Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου, 2026
ΑΡΘΡΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ως «κινούμενη άμμος» εξελίσσονται τα δρώμενα στο Πα.Σο.Κ

  Γράφει ο Θεόδωρος  Σταυριανόπουλος*

Η εμπειρία των τελευταίων χρόνων έδειξε ότι η εσωκομματική λειτουργία του Κινήματος, δεν ήταν η ενδεδειγμένη. Ανύπαρκτες  Τοπικές Οργανώσεις, ελλιπής πολιτικός διάλογος,  αδρανοποίηση και αδιαφορία των μελών, ελάχιστες παρεμβάσεις στο Μαζικό κίνημα, προσωπικές στρατηγικές, αυτονομήσεις και αυτοπροσδιορισμοί σε βάρος της συλλογικής δράσης και το πιο θλιβερό είναι οι τόσες μεταγραφές πρώην και επί σειρά ετών υπουργών του Πα.Σο.Κ προς την ΝΔ.

Απορίας άξιον επίσης είναι γιατί η ηγεσία του Πα.Σο.Κ δεν προχώρησε στην δημιουργία μιας Τοπικής Οργάνωσης σε κάθε Καλλικρατικό Δήμο της χώρας.

Κατά τα άλλα, στα εκλογικά μεσοδιαστήματα, όλα κυλούν ήρεμα και καλά, όλοι κάνουν αναλύσεις επί αναλύσεων κατά το δοκούν και όλοι εκφράζουν ευσεβείς πόθους για την επάνοδο του Πα.Σο.Κ στην εξουσία. Παρ’ όλα αυτά η κοινωνία περιμένει πολλά από το Πα.Σο.Κ.

Οι ψηφοφόροι παραμένουν αδύναμοι και ανοχύρωτοι απέναντι στην κυβερνητική προπαγάνδα που έντεχνα, προσπαθεί και πολύ καλά το καταφέρνει, να δημιουργεί σύγχυση και ηττοπάθεια στις τάξεις της αντιπολίτευσης.

Απεδείχθη όμως ιστορικά, ότι από το 1974 και ύστερα που ο Ανδρέας Παπανδρέου ανέδειξε πλατιά, την οργανωμένη λειτουργία των πολιτικών σχηματισμών στην πατρίδα μας, το Κίνημα κέρδιζε πάντοτε νίκες μόνο με την Οργάνωση, που μπορούσε να βρίσκεται σε διάταξη μάχης ανά πάσα στιγμή,  που μπορούσε να παράγει πολιτικό λόγο, να παρεμβαίνει στις εξελίξεις, να συζητά, να διαφωνεί, να συγκρούεται και να συνθέτει.

Από ένα σημείο και μετά όμως, τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν, γιατί επικράτησαν άλλες λογικές και απόψειςΟ πολιτικός λόγος, ο πολιτικός διάλογος, η συντροφικότητα και η κοινή δράση για τον κοινό σκοπό, μετατράπηκαν σε μάχες εσωκομματικών χαρακωμάτων. Τα πάντα εκφυλίστηκαν και αντικαταστάθηκαν από τις προσωπικές σκοπιμότητες, τους «δικούς μας» και τους «άλλους» και τα υπόγεια συντροφικά μαχαιρώματα είχαν σαν επακόλουθο με το πέρασμα του χρόνου, να περιπέσει το Πα.Σο.Κ σε οργανωτική μιζέρια και παρακμή. Οι μάχες όμως δεν κερδίζονται μόνο με στρατηγούς. Χρειάζονται και καλά οργανωμένες και στρατηγικά διατεταγμένες στρατιωτικές δυνάμεις.

ΥΓ1.Αναμένω το Συνέδριο για να διαπιστώσω τι από όλα αυτά ισχύουν καθώς και το μέγεθος της εσωστρέφειας.

ΥΓ2.Τα στελέχη του Πα.Σο.Κμόνο δίνουν εντολές εξουσίας και δεν γνωρίζουν τι σημαίνει βάζω πλάτη. Παρ’ όλα αυτά το Πα.Σο.Κ έχει κερδίσει την 1η μάχη της μη αυτοδυναμίας της Ν.Δ.

ΥΓ3.Οι θητείες των αιρετών σε όλα τα επίπεδα δεν πρέπει να είναι απεριόριστες πρέπει να είναι 2 ή 3 θητείες. Μόνο έτσι θα εξαφανιστούν τα φαινόμενα ΟΠΕΚΕΠΕ και Παναγόπουλουκαι απαράδεκτες συμπεριφορές όπως του Κυβερνητικού εκπροσώπου της ΝΔ Παύλου Μαρινάκη, μόνο έτσι θα συμβεί η πολυπόθητη ανανέωση και η επαναφορά της ηθικής στο δημόσιο και πολιτικό βίο.

ΥΓ4.Η ενασχόληση με τον συνδικαλισμό και εν γένει με την πολιτική πρέπει να διέπεται από ισχυρά και ικανά ασυμβίβαστα. Ασυμβίβαστα τέτοια που θα προστατεύουν το δημόσιο βίο και θα καταξιώνουν την πολιτική.Ο συνδικαλισμός κατάντησε στις μέρες μας τρένο χωρίς βαγόνια. Τα ασυμβίβαστα θα λειτουργήσουν ως φίλτρα που θα παρακρατήσουν την όποια πρόθεση και ιδιοτέλεια στελεχών που θέλουν να επωφεληθούν απ’ την εμπλοκή τους στην πολιτική και τον συνδικαλισμό.

*Θεόδωρος  Σταυριανόπουλος

Μαθηματικός- MScΗθ. Φιλοσοφίας