Πέμπτη, 12 Ιουνίου, 2025
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Βόμβα» από το εκλογοδικείο: Χάνουν την έδρα τους τρεις βουλευτές των «Σπαρτιατών»

Με 297 βουλευτές θα λειτουργήσει, για πρώτη φορά στην ιστορία, η Βουλή, έπειτα από την απόφαση του Εκλογοδικείου να εκπέσουν από το αξίωμα τρεις βουλευτές του κόμματος «Σπαρτιάτες». Πρόκειται για τους Βασίλη Στίγκα, Πέτρο Δημητριάδη και Αλέξανδρο Ζερβέα, κατά των οποίων είχαν ασκηθεί προσφυγές ακύρωσης της εκλογής τους.

Το Εκλογοδικείο έκανε ομόφωνα δεκτές τις ενστάσεις και έκρινε ότι υπήρξε εξαπάτηση των εκλογέων, καθώς ως υποκρυπτόμενος αρχηγός των «Σπαρτιατών» φέρεται ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Το σκεπτικό της απόφασης
«Ένσταση περί ακύρωσης της ανακήρυξης βουλευτών και αναπληρωματικής βουλευτού σε συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια, λόγω εκλογικής παράβασης που συνίσταται σε εξαπάτηση των εκλογέων, υπό την έννοια ότι αυτοί συμμετείχαν σε πολιτικό κόμμα με υποκρυπτόμενο αρχηγό, ο οποίος έχει ήδη καταδικαστεί για την κακουργηματική πράξη της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Η περίπτωση της εξαπάτησης των εκλογέων από εκλογικούς συνδυασμούς πολιτικού κόμματος με υποκρυπτόμενο αρχηγό αφορά το σύνολο της Επικράτειας και, ειδικότερα, τις εκλογικές περιφέρειες στις οποίες ανακηρύχθηκαν βουλευτές του εν λόγω πολιτικού κόμματος.

Αν όμως με την ένσταση αμφισβητούνται τα αποτελέσματα μόνο ορισμένων εκλογικών περιφερειών, για τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες, όπου δεν ασκήθηκαν ενστάσεις, οι εκλογές έχουν καταστεί οριστικές και αμετάκλητες.

Συνεπώς, το Δικαστήριο κρίνει ότι, εν όψει της φύσης της συγκεκριμένης εκλογικής παράβασης —που συνίσταται σε εξαπάτηση των εκλογέων μέσω της συμμετοχής στις εκλογές πολιτικού κόμματος με υποκρυπτόμενο αρχηγό—, η επανάληψη της ψηφοφορίας στις συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες καθίσταται περιττή.

Η ανακήρυξη της αναπληρωματικής βουλευτού του ίδιου κόμματος στην εκλογική περιφέρεια της Β΄ Θεσσαλονίκης δεν είναι επιτρεπτή, ενόψει της ιδιαιτερότητας της εκλογικής αυτής παράβασης, η οποία αφορά συνολικά το πολιτικό κόμμα στο οποίο συμμετείχε ο βουλευτής του οποίου η εκλογή ακυρώνεται, καθώς και η αναπληρωματική βουλευτής.

Περαιτέρω, οι διατάξεις του Ν. 345/1976 δεν προβλέπουν, σε περίπτωση ακύρωσης της ανακήρυξης βουλευτή λόγω συμμετοχής του σε πολιτικό κόμμα με υποκρυπτόμενο αρχηγό —που συνιστά την εκλογική παράβαση της εξαπάτησης του εκλογικού σώματος— την ανακατανομή της βουλευτικής έδρας σε υποψήφιους άλλων πολιτικών κομμάτων. Οι επίμαχες έδρες των καθών οι ενστάσεις βουλευτών παραμένουν κενές.»

Σημειώνεται ότι έπειτα από έφεση που ασκήθηκε εκκρεμεί νέα δίκη σχετικά με την απόφαση του ποινικού δικαστηρίου, το οποίο είχε απαλλάξει νυν και πρώην βουλευτές που κατηγορήθηκαν για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος.

ΠΗΓΗ