν βάζουν στην «σέντρα» τις πραγματικές αιτίες, όσο δεν «φορτώνουν» τις ευθύνες στους πραγματικά υπεύθυνους.

«Επιρρίψαμε ευθύνες στην ιδιωτική εταιρεία της Αττικής Οδού» λένε κυβερνητικά στελέχη για να ξεπλύνουν τις ευθύνες της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων που επιλέγουν να παραχωρούν κρατικές αρμοδιότητες και μάλιστα σίγουρης κερδοφορίας σε επιχειρηματικούς ομίλους, που παραχωρούν δρόμους, λιμάνια, βουνά, δίκτυα και πλουτοπαραγωγικές πηγές στους επιχειρηματικούς ομίλους, που αναθέτουν την προστασία του λαού στις ιδιωτικές εταιρείες, κι όλα αυτά γιατί το σύστημα που στηρίζουν είναι αυτό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Κυβέρνηση, Περιφερειάρχης και Δήμαρχοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι τα τραγικά αποτελέσματα από την χιονόπτωση δεν θα τα είχαμε με μια καλύτερη διαχείριση ή ότι αυτή αποτελεί πρωτόγνωρα ακραίο φαινόμενο ή ότι μια άλλη οργανωτική δομή της Πολιτικής Προστασίας μπορεί να αλλάξει την κατάσταση.

Λένε ψέματα. Κρύβουν την αλήθεια.

Κρύβουν το διαχρονικό προδιαγεγραμμένο έγκλημα, ότι το αστικό κράτος θυσιάζει                  την ζωή, την υγεία και τις ανάγκες του λαού στο όνομα των κερδών                                            των επιχειρηματικών ομίλων.

Άρα σχέδιο είχαν…, όμως το σχέδιό τους στηριζόταν στη «γύμνια» του μηχανισμού της Περιφέρειας και στις γνωστές μπίζνες διοχέτευσης εκατομμυρίων στις εργολαβικές εταιρείες.

Μόνο για την Πολιτική Προστασία και μόνο για τα συμβάντα του 2020 έδωσε στις εργολαβικές εταιρείες 6.600.000 ευρώ!!!

Από τον Ιανουάριο 2021 έως και Ιούλιο 2021 έδωσε στις εργολαβικές εταιρείες κοντά 2.000.000 ευρώ, χωρίς την « Μήδεια», χωρίς τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη, χωρίς τη φωτιά στον Κιθαιρώνα κλπ.

Το 2021 και μόνο για την αντιμετώπιση της «Μήδειας» αναμένεται να εκκαθαριστούν στις εργολαβικές εταιρείες πάνω από 5.500.000 ευρώ!!!

Πόσα μηχανήματα θα μπορούσε να έχει αγοράσει η Περιφέρεια Αττικής;

Να τα διατάσσει όταν θέλει, όπου χρειάζεται. Να τα αξιοποιεί όλο το χρόνο, όχι μόνο μπροστά σε φαινόμενα και καταστροφές, αλλά και πχ στους καθαρισμούς των ρεμάτων και όπου χρειάζεται. Πόσα μηχανήματα θα μπορούσε να έχει αγοράσει και μόνο με τα εκατομμύρια που διέθεσε τα τελευταία χρόνια  στις εργολαβικές εταιρείες, ώστε να μην διαθέτει μόνο 3 μηχανήματα αποχιονισμού, εκ των οποίων το ένα χαλασμένο;

Ένα σύγχρονο καινούργιο αποχιονιστικό μηχάνημα με δυνατότητα να γίνεται «πολυμηχάνημα» στοιχίζει γύρω στα 250.000 ευρώ, περίπου δηλαδή όσο χρηματοδότησε μια ΜΚΟ για να διοργανώσει Αγώνες Εργασιακού!!! Αθλητισμού, μακριά από τους εργαζόμενους!!!

Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι ότι δεν έχει τους αναγκαίους πόρους για να εξοπλιστεί η Περιφέρεια και το κράτος γενικότερα με τα απαραίτητα…. Το πρόβλημα είναι η πολιτική της επιλογή να διαθέτει τους πόρους που έχει στους επιχειρηματικούς ομίλους, εξασφαλίζοντάς τους  σίγουρη κερδοφορία.

Η χρόνια έλλειψη μηχανημάτων και προσωπικού σχετικών ειδικοτήτων αποξενώνει τις υπηρεσίες από τέτοιες κύριες αρμοδιότητές τους. Χάνεται η τεχνογνωσία, η εμπειρία, η ικανότητα να σχεδιάζουν τις αναγκαίες παρεμβάσεις τους, διευκολύνοντας έτσι τις ιδιωτικοποιήσεις και τις αναθέσεις στις εργολαβικές εταιρείες.

Το κέρδος δεν συμβιβάζεται με την ασφάλεια και την ποιότητα των υποδομών,                             με την προστασία της ζωής μας

Η ετοιμότητά τους είναι κάλπικη γιατί στηρίζεται σε σαθρά ποδάρια

Κι όμως την Δευτέρα 24/1 μέσα σε λίγες ώρες έκλεισαν όλοι οι δρόμοι, μικροί και μεγάλοι και η ακριβοπληρωμένη Αττική Οδός, με τα εγγυημένα κέρδη χρόνια τώρα…

Αυτά συμβαίνουν όταν «δεν έχεις νύχια να ξυστείς» όπως λέει ο λαός.

Και ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι της Περιφέρειας ξέρουν ότι την Δευτέρα δεν εμφανίστηκαν τα μηχανήματα γνωστών εταιρειών και κάποιοι δεν σήκωναν ούτε καν τα τηλέφωνα…, ο Περιφερειάρχης δεν τόλμησε ούτε καν εκ των υστέρων να τους αναφέρει, μη τυχόν και τους θίξει…, μη τυχόν κάποιος τολμήσει και ζητήσει τον αποκλεισμό τους από το περιβόητο «Μητρώο Εργοληπτών», μιας και η «μη εκπλήρωση όλων των ανωτέρω όρων αποτελεί «θεωρητικά» αυτοδίκαιο λόγο λύσης της συνεργασίας και εξαίρεσης του αναδόχου εργολήπτη (εταιρίες – φυσικά πρόσωπα) από το μητρώο των εργοληπτών για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών», σύμφωνα με την 1034/2015 απόφαση της Ο.Ε.

Αντίστοιχα «σαθρή» ήταν και διαδικασία «προμήθειας και μεταφοράς 6.500 τόνων αντιπαγετικού άλατος για τις ανάγκες αποχιονισμού δρόμων σε τμήματα του δικτύου της Περιφέρειας Αττικής …» προϋπολογισμού 523.900 €, που με  στοχευμένη μεθόδευση από τη Διοίκηση Πατούλη «αξιοποιείται» στο έπακρον και με διάτρητη αιτιολόγηση η προσοδοφόρα για το κεφάλαιο διαδικασία της ανάθεσης έργων με «διαπραγμάτευση» (στην πραγματικότητα χωρίς καν διαπραγμάτευση) μεταξύ μικρού αριθμού επιλεγμένων εργολάβων και με υπερτιμολογημένες, σε σχέση με τους ανοιχτούς διαγωνισμούς, οικονομικές προσφορές. Και αυτό σε βάρος πάντα της αποτελεσματικής προστασίας του λαού.

Ακολούθησε στις 21-1-2022 η υπ’ αριθμ. πρωτ. Χ 33/21-01-2022  Απόφαση ανάθεσης του Περιφερειάρχη Αττικής για την διάθεση των αναγκαίων μηχανημάτων συνολικού ποσού 6.000.000,00 ευρώ!!! και ίσως ακολούθησαν και άλλες…

Είναι φανερό πως και το κράτος και τα θεσμικά του όργανα, κυβέρνηση και Περιφερειακές Αρχές εντάσσουν ακόμα και τις παρεμβάσεις τους σε κρίσιμους τομείς στη λογική μοιράσματος κονδυλίων για στήριξη της κερδοφορίας, των επιλογών των επιχειρηματικών ομίλων, για να φτιάχνουν τα δικά τους τζάκια, για να ανακόπτουν τυχόν διεργασίες που προκαλούνται από την υπάρχουσα δυσαρέσκεια.

Γυρνάμε την πλάτη στην πολιτική που αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα σαν «αναλώσιμα» προϊόντα, μακριά από τις υπαρκτές ανάγκες για ζωή με σύγχρονους όρους και δικαιώματα.

Γυρνάμε την πλάτη σε όσους καλλιεργούν αυταπάτες ότι μπορούν αν και ακολουθούν τον ίδιο δρόμο, στήριξης της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, να διαχειριστούν καλύτερα τα πράγματα.

Ξέρουμε ότι «σωτήρες» μακριά και έξω από την πάλη των εργαζομένων δεν υπάρχουν.

 

Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας και απαιτούμε:




Exit mobile version