Ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία οι εργασίες του 10oυ Συνεδρίου της Εταιρείας Οικογενειακού Δικαίου (ΕΟΔ) στην Κόρινθο
Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε με τον Δικηγορικό Σύλλογο Κορίνθου συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον έγκριτων ακαδημαϊκών-καθηγητών, δικαστικών, εισαγγελέων και δικηγόρων από όλη τη χώρα!
Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου «Θωμάς Θωμαΐδης», 17-18 Οκτωβρίου 2025
Υπό τον τίτλο ομπρέλα «Η παθολογία στην οικογένεια» συζητήθηκαν φλέγοντα ζητήματα, που απασχολούν τον νομικό κόσμο και την κοινωνία. Η ενδοοικογενειακή βία, η επιμέλεια-συνεπιμέλεια των τέκνων και οι αστικού δικαίου συνέπειες της άσκησης ενδοοικογενειακής βίας, οι ποινικές διατάξεις προστασίας, η διεθνής απαγωγή ανηλίκων, ο ρόλος του Εισαγγελέα Ενδοοικογενειακής Βίας και της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και η ποινική Διαμεσολάβηση ήταν τα θέματα που αναλύθηκαν σε βάθος από έγκριτους νομικούς, ακαδημαϊκούς καθηγητές, εισαγγελείς και δικηγόρους της πράξης, ενώ το επιστημονικό συνέδριο ενίσχυσαν με τις γνώσεις και την εμπειρία τους εισηγητές εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας, Ψυχολόγοι και Κοινωνιολόγοι.
Στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου τιμήθηκαν από την ΕΟΔ και την Πρόεδρό της, Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, κα Δήμητρα Παπαδοπούλου – Κλαμαρή οι διατελέσαντες Πρόεδροι και πρωτεργάτες της ΕΟΔ κ.κ. Ιωάννης Τέντες-Εισαγγελέας ΑΠ ε.τ., Στέφανος Γαβράς, Αντιπρόεδρος ΑΠ ε.τ., Μιχαήλ Σταθόπουλος-Ακαδημαϊκός, επίτιμος Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ και ο Θανάσης Παπαχρίστου (Μνήμη).
Η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κορίνθου, κα Παναγιώτα Επιβατινού, καταφανώς ευχαριστημένη από την έκβαση των εργασιών του συνεδρίου και τη μεγάλη προσέλευση συνέδρων από όλη την Ελλάδα, τόνισε στον χαιρετισμό της ότι «Η απονομή Δικαιοσύνης απαιτεί σύμπραξη δικηγόρων, δικαστών, εισαγγελέων, αστυνομίας, επιστημονικών συνεργατών, κοινωνικών υπηρεσιών. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Κορίνθου δεσμεύεται να συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια, ενισχύοντας την κατάρτιση των μελών του, προωθώντας νομοθετικές παρεμβάσεις και λειτουργώντας ως θεσμικός συνομιλητής της κοινωνίας.».
Οι εισηγήσεις και οι παρεμβάσεις των συνέδρων ανέδειξαν κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία της οικογένειας και την προστασία των ευάλωτων μελών της, ενώ τα συγκλονιστικά στατιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν καθιστούν επιτακτική την ανάγκη πλήρους εγρήγορσης και συντονισμένης δράσης της Πολιτείας και όλων των συλλειτουργών της Δικαιοσύνης.
Τα συμπεράσματα του συνεδρίου αναμένεται να αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο για δικηγόρους, δικαστές και εισαγγελείς που καλούνται να διαχειρίζονται καθημερινά υποθέσεις οικογενειακού δικαίου, προς όφελος της απονομής δικαιοσύνης και της κοινωνικής συνοχής.
φωτο: VasVal