Τρίτη, 9 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑΡΘΡΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαγγέλης Ανδριανάκος: Υπάρχει εναλλακτική λύση

Η κατάρευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν αποτυπώνεται μόνο δημοσκοπικά , είναι πλέον ορατή από όλους . Οφείλεται, όχι μόνο στο ότι απέτυχε να οδηγήσει τη χώρα σε μια τροχιά μεταρρυθμίσεων, που θα την καταστούσαν μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, όπως υποσχέθηκε το2019. Κατέρρευσε και γιατί στη θητεία της δημιουργήθηκε μία πρωτοφανής διαπλοκή σχέσεων πολιτικής εξουσίας οικονομικών και μιντιακων παραγοντων αλλά και γιατί επίσης επιχειρήθηκε μια πρωτοφανής προσπάθεια άλωσης της Δικαιοσύνης και ελέγχου των ανεξάρτητων αρχών. Όλα αυτά οδήγησαν σε έξαρση της αδιαφάνειας υπέρ των λίγων εις βάρος των πολλών και της μεσαίας τάξης. Οδήγησαν επίσης στο να χαθεί άλλη μια ευκαιρία παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας αφού η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε στη διάθεσή της 100 δισεκατομμύρια € (τρεις φορές τα χρήματα του σχεδίου Μάρσαλ) που κατασπαταλήθηκαν χωρίς να αφήσουν κανένα αποτύπωμα ούτε στην οικονομία ούτε στην κοινωνία.

Δεν ισχυρίζομαι πως τα πράγματα στους τομείς αυτούς στη χώρα μας,μεταπολιτευτικά ήταν αγγελικά . Έγιναν όμως θεσμικά βήματα προόδου στο παρελθόν. Η σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο δεν πρόσθεσε τίποτα στον τομέα των θεσμών και της διαφάνειας αλλά έκανε τη διαπλοκή επιστήμη και στραγγάλισε τη δικαιοσύνη και τις ανεξάρτητες αρχές.

Υπάρχει διέξοδος; Υπάρχει εναλλακτική λύση;
Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να αποτελέσει κυβερνητική διέξοδο!!! Ας δούμε αναλυτικά: Για να κυβερνήσεις, χρειάζεται να έχεις πρώτα απ’ όλα θέσεις και προτάσεις για όλες τις πτυχές της κοινωνίας της οικονομίας για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα και το λαό. Όλοι έχουμε διαπιστώσει,πως το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που δουλεύει και έχει παρουσιάσει θέσεις και προτάσεις για όλα τα θέματα και μάλιστα προς την κατεύθυνση που έχει ανάγκη η χώρα ώστε να γίνει παραγωγική, σύγχρονη και Ευρωπαϊκή.

Επίσης για να κυβερνήσεις, χρειάζεται να διαθέτεις το κατάλληλο πολιτικό προσωπικό. Το ΠΑΣΟΚ ανανεωμένο, έχει φέρει στο προσκήνιο μια νέα γενιά στελεχών, χωρίς βαρίδια, ικανά να υπηρετήσουν αυτή την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Διαθέτει επίσης και πολλά ικανά στελέχη πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας, γιατί αλλιώς δεν θα μπορούσε να έχει θέσειςκαι προτάσεις.

Τι χρειάζεται; Προφανώς να πειστεί η Ελληνική κοινωνία πως το ΠΑΣΟΚ πληρεί τις παραπάνω προϋποθέσεις για να είναι μια σύγχρονη , ικανή και αποτελεσματική κυβέρνηση αύριο. Πώς θα επιτευχθεί αυτό; Πρέπει να συνδεθούν οι επιμέρους προτάσεις μεταξύ τους ,
ώστε να αποτελέσουν ένα ολιστικό σχέδιο πορείας της χώρας με σαφείς στόχους και χρονοδιαγράμματα.Με ξεκάθαρο το που βρισκόμαστε και που θέλουμε να φτάσουμε ως χώρα . Χρειάζεται ακόμη να πείσουμε πως το πολιτικό μας προσωπικό είναι συντονισμένο με τις θέσεις τις προτάσεις και το πρόγραμμα μας αλλά και μεταξύ του, πάνω στο πού αλλά και στο πώς πρέπει να κινηθεί η χώρα.

Εκφράζω τη βεβαιότητα, πως στην έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα έχει την δυνατότητα – ευκαιρία να κάνει ένα ακόμη μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Κυρίως δε να πείσει πως έχει τη βούληση και το πείσμα να προχωρήσει ως αυριανός πρωθυπουργός στις απαραίτητες ΡΗΞΕΙΣ που χρειάζονται γιατί όλα αυτά δεν γίνονται χωρίς ρήξεις.