NemeaPress

Έναρξη του Έργου «Διατήρηση Γενετικών Πόρων Φυτικών Ειδών που σχετίζονται με τη Γεωργία και τα Tρόφιμα»

Υπεγράφη η σύμβαση για την έναρξη του Έργου «Διατήρηση Γενετικών Πόρων Φυτικών Ειδών που σχετίζονται με τη Γεωργία και τα Τρόφιμα – ΔιαΦυΓε» από τον Πρόεδρο του Ταμείου Γεωργίας και Κτηνοτροφίας και Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), κ. Γιώργο Στρατάκο, και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΟ–ΔΗΜΗΤΡΑ, κ. Αντώνη Φιλιππή με στόχο την προστασία της πολύτιμης φυτικής γενετικής κληρονομιάς της Ελλάδας.

Η δράση θα συμβάλει στη διάσωση της γενετικής ποικιλότητας καλλιεργούμενων φυτών και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην υλοποίηση της στρατηγικής του ΥΠΑΑΤ για την προστασία της βιώσιμης γεωργίας και της βιοποικιλότητας  σε είδη με σημασία στον αγροδιατροφικό τομέα, ενισχύοντας την προσαρμοστικότητα των καλλιεργειών στις κλιματικές προκλήσεις. Παράλληλα οι Έλληνες γεωργοί θα έχουν στη διάθεσή τους περισσότερα εργαλεία, ώστε να βελτιώσουν τον τρόπο διαχείρισης των εκμεταλλεύσεών τους για να ανταποκριθούν στις μελλοντικές προκλήσεις. Το
Έργο «ΔιαΦυΓε» στοχεύει στην:

Ο ΕΛΓΟ–ΔΗΜΗΤΡΑ, ο μεγαλύτερος φορέας διατήρησης φυτικών γενετικών πόρων στη χώρα, αναλαμβάνει την υλοποίηση του Έργου αξιοποιώντας την επιστημονική του τεχνογνωσία και τις υφιστάμενες υποδομές των Ινστιτούτων Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών, καθώς και Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου.

Κομβικό ρόλο θα διαδραματίσουν η Τράπεζα Γενετικού Υλικού (ΤΠΥ) και οι Συλλογές Διατήρησης Ποικιλιών (ΣΔΠ) καρποφόρων δένδρων και αμπέλου στα αγροκτήματα των Ινστιτούτων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, καθώς οι δράσεις στοχεύουν στην ανανέωση, στον εμπλουτισμό και στην προστασία τους.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 1.100.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση προέρχεται από το Ταμείο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας και η υλοποίηση θα πραγματοποιηθεί κατά την περίοδο 2025–2029, με αρμόδιο φορέα υλοποίησης τον ΕΛΓΟ–ΔΗΜΗΤΡΑ.




 

Exit mobile version