Με φόντο τις αναμμένες μηχανές των τρακτέρ αλλά και το κλίμα μίας εύθραυστης εκτόνωσης, η Κυβέρνηση προετοιμάζεται για την κρίσιμη συνάντηση της ερχόμενης εβδομάδας με τους εκπροσώπους των αγροτών. Πίσω από τις επίσημες ανακοινώσεις, εξελίχθηκε ένα πλούσιο παρασκήνιο με λεπτούς χειρισμούς, ώστε να διασφαλιστεί ότι ο δρόμος προς το Μέγαρο Μαξίμου θα μείνει ανοιχτός.
Το «αόρατο» σχέδιο προσέγγισης
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, είχε διαδοχικές επαφές με πρόσωπα-κλειδιά από τα μπλόκα, καταφέρνοντας να «χαρτογραφήσει» τις προθέσεις τους και για να μην τιναχθούν όλα στον αέρα, η εντολή ήταν σαφής και εντελώς εμφανής για αποφυγή κάθε σύγκρουσης.
Έτσι η αστυνομία δεν κινήθηκε επιθετικά προς τους διαδηλωτές όπως ακουγόταν, «πάγωσαν» οι αποστολές προστίμων (ύψους 350 ευρώ) για παρακώλυση συγκοινωνιών και δεν υπήρξε καμία σύλληψη που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «θρυαλλίδα» έντασης.
Τι θα πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
Ενώ η επίσημη γραμμή της Κυβέρνησης παραμένει το «δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια», οι πληροφορίες δείχνουν ότι υπάρχει χώρος για συγκεκριμένες παρεμβάσεις:
Έτσι εξετάζεται ένα πλαίσιο που θα επιτρέψει σε περισσότερους παραγωγούς να ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση για το ρεύμα (8,5 λεπτά/KWh) όπως και στο τραπέζι είναι η επίλυση γραφειοκρατικών εκκρεμοτήτων που δυσκολεύουν την καθημερινότητα των αγροτών. Στο τραπέζι όπως όλα δείχνουν θα είναι και η συζήτηση για στρατηγικές επενδύσεις που θα θωρακίσουν τον πρωτογενή τομέα σε βάθος χρόνου.
«Όταν πηγαίνεις σε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, πάντα υπάρχει κάτι να πάρεις», εκτιμούν έμπειρα στελέχη, προεξοφλώντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κρατάει «κάτι» για το τέλος.
Το χρονοδιάγραμμα
Η ερχόμενη Δευτέρα θεωρείται ημέρα-κλειδί, καθώς θα πραγματοποιηθεί προ-σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό για να «κλειδώσει» η τελική κυβερνητική πρόταση. Η πίεση προς το Μαξίμου είναι διπλή: από τη μία η αγορά που ζητά ομαλότητα και από την άλλη οι βουλευτές της περιφέρειας που φυσικά δεν ενδιαφέρονται τόσο για την επίλυση του αγροτικού, αλλά αγωνιούν για το πολιτικό κόστος.
