Παρουσιάστηκαν οι Μελέτες του Aρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την ανάπλαση της παραλίας Καλάμια
Στον προθάλαμο του Δημοτικού Θεάτρου «ΘΩΜΑΣ ΘΩΜΑΪΔΗΣ» πραγματοποιήθηκε χθες (Δευτέρα 21 Ιουλίου) το απόγευμα στις 20.30 η παρουσίαση των μελετών που κατατέθηκαν στα πλαίσια του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών με τίτλο: «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ «ΚΑΛΑΜΙΑ» ΚΟΡΙΝΘΟΥ».
Παρουσιάστηκαν όλες οι μελέτες, βραβευθείσες και μη, και η αρχιτεκτονική ομάδα της κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1ου βραβείου, έδωσε διευκρινίσεις σε ερωτήματα των πολιτών.
Ο Δήμαρχος Κορινθίων, Νικόλαος Σταυρέλης, και ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών, Βασίλειος Πανταζής, κάλεσαν όλους τους δημότες να παρακολουθήσουν την παρουσίαση, προκειμένου να ενημερωθούν για ένα από τα σημαντικά έργα που θα υλοποιήσει η δημοτική αρχή του Νίκου Σταυρέλη, ώστε η Κόρινθος να αλλάξει πρόσωπο.
ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΄΄ΚΑΛΑΜΙΑ΄΄ ΚΟΡΙΝΘΟΥ»
ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ :
Νικολάου Δήμητρα,
Καλάθια Γεωργία,
ΚαρκάσηςΑποστόλης,
Κάτσιαβος Ιωάννης,
Παπαρούπα Αντωνία,
Παρίσσου Βενετσάνα,
Στράγκα Παναγιώτα.
’ Ἐφύραν Ὠκεανοῦ θυγατέρα οἰκῆσαι πρῶτον ἐν τῇ γῇ ταύτῃ…’’
Όλα ξεκίνησαν από τη θάλασσα και σε αυτήν οφείλει τη γένεσή της η αμφιθάλασση Κόρινθος.
Ο παραλιακός άξονας αναδεικνύει την ιδιάζουσα τοπογραφική ιδιαιτερότητα της πόλης.
Η περιοχή ¨Καλάμια¨ με μήκος 1750 μέτρα αποτελεί μέρος του συνολικού παραλιακού μετώπου της Κορίνθου, που εκτείνεται από την περιοχή της αρχαίας Διόλκου και του Ισθμού, μέχρι την περιοχή του Αρχαίου λιμένος Λεχαίου.
Το παραλιακό μέτωπο όντας εκτενές, ενδιαφέρον και με χαρακτηριστικά που ποικίλουν, είναι δυσπρόσιτο και αφιλόξενο σε αρκετά σημεία, χρειάζεται εξασφάλιση απρόσκοπτης κίνησης κατά το μήκος του και πιο εμφανείς – πράσινες συνδέσεις με την πόλη, παρόλο που το χαρακτηριστικό Ιπποδάμειο σύστημα, παρέχει από μόνο του τις προϋποθέσεις και τις οπτικές φυγές για τις συνδέσεις αυτές, ώστε η περιοχή ¨Καλάμια¨ να λειτουργήσει ως υπερτοπικό τοπόσημο και μοχλός ενεργοποίησης της πόλης συνολικά.
Η αναζήτηση της ταυτότητας του τόπου και εν συνεχεία η ερμηνείας της, αποκαλύπτει τέσσερα κυρίαρχα στοιχεία, μεταξύ πολλών άλλων, τα οποία οριοθετούν το ’’Δαιμόνιο του τόπου’’ της πόλης της Κορίνθου και τροφοδοτούν μία αφήγηση για τον σχεδιασμό της πρότασης μας .
- Φυσικό περιβάλλον – η αμφιθάλασση Κόρινθος
- Πολιτιστικό περιβάλλον – το αρχαίο λιμάνι Λεχαίου , η αρχαία Δίολκος
- Ιστορική ταυτότητα – το κορινθιακό κιονόκρανο
- Θρησκευτική ταυτότητα – ο Απόστολος των Εθνών Παύλος
Προτεραιότητα αποτελούν τα εξής:
- Ανάδειξη του ξεχωριστού χαρακτήρα και της ατμόσφαιρας της κάθε υπό – περιοχής του παραλιακού μετώπου.
- Οργανική σύνδεση της πόλης με την παραλία ΜΕ ΕΓΚΆΡΣΙΕΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΔΈΟΥΝ ΤΟ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟ ΕΚΠΌΝΗΣΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΕΝΕΡΓΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΣ ΔΕΡΒΕΝΙ
- Επίλυση ζητημάτων κυκλοφοριακής οργάνωσης, με έμφαση στις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας με προτεραιότητα στους πεζούς και τους ποδηλάτες.
- Ανάγκη απομάκρυνσης της άσκοπης κίνησης οχημάτων στην παραλία.
- Αποκατάσταση της περιοχής του αιγιαλού, ιδιαίτερα στα σημεία που παρατηρείται έντονη διάβρωση, στην αρχή και το τέλος της διαδρομής.
- Αναβίωση του καλαμιού ως στοιχείο ανάκλησης της μνήμης.
Αναγνωρίζονται έξι (6) ζώνες-τόποι με διαφορετικά φυσικά χαρακτηριστικά και διαφορετική μορφή ορίων, που συγκροτούν το νοηματικό περιεχόμενο της πρότασης, στο πλαίσιο μιας ενιαίας διαμόρφωσης, που καθορίζεται από την συρραφή των επιμέρους ενοτήτων σε ένα αρθρωτό σχεδιαστικό σύνολο με ενιαία ταυτότητα.
Χρησιμοποιείται το πράσινο ως ενοποιητικό στοιχείο, στην οδό Μ. Αλεξάνδρου καθ’ όλο το μήκος της προτείνονται νέες διαμορφώσεις, εισάγονται χρήσεις και γίνονται διευρύνσεις τόσο προς τη θάλασσα όσο και στην οικιστική ζώνη, δίνοντας πάντα προτεραιότητα στην κίνηση πεζών, ποδήλατων και οχημάτων έκτακτης ανάγκης.
Οι ζώνες αυτές αλληλοσυσχετίζονται και ανατροφοδοτούνται τόσο διαμέσου των κινήσεων, όσο και των λειτουργιών που φιλοξενούν, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν μοχλούς ενεργοποίησης που σχετίζονται άμεσα με την επίτευξη σύνδεσης της περιοχής ¨Καλάμια¨ με την Ποσειδωνία, τα ίχνη της αρχαίας Δίολκου και τη σύνδεση με το αρχαίο λιμάνι Λεχαίου, καθορίζοντας την συνέχεια μιας εν δυνάμει ενιαίας πολιτιστικής διαδρομής.
Οι κατασκευές ανά τόπο λειτουργούν συνδυαστικά αλλά και ανεξάρτητα και μπορούν να κατασκευαστούν κατά φάσεις ανάλογα με τις προτεραιότητες του Δήμου.
φωτο: VasVal