Πόσο πρέπει να πουλάει το σταφύλι ο αμπελουργός για να αξίζει;
Γράφει ο Φραγκίσκος Παπαγεωργίου*
Κάποιος πρέπει να το πει.
Η φύση της δουλειάς μου κανονικά θα έπρεπε να με αποτρέπει να κάνω τέτοιες οικονομικές αναλύσεις. Αλλά όταν βλέπω αμπελουργούς να δουλεύουν σκληρά και να φτωχοποιούνται χρόνο με τον χρόνο, νιώθω την ανάγκη να τοποθετηθώ.
Δεν είναι θέμα αντιπαράθεσης. Είναι θέμα επιβίωσης για τη βάση της παραγωγής μας.
Με πραγματικά στοιχεία, φαίνεται καθαρά:
Σενάριο 1 – “Καλή χρονιά” με 1.200 κιλά/στρέμμα:
Συνολικό κόστος (παραγωγή + ευκαιρίας): 800 €
Κόστος ανά κιλό: 0,67 €
Τιμή για 40% καθαρό κέρδος: 1,12 €/κιλό
Σενάριο 2 – Χαμηλή απόδοση, 800 κιλά/στρέμμα:
Κόστος ανά κιλό: 1,00 €
Τιμή για 40% καθαρό κέρδος: 1,67 €/κιλό
Σενάριο 3 – Χαμηλή απόδοση & 9 μήνες καθυστέρηση πληρωμής:
Πραγματικό κόστος: 1,06 €/κιλό
Τιμή για 40% καθαρό κέρδος: 1,77 €/κιλό
Ξέρω καλά ότι και τα οινοποιεία πιέζονται και αυτά για χαμηλές τιμές από την αγορά, τα κόστη ανεβαίνουν παντού. Όμως, αν δεν φροντίσουμε όλοι μαζί την παραγωγική μας βάση — τον αμπελουργό — τότε το σύστημα δεν στέκει. Ούτε το κρασί της Νεμέας. Βλέπω την αμπελοκαλλιέργεια ασύμφορη ως επάγγελμα και το αποτέλεσμα θα είναι ερημοποίηση. Ότι δηλαδή γίνεται τα τελευταία αρκετά χρόνια.
Δεν δείχνω κανέναν με το δάχτυλο. Ζητώ να ξεκινήσουμε έναν ειλικρινή διάλογο για το πώς θα σταθούμε όρθιοι όλοι. Παραγωγοί, οινοποιοί, κοινωνία.
Δεν γίνεται κάθε τρύγος να είναι μια νέα καταστροφή μέχρι την επόμενη. Δεν οδηγεί πουθενά αυτό.
*Φραγκίσκος Παπαγεωργίου – Οινολογικό Εργαστήριο -Νεμέα
ΤΗΛ. : 2746022572 – 2746024000 – 6955335790
Email : frankypap1979@gmail.com