NemeaPress

Ελληνικά ενδημικά αυφυή άνθη στην ανθοκομία

Ελληνικά ενδημικά αυφυή άνθη στην ανθοκομία

Μπράβο, Μπράβο, Μπράβο στην Ομάδα Ανθοπαραγωγών (Αγροτικός Ανθοπαραγωγικός Συνεταιρισμός Αθηνών, κ Θάνος+Δημήτρης Κελμάγερ & Αλέκος Μόσχος), τον Σύλλογο Ανθοπωλών Καταστηματαρχών Αθηνών και το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης & Φυτογενετικών Πόρων (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ) για την ωραία ελπιδοφόρα εικόνα που απόλαυσαν όλοι όσοι βρέθηκαν (και ήταν πολλοί) στο Ινστιτούτο Δασικών Μεσογειακών Οικοσυστημάτων (Ζωγράφου, Αθήνα) την 18/6/2025.

Στα πλαίσια του Μέτρου 16 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 εγκρίθηκε το έργο «Ίδρυση Επιχειρησιακής Ομάδας-ΕΣΚ για την προώθηση νέων ανθοκομικών ειδών από σπάνια-ακριβοθώρητα αυτόχθονα φυτά της Ελλάδας, για παραγωγή κοπτόμενων ανθέων με λιπάνσεις ακριβείας» (Μ16ΣΥΝ2-00419, www.endimika-anthi.gr).

Στις 18/6/2026 πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων, αλλά τις εξαιρετικές εντυπώσεις πήρε το εργαστήριο ανθοδετικής με τα πέντε καλλιεργηθέντα αυτόχθονα άνθη από την ομάδα των ανθοδετών με τον κ Μάριο Βαλλιάνο, που αποτελούνταν από τους: Κων/να Διακουμοπούλου, Κατερίνα Κακαλιούρα, Σπύρο Τσάση, Σταυριανή Δημητροπούλου & Γιώργο Χαρμαντά.

Τα σπάνια-ακριβοθώρητα ενδημικά αυτόχθονα άνθη της Ελλάδας που πρωταγωνίστησαν είναι τα: Campanula-cretica, Campanula-pelviformis, Helichrysum-orientale, Petromaroula-pinnata & Satureja-pilosa. Ο Δρ Γ. Τσοκτουρίδης στα συμπεράσματα του έργου ανέφερε:

Από όσα ακούστηκαν, για να απολαύσουμε την ελπιδοφόρα παρουσίαση των αποτελεσμάτων της 18/6/2025, υπήρξε εγκαίρως επαρκής γνώση της αγοράς δρεπτών ανθέων, όχι μόνο της Ελληνικής αγοράς και όραμα για την ελληνική ανθοκομία και διοικητική εμπειρία. Αποτυπώνοντας μερικά «οδοσήματα» της πορείας για να φθάσουμε στην πανδαισία των ανθοδεσμών επισημαίνουμε:

Ο κ Θάνος Κελμάγερ λέει παντού: «Η Ελλάδα είναι η ψυχή μας, τα λουλούδια είναι η ζωή μας», αλλά ταυτόχρονα έγινε απολύτως κατανοητό ότι πρέπει να είναι αποτελεσματικοί οι οργανισμοί που πληρώνονται από τους Έλληνες για να προσφέρουν επιστημονικές λύσεις στα προβλήματά τους και να υποστηρίζουν την ελληνική παραγωγή.

Ο τεράστιος κοινός θησαυρός της Ελλάδος στην βιοποικιλότητα πρέπει να κατοχυρωθεί στην Ελλάδα και διεθνώς, και από όσα καταλάβαμε, από τα 1470 ελληνικά ενδημικά αυτοφυή φυτά πάρα πολύ λίγα έχουν κατοχυρωθεί ως ελληνικά, και γίνεται διεθνές (λαθρ) εμπόριο. Ως παράδειγμα αναφέρθηκε ότι η Campanula-cretica (που τώρα εξετάζεται η εμπορικότητα) και είναι «απειλούμενο, αυτοφυές, προστατευόμενο, τοπικό, κρητικό, ενδημικό φυτό πωλείται ήδη σε τρείς χώρες, από τρία φυτώρια έναντι 2,58€/φυτό. Δρ Νίκος Κρίγκας, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Τα ερωτήματα παραμένουν:

Ποιος έπρεπε να κατοχυρώσει τον ελληνικό ΘΗΣΑΥΡΟ?

Τι μπορεί να γίνει τώρα?

Τα αποτελέσματα της πολυδάπανης προσπάθειας, πώς θα κατοχυρωθούν?

Θα μπορούν οι Έλληνες παραγωγοί να προσφέρουν πιστοποιημένα φυτά με royalties, όπως ακριβώς σήμερα πληρώνουν οι Έλληνες αγρότες-ανθοπαραγωγοί στους ξένους, ακόμα και για ελληνικά ενδημικά αυτοφυή φυτά?

Η εκδήλωση αναμεταδίδοταν ζωντανά στο facebook στο προφίλ του «ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» από την κα Μάγδα Κοντογιάννη και είναι στο https://www.facebook.com/magda.kodogianni/videos/719266047358637 & η ανθοδετική στο https://www.facebook.com/magda.kodogianni/videos/1271839827873287.

Ανάμεσα στους πολλούς συμμετέχοντες διακρίναμε τον καθ Χρ Λύκα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), την Δρ Ειρ. Πιτταρά (Δ/ντρια Ινστιτούτου Δασικών Μεσογειακών Οικοσυστημάτων), την κα Αθαν. Μερεμέτη (ΕΥΔ ΠΑΑ 2014-2020), τον κ Αλέκο Μπακούρο (ειδικό συνεργατισμού), τον κ Γιάννη Κοντογιάννη (πρόεδρο Κτηνοτρόφων Αττικής), πολλούς ανθοπαραγωγούς (από τα 91 μέλη του Συνεταιρισμού με ελληνικά δρεπτά άνθη, που προέρχονται από Πόρο, Τροιζήνα, Μαραθώνα, Σχηματάρι, Αχαρνές, Ιεράπετρα, Κώ, Σάμο, Δράμα κ.α.) και πολλούς ανθοπώλες.

Συγχαρητήρια στον Πρόεδρο του Αγροτικού Ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Αθηνών. Οι συνεργατικές δομές προσφέρουν κάποιες ελπίδες στον αγροτικό κόσμο.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, Agrobus

Exit mobile version