Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΣΕΕ: Ελπίδες για αύξηση του τζίρου στις θερινές εκπτώσεις

Ανάμικτο κλίμα με ελπίδες για αύξηση του τζίρου επικρατεί στους εμπόρους, ενόψει των θερινών εκπτώσεων που ξεκινούν σήμερα Δευτέρα 9 Ιουλίου και θα διαρκέσουν έως τις 31 Αυγούστου.

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας εκτιμά ότι το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου ο τζίρος των εμπορικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του λιανικού εμπορίου θα διαμορφωθεί στα 6,06 δισ. ευρώ, καταγράφοντας ετήσια αύξηση της τάξης του 0,6% – 0,7%. 
Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης αναφέρει πως «…Οι φετινές θερινές εκπτώσεις που αρχίζουν τη Δευτέρα 9 Ιουλίου και θα διαρκέσουν μέχρι 31 Αυγούστου, ελπίζουμε να αφήσουν θετικό πρόσημο σε αγοραστική κίνηση και τζίρο στην αγορά. Η πρόβλεψη της ΕΣΕΕ του τζίρου για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο του 2018 εδράζεται στη μέχρι στιγμής πορεία του μέσου κύκλου εργασιών του πρώτου τετραμήνου του έτους που σε σύγκριση με το 2017 παρουσιάζει οριακή αύξηση +0,65%. Το κλίμα στον εμπορικό κόσμο είναι ανάμικτο με ελπίδες για αύξηση του τζίρου αλλά και έντονο προβληματισμό καθώς, οι θερινές εκπτώσεις πραγματοποιούνται σε περιβάλλον αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων όλων των καταναλωτών, με αποτέλεσμα οι αγορές να μπαίνουν σε ‘δεύτερη μοίρα’. Οι έμποροι σε μεγάλο βαθμό εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στην τουριστική κίνηση και την «εισαγόμενη κατανάλωση» που αυτή την περίοδο εντείνεται».

Ωστόσο, όπως τονίζει, αυτή η βοήθεια υφίσταται αλλά όχι για όλες τις πόλεις της χώρας και όχι για όλες τις περιοχές της Αθήνας.» Οι καλοκαιρινές εκπτώσεις προ κρίσης έκαναν έναν τζίρο άνω των 8 δις ευρώ, ενώ πλέον κυμαίνονται σε επίπεδα λιανικών πωλήσεων της τάξης των 6 δις ευρώ και μόνο εφόσον επιτευχθεί η σταδιακή επιστροφή στα επίπεδα των 7 δις ευρώ, τότε οι αριθμοί θα δώσουν σημαντική ανάσα στα ταμεία των εμπορικών καταστημάτων. Βασική προϋπόθεση βεβαίως είναι η ένταση του τουρισμού να αποτυπωθεί με θετικά αποτελέσματα τουριστικών εσόδων στο σύνολο του ελληνικού εμπορίου».

Στο πλαίσιο της έναρξης των θερινών εκπτώσεων, η ΕΣΕΕ έθεσε στην διάθεση των τοπικών Εμπορικών Συλλόγων 50.000 οικολογικές τσάντες, προκειμένου να διανεμηθούν σε επιχειρήσεις-μέλη και συμβολικά στους πελάτες μας καταναλωτές την περίοδο των εκπτώσεων, όπως γνωστοποίησε ο κ. Κορκίδης.