Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουντουρά: Ο τουρισμός “πρωταγωνιστής” στο νέο αναπτυξιακό σχέδιο για την Ελλάδα

Άρθρο της Υπουργού Τουρισμού για το σχέδιο για την “επόμενη μέρα” ελληνικού τουρισμού

Το σχέδιο για την “επόμενη μέρα” ελληνικού τουρισμού παρουσίασε η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά μέσω άρθρου της στην εφημερίδα Νέα Σελίδα. Η Ε.Κουντουρά αναφερόμενη στα άλματα που έγιναν την τελευταία τριετία επί της Υπουργίας στον τουρισμό, τονίζει ότι ο εισερχόμενος τουρισμός αυξήθηκε κατά 25% από το 2015 ως 2017. “Χτίσαμε σχέσεις εμπιστοσύνης με την παγκόσμια τουριστική αγορά και εδραιώσαμε την χώρα μας ως κορυφαίο παγκόσμιο προορισμό. Οι κεντρικές στρατηγικές συνεργασίες, διαπραγματεύσεις και συμφωνίες μας  με τους μεγαλύτερους ταξιδιωτικούς ομίλους και τις αεροπορικές εταιρείες οδήγησαν αυτά τα χρόνια στην ενίσχυση των τουριστικών τους προγραμμάτων για την Ελλάδα, στην ένταξη νέων ελληνικών προορισμών, στην ανάπτυξη της συνδεσιμότητας με απευθείας πτήσεις και στην επιμήκυνση της θερινής τουριστικής περιόδου από το Μάρτιο ως το Νοέμβριο.”, αναφέρει.


Και συνεχίζει θέσαμε με επιτυχία τις βάσεις για την «επόμενη μέρα» του ελληνικού τουρισμού, προωθώντας με μεθοδικό τρόπο το όραμα μας για τουρισμό 365 ημέρες τον χρόνο.

Σύμφωνα με την Ε.Κουντουρά είναι ξεκάθαρο ότι η συμβολή του τουρισμού είναι καθοριστική για την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια. “Αποδείξαμε ότι μέσα από τον τουρισμό ενισχύονται όλοι οι παραγωγικοί κλάδοι: οι μεταφορές, οι εξαγωγές, το λιανικό εμπόριο, η εστίαση. Δίνεται ώθηση στο σύνολο της οικονομίας, ακόμη και σε τομείς δίχως άμεση συνάφεια, όπως η ενέργεια, η μεταποίηση, η κτηματαγορά, οι νέες τεχνολογίες.“, αναφέρει.

Ενώ, απευθύνει κάλεσμα στον ιδιωτικό τομέα για περισσότερη συνεργασία για την περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού. “Την τελευταία τριετία με τη συστηματική μας δουλειά διαμορφώσαμε συνθήκες συνεχούς ανόδου στον ελληνικό τουρισμό, από την οποία ωφελήθηκε άμεσα η  πλειοψηφία των επαγγελματιών του κλάδου. Με μεγάλη ικανοποίηση βλέπουμε τις ενέργειές μας να αποδίδουν και να έχουν θετικό αντίκτυπο στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, τον αυξημένο κύκλο εργασιών των τουριστικών επιχειρήσεων και τη σημαντική ενίσχυση της κερδοφορίας τους.

Καλούμε λοιπόν, τον ιδιωτικό τομέα να δει τη «μεγάλη εικόνα» και να κάνουμε μαζί την απαιτούμενη «υπέρβαση». Δε γίνεται να συζητάμε για τουρισμό 365 ημέρες τον χρόνο και για νέα θεματικά προϊόντα, δίχως την υποστήριξη του ιδιωτικού τομέα και της εκάστοτε τοπικής κοινωνίας.

Το σχέδιο της Ε.Κουντουρά για την “επόμενη μέρα” του ελληνικού τουρισμού περιλαμβάνει:

  • Ένα νέο πλαίσιο για την εξειδίκευση του τουριστικού τομέα στα θεματικά τουριστικά προϊόντα και υπηρεσίες, που παρέχει επιπλέον κίνητρα για επενδύσεις, προγράμματα κατάρτισης και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
  • Το ειδικό πρόγραμμα «Τουριστικές Επιχειρήσεις Ανοικτές 365 ημέρες το χρόνο» για περιοχές τουριστικά ώριμες να το υποστηρίξουν.
  • Την εφαρμογή ειδικών τουριστικών ζωνών για τουριστική ανάπτυξη 365 ημέρες το χρόνο με έμφαση στον πολιτιστικό τουρισμό, το συνεδριακό, το γαστρονομικό, το συνεδριακό, τον θρησκευτικό, τον αθλητικό, τον τουρισμό υγείας, το city-break, το γκολφ, την 3η ηλικία και όχι μόνο.
  • Την  προσέλκυση επενδυτών για τις αναπτυξιακές στρατηγικές προτεραιότητες του τουρισμού που εστιάζουν σε: νέα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, δίκτυα μαρινών μεγάλου και μεσαίου μεγέθους, στην ανάπτυξη  λιμανιών για προορισμό κρουαζιέρας,  στην περαιτέρω ανάπτυξη του ιατρικού και του ιαματικού τουρισμού, στη δημιουργία θεματικών πάρκων και στη δημιουργία τουριστικών χωριών για τη μακρά διαμονή Ευρωπαίων πολιτών και τη μεταφορά της φορολογικής τους έδρας στην Ελλάδα.
  • Την εκ βάθρου αναβάθμιση του συστήματος της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης που να απαντά στις σύγχρονες ανάγκες της τουριστικής αγοράς.
  • Και την ψηφιακή μετάβαση των υπηρεσιών του Υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ, της πύλης Visit Greece και της τουριστικής εκπαίδευσης.