Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑΡΘΡΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όχι στο Πάσχα των Ελλήνων “Χριστιανών”

Όχι στην γιορτή που εφέτος χρησιμοποιείται για λόγους αντιπολίτευσης αλλά κυρίως για λόγους υπακοής και αποδοχής των συνεχιζόμενων μέτρων της -από συγκυρία – σημερινής κυβέρνησης.

Προκαλεί εντύπωση η πρεμούρα σχεδόν όλων για το αν θα πάνε στα χωριά τους να γιορτάσουν την Ημέρα της Αγάπης – το πρόσχημα – , καλύπτοντας μ αυτόν τον τρόπο το τραπέζωμα , το φαϊ μέχρι σκασμού και το ραχάτι μετά το γεύμα στις καρέκλες τους να λιάζουν τις μπάκες τους ή να χορεύουν τσιφτετέλι με την ζώνη του παντελονιού τος κάτω απ’ τον αφαλό.



 

Το Πάσχα είναι η ανατροπή… ” θανάτω, θάνατον πατήσας” Και πράγματι σήμερα είναι το “Θείον Πάσχα” αφού καλείται ο άνθρωπος να ξεπεράσει τον εαυτό του , να επαναφέρει τις μνήμες του και να χαρίσει ζωή στους απογόνους του. Πράγμα δύσκολο αφού αυτόν τον καιρό διανύουμε τον πνευματικό μας θάνατο που κατά τα φαινόμενα δεν φαίνεται να υπάρχει ανάκαμψη ” Δεν ζωντανεύουν οι νεκροί” . Το πολύ -πολύ αφού ήδη έχουμε μεταλλαχτεί σε νεκροζώντανους να αρχίσουμε στην κυριολεξία να τρώμε τις σάρκες του διπλανού μας .

Το γελοίο είναι πως όλες αυτές οι φωνές που διαμαρτύρονται , αλλά και οι άλλοι που μας καθησυχάζουν τάζοντάς μας ένα Πάσχα της παράδοσης – αν ακολουθήσουμε τις συμβουλές τους – , κανένας τους δεν είναι Χριστιανός .

Ούτε εγώ είμαι.

Νοσταλγώ να συμμετέχω στις ακολουθίες της εκκλησίας αυτές τις ημέρες , τον επιτάφιο, την Ανάσταση , εγωιστικά όμως και μόνο για να επαναφέρω παλιές αναμνήσεις και να βρεθώ νοερά πιο κοντά από κάθε μέρα με αγαπημένα μου πρόσωπα. Να ξαναδώ μια εκκλησία φωτισμένη με τα μάτια όλων να αστράφτουν ψάλλοντας το Χριστός Ανέστη και ας μην ήμουν σε θέση λόγω ηλικίας να μετρήσω κατά πόσο πιστοί ήταν . Νοσταλγώ την ξεγνοιασιά των παιδιών που μεγαλώνοντας , αυτή η ξεγνοιασιά θα μετατρεπόταν σε μια ήρεμη φυσιολογική ζωή με τα πάνω της και με τα κάτω της .

Δεν θα αφήσω έξω όμως και τους πραγματικούς Χριστιανούς . Τους Χριστιανούς που ψηφίζουν , που χειροκροτούν, που δέχονται ότι τους τάζουν που δεν αρνούνται το “ψωμί” που τους πετούν για τα παιδιά τους γνωρίζοντας πως είναι κλεμμένο από άλλων παιδιά . Θα μου πεις , γιατί οι Χριστιανοί να αποτελέσουν εξαίρεση απ’ όλους τους άλλους .. Από τους σοσιαλιστές π.χ. Που ονειρεύτηκαν ένα άλλον κόσμο αλλά πρώτα για τον εαυτό τους και τα δικά τους παιδιά.

Όχι λοιπόν σε τέτοιο Πάσχα όπως το φετινό . Αν υπάρχει χριστιανός Θεός , είμαι σίγουρη πως κι εκείνος δεν θα το ήθελε..

emaistra