Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Η Νεφέλη έπνιξε τις καλλιέργειες στην Ηλεία

Καταστροφική για τις αγροτικές καλλιέργειες –κυρίως της βιομηχανικής ντομάτας-  στάθηκε η ακατάπαυστη βροχόπτωση που επέφερε η «Νεφέλη» στην Κάστα του Κατακόλου κι άλλες κοντινές περιοχές.




Οι καλλιεργητές βλέπουν για μια ακόμα φορά την προσπάθεια τους να γίνεται έρμαιο στις αλλόκοτες (!) για την εποχή που διανύουμε καιρικές συνθήκες, «δείγμα» της κλιματικής αλλαγής, ζητώντας άμεση εκτίμηση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ…

Από την βροχή που δεν σταμάτησε να πέφτει από το μεσημέρι της Δευτέρας έχουν πληγεί περίπου 2.000 στρέμματα καλλιεργειών σε Αι Γιάννη, Βυτινείκα, Σκουροχώρι, Κορακοχώρι, Λεβεντοχώρι και Μυρτιά. Η μεγαλύτερη ζημιά καταγράφεται στα κηπευτικά και ιδιαίτερα στη βιομηχανική ντομάτα. Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει κανείς να προσθέσει πως η βροχόπτωση αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα –και ίσως αύριο- λειτουργώντας… ισοπεδωτικά για ότι (τυχόν) έμεινε όρθιο!

Για τα έντονα καιρικά φαινόμενα είχε υπάρξει έγκαιρη προειδοποίηση από την περασμένη Παρασκευή, οι καλλιεργητές είχαν ήδη λάβει τα μέτρα τους, όμως όλα ήταν μάταια μπροστά στο μέγεθος του καιρικού φαινόμενου, σπάνιο όχι τόσο για την χρονική στιγμή που εκδηλώθηκε αλλά για την διάρκεια του.

Μηχάνημα του Β` ΤΟΕΒ κινητοποιήθηκε από το βράδυ της Δευτέρας για βελτιώσεις σε σημεία που είχαν φρακάρει, όμως η ποσότητα του νερού ήταν τόσο μεγάλη που οποιαδήποτε ενέργεια αποστράγγισης δεν μπορούσε ν` αλλάξει τα δεδομένα.

Η άνοδος της στάθμης του νερού μέσα στις καλλιέργειες έχει ως αποτέλεσμα να παθαίνει ασφυξία το φυτό, αφού η ρίζα του δεν τροφοδοτείται με οξυγόνο με συνεπεία την ολοκληρωτική καταστροφή φυτού και καρπού.

Περισσότερα: patrisnews.com