Παρασκευή, 17 Απριλίου, 2026
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά 175 υποθέσεις διαφθοράς στην Ελλάδα με ζημιά 2,68 δισ.

Όπως το φανταζόμαστε εμείς, η πόρτα των κεντρικών γραφείων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στο Λουξεμβούργο χτυπάει συχνά και όποι@ εισαγγελέας βρίσκεται στο κτίριο εκείνη την ώρα, ελπίζει και εύχεται να μην είναι ακόμα μια υπόθεση διαφθοράς εκ των Αθηνών.

Με βάση επίσημη έκθεση, αυτή τη στιγμή βρίσκονται ανοιχτές 175 υποθέσεις διαφθοράς μόνο στην Ελλάδα, τις οποίες ερευνούν ευρωπαϊκές Αρχές. Αυτό μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2025.

Συγκεκριμένα, συνολικά, έχουν ληφθεί 201 αναφορές/καταγγελίες. Οι 100 εξ αυτών αφορούν δημόσιες Αρχές, οι 76 ιδιώτες. Ο λογαριασμός; 2,68 δισ. ευρώ σε ζημιές, εξαιτίας διαφθοράς.

Ανακεφαλαιώνοντας:

  • Έχουν γίνει αναφορές/καταγγελίες στις ευρωπαϊκές Αρχές για 201 υποθέσεις διαφθοράς στην Ελλάδα
  • Οι 100 από αυτές αφορούν δημόσιες Αρχές
  • Για τις 175 εξ αυτών, υπάρχει ανοιχτή έρευνα
  • Η ζημιά για τη χώρα υπολογίζεται στα 2,68 δισ. ευρώ

Συνολικά, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία μέχρι το τέλος του 2025 ερευνά 3.602 υποθέσεις (αύξηση 35% από το 2024), με συνολική εκτιμώμενη ζημία 67,27 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ΕΕ και τους εθνικούς προϋπολογισμούς, σχεδόν τριπλάσια σε σχέση με το προηγούμενο έτος (24,8 δισ. ευρώ).

«Πάνω από τα δύο τρίτα της εκτιμώμενης ζημίας (45,01 δισ. ευρώ) συνδέονται με απάτη που επηρεάζει τις πηγές εσόδων της ΕΕ, συγκεκριμένα απάτη στον ΦΠΑ και στα τελωνεία, φέρνοντας στο φως μια εγκληματική «βιομηχανία» που έχει αγνοηθεί ή γίνει ανεκτή για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα», αναφέρει η έκθεση.

Διαβάσετε αναλυτικά eppo.europa.eu

rosa.gr