Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου, 2026
ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Αιγιάλεια: Τρεις συλλήψεις για απάτες σε βάρος ηλικιωμένων

Τρία άτομα, δύο άνδρες και μία 17χρονη, συνελήφθησαν στην Αιγιάλεια για συμμετοχή σε εγκληματική ομάδα που φέρεται να διέπραττε τηλεφωνικές απάτες σε βάρος κυρίως ηλικιωμένων. Από την αστυνομική έρευνα εξιχνιάστηκαν συνολικά έξι περιπτώσεις, ενώ η λεία από τις υποθέσεις που ολοκληρώθηκαν εκτιμάται σε περίπου 10.000 ευρώ.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν χθες από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Αιγιαλείας και της ΟΠΚΕ, έπειτα από περιστατικό απόπειρας απάτης σε βάρος ηλικιωμένης.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, άγνωστος τηλεφώνησε στη γυναίκα προσποιούμενος τον λογιστή και ισχυρίστηκε ότι έπρεπε να καταγραφούν τα χρήματα και τα κοσμήματά της, προκειμένου να αποφύγει την επιβολή προστίμου από την Εφορία. Της ζήτησε, μάλιστα, να συγκεντρώσει τα πολύτιμα αντικείμενα και να τα αφήσει έξω από το σπίτι της.

Η ηλικιωμένη αντιλήφθηκε ότι επρόκειτο για απόπειρα εξαπάτησης και ενημέρωσε αμέσως την Αστυνομία. Οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο εντόπισαν τους τρεις κατηγορούμενους να προσεγγίζουν με αυτοκίνητο την κατοικία. Όταν αντιλήφθηκαν την παρουσία τους, επιχείρησαν να διαφύγουν, ωστόσο εντοπίστηκαν λίγο αργότερα και συνελήφθησαν.

Πώς δρούσε η ομάδα
Από την προανάκριση προέκυψε ότι από τις 31 Οκτωβρίου έως την 1η Νοεμβρίου 2026 οι κατηγορούμενοι, μαζί με άγνωστους συνεργούς, φέρονται να είχαν εμπλακεί σε ακόμη πέντε περιστατικά απάτης, τέσσερα από τα οποία ήταν απόπειρες.

Στις περιπτώσεις που ολοκληρώθηκαν αφαιρέθηκαν χρήματα, κοσμήματα και δύο χρυσές λίρες Αγγλίας, συνολικής εκτιμώμενης αξίας 10.000 ευρώ. Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, η 17χρονη και ένας από τους συλληφθέντες είχαν αναλάβει τον ρόλο του εισπράκτορα.

Η μέθοδος που χρησιμοποιούσαν βασιζόταν σε τηλεφωνικές κλήσεις προς ηλικιωμένους. Οι δράστες παρουσιάζονταν ως λογιστές και επικαλούνταν είτε την αποφυγή είτε τη διαγραφή υποτιθέμενου προστίμου από την Εφορία, ζητώντας από τα θύματα να αφήσουν χρήματα ή κοσμήματα σε προκαθορισμένα σημεία.

Σε βάρος των τριών συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές και απάτες, τετελεσμένες και σε απόπειρα. Παράλληλα, δικογραφία για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου σχηματίστηκε σε βάρος των γονέων της 17χρονης.

Κατασχέθηκαν το αυτοκίνητο που φέρεται να χρησιμοποιήθηκε στις μετακινήσεις της ομάδας και ένα κινητό τηλέφωνο της ανήλικης. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αχαΐας, παράλληλη έδρα Αιγίου, ενώ οι αστυνομικές έρευνες συνεχίζονται για να διαπιστωθεί εάν εμπλέκονται και σε άλλες υποθέσεις.