Δευτέρα, 9 Ιουνίου, 2025
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτικές αντιδράσεις και καταδίκες για την έφοδο του ισραηλινού στρατού στο Madleen

Αντιδράσεις και καταδίκη συναντά η βίαιη πράξη του Ισραήλ απέναντι στους άοπλους ακτιβιστές του Madleen, οι οποίοι πριν προλάβουν να φτάσουν στη Γάζα με ανθρωπιστική βοήθεια, πιάστηκαν στα χέρια του Ισραήλ που έχει επιβάλλει τον αποκλεισμό της περιοχής, ρίχνοντας τους Παλαιστίνιους πιο βαθιά στην εξαθλίωση.

Αρχηγοί κομμάτων της ελληνικής αντιπολίτευσης εκφράζουν βαθιά δυσαρέσκεια και ανησυχία, υπογραμμίζοντας τη φρίκη που συντελείται σε βάρος του πολύπαθου λαού της Παλαιστίνης.

Ταυτόχρονα, τονίζουν την ανάγκη να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή, ζητώντας από την Ελλάδα να αναλάβει πρωτοβουλίες και να κάνει βήματα για την ειρήνη στην περιοχή.

Σ. Φάμελλος: Η αλληλεγγύη δεν είναι τρομοκρατία
«Απαράδεκτη» χαρακτηρίζει ο Σωκράτης Φάμελλος την επέμβαση του Ισραήλ στο Madleen, προσθέτοντας πως πρόκειται για «ακόμα ένα κομμάτι στο παζλ της τραγωδίας που εξελίσσεται στη Μέση Ανατολή».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προσθέτει πως η αποστολή δεν ήταν απειλή, αλλά «μια αναγκαία πράξη αλληλεγγύης». «Κι όμως, αντιμετωπίστηκε με όπλα και αυταρχισμό».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και εγώ προσωπικά είχαμε ζητήσει την ελεύθερη διέλευση του πλοίου προς τη Γάζα. Και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε στην ίδια κατεύθυνση», συμπληρώνει ο ίδιος.

Μάλιστα, παρατηρεί την «αφωνία της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη», υπενθυμίζοντας πως το κόμμα του έχει προτείνει δημόσια:

Να σταματήσει άμεσα η γενοκτονία και να επιτευχθεί εκεχειρία.
Να δημιουργηθεί ένα τρίγωνο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα με τη συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου και υπό την αιγίδα της ΕΕ.
Να αναλάβει η Ελλάδα την πρωτοβουλία διεθνούς Διάσκεψης Ευρωπαϊκής Ένωσης και χωρών Μεσογείου και Μέσης Ανατολής.
Να δρομολογηθεί η επίλυση του Παλαιστινιακού με βάση την απόφαση του ΟΗΕ και τα σύνορα του 1967.

ΚΚΕ: Απαράδεκτη ενέργεια του κράτους – δολοφόνου του Ισραήλ
Έντονη δυσαρέσκεια εκφράζει και το ΚΚΕ για το περιστατικό, αναφέροντας σε ανακοίνωση, στην οποία ασκεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, τα παρακάτω:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την κατάληψη από τον Ισραηλινό στρατό του ιστιοφόρου «Madleen», που είχε ναυλώσει ο «Στολίσκος Ελευθερίας» και κατευθυνόταν προς τη Λωρίδα της Γάζας μεταφέροντας συμβολική ανθρωπιστική βοήθεια.

Η κατάληψη του σκάφους, η σύλληψη και απέλαση των επιβατών του είναι άλλη μια απαράδεκτη και καταδικαστέα ενέργεια του κράτους δολοφόνου του Ισραήλ το οποίο, με τις πλάτες των συμμάχων του ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, συνεχίζει τη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού, στερώντας του ακόμα και τη δυνατότητα πρόσβασης σε ανθρωπιστική βοήθεια.

Τεράστιες ευθύνες αναλαμβάνει και η ελληνική κυβέρνηση όσο εξακολουθεί να μην καταδικάζει τη στάση του Ισραήλ και να μην τερματίζει κάθε στρατιωτική συνεργασία με αυτό το κράτος τρομοκράτη».

Αλ. Χαρίτσης: Oι ακτιβιστές του πλοίου είναι στα χέρια ενός κράτους-δολοφόνου
Σε αυστηρό τόνο η τοποθέτηση του Αλέξη Χαρίτση για τα όσα συνέβησαν στο Madleen, με τον ίδιο να δηλώνει πως «η επίθεση του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού στο πλοίο Madleen είναι μία ακόμη εγκληματική ενέργεια της κυβέρνησης Νετανιάχου».

Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς λέει χαρακτηριστικά πως «αυτή τη στιγμή οι ακτιβιστές του πλοίου είναι στα χέρια ενός κράτος-δολοφόνου».

Μάλιστα, μέσα στις επόμενες ώρες θα υπάρξει ενημέρωση για συγκέντρωση αλληλεγγύης.
«Η ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και θέλει να επικρατήσει ο νόμος του ισχυρού. Ενώνουμε τις φωνές μας με το διεθνές κίνημα αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης», καταλήγει ο Αλ. Χαρίτσης.

rosa.gr