«Πριν αλέκτορα φωνήσαι»: Διακοπή Φράγματος Ασωπού λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών
Γράφει ο Χαράλαμπος Κασίμης
Προ ημερών ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών (ΥΠΟΜΕ) και βουλευτής Κορινθίας, κ. Χ. Δήμας, με βιντεάκι του στα κοινωνικά δίκτυα πρόβαλε μια απροσδιόριστη «πρόοδο» κατασκευής στο Φράγμα του Ασωπού στην Κορινθία, χωρίς καμία αναφορά στο τι παρέλαβε, ποια είναι η πρόοδος και πότε αναμένεται να παραδοθεί το έργο που καρκινοβατεί από το 2019.
Έργο που είχε εγκαταλειφθεί, που το επανεκκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που διέσωσε την ευρωπαϊκή του χρηματοδότηση, που διασφάλισε συμπληρωματική χρηματοδότηση 12,3 εκατ. ευρώ και που χρηματοδότησε την εκπόνηση της μελέτης δικτύων, παραδίνοντάς το στην κυβέρνηση της ΝΔ με εκτελεσμένο το 65% αυτού.
Έξι χρόνια μετά, το έργο εμφανίζει πρόοδο μόλις κατά 5%, όπως επιβεβαίωσε δημόσια ο ίδιος ο γενικός διευθυντής της αναδόχου εταιρείας του έργου «Άκτωρ», Αν. Αρανίτης, κατά την υπογραφή συμπληρωματικής σύμβασης το 2025, όταν δήλωσε ότι «το έργο βρίσκεται στο 70% της ολοκλήρωσής του από το 65% του 2019».
Από την άοκνη προσπάθεια μέχρι το 2019 περάσαμε στην απόλυτη αδράνεια και σιωπή, και από εκεί στα επαναλαμβανόμενα επικοινωνιακά επεισόδια. Έχω γράψει άπειρες φορές για όλα αυτά.
Όμως έχουμε νεότερα.
Πριν ακόμα κοπάσουν οι πανηγυρισμοί του κ. Δήμα, του Περιφερειάρχη κ. Πτωχού, των στελεχών της Περιφέρειας, αυτοδιοικητικών παραγόντων, εκπροσώπων συλλογικών φορέων και άλλων παρατρεχάμενων σε κάθε ευκαιρία επικοινωνιακής φιέστας —που συναποτελούν τα γνωστά πελατειακά/πολιτικά δίκτυα—, ανακοινώθηκε προχθές ότι «οι εργασίες οδηγούνται σε διακοπή εξαιτίας ανεξόφλητων λογαριασμών».
Συγκεκριμένα, με απόφαση της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με ημερομηνία 14 Σεπτεμβρίου 2026, έγινε αποδεκτή η ειδική δήλωση διακοπής εργασιών για το έργο «Κατασκευή Φράγματος Ασωπού Ν. Κορινθίας».
Ο λόγος είναι η μη εξόφληση τεσσάρων πιστοποιημένων λογαριασμών που αθροιστικά φτάνουν τα 372.870,60 ευρώ. Η απόφαση αναφέρει ότι οι λογαριασμοί δεν έχουν εξοφληθεί «από υπαιτιότητα του φορέα κατασκευής και του κυρίου του έργου».
Πριν από μερικούς μήνες, με αφορμή άλλο ένα επικοινωνιακό σόου, έγραφα σε μία άλλη ανάρτησή μου:
«Ο κ. Δήμας, και οι άλλοι αρμόδιοι πολιτικοί παράγοντες, οφείλουν να απαντήσουν συγκεκριμένα στα ερωτήματα που έχουν τεθεί, να δεσμευτούν δημόσια και να μην επαναλαμβάνουν ξανά και ξανά τα ίδια επικοινωνιακά τεχνάσματα που δυστυχώς αναπαράγονται χωρίς καμία αξιολόγηση από πολιτικές και δημοσιογραφικές ‘αυλές’.
Αν δεν ληφθούν επείγοντα μέτρα επιτάχυνσης τόσο της κατασκευής του Φράγματος όσο και της ολοκλήρωσης των μελετών για το αρδευτικό δίκτυο, αλλά και του σχεδιασμού του εναλλακτικού μεταβατικού αρδευτικού δικτύου μέχρι την χρηματοδότηση και κατασκευή του τελικού, η πεδινή Κορινθία δεν θα αρδευτεί πριν το 2030, σε καμία περίπτωση. Μέχρι τότε, δεν θα υπάρχει αγρότης στο νομό».
Οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν την αναξιοπιστία μιας πολιτικής νομενκλατούρας που επενδύει στην επικοινωνία, αδιαφορώντας επί της ουσίας για τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και, εν τέλει, της ίδιας της χώρας. Η στήριξη της γεωργίας και του αγροτικού κόσμου είναι ζήτημα επισιτιστικής ασφάλειας, ζήτημα εθνικής σημασίας και όχι «πολιτικής φιγούρας» παραγόντων της κεντρικής, περιφερειακής και τοπικής πολιτικής.
Ας καταλάβουν, επιτέλους, ότι δεν μπορούν να παίζουν άλλο με τόσο σοβαρά ζητήματα. Τους βλέπουμε.
Οφείλουν απαντήσεις.

