Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023
ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ε.Ο.Σ. Κορίνθου: Εξόρμηση στη Σκύρο

30 Αυγούστου – 2 Σεπτεμβρίου 2018

Ο Ε.Ο.Σ. Κορίνθου διοργανώνει τετραήμερη εξόρμηση στη Σκύρο.

Η Σκύρος παραμένει ένα από τα λιγότερα πολυσύχναστα και ήσυχα νησιά. Στην καρδιά του Αιγαίου μαγεύει με τις φυσικές τις ομορφιές και την πλούσια πολιτιστική της παράδοση. Είναι  ένας τόπος που κρατά καλά  την παράδοση, τις λαϊκές τέχνες και την αυθεντικότητα.Η Σκύρος αποκαλείται το νησί των αντιθέσεων καθώς το βορειοδυτικό    τμήμα του νησιού  είναι ένα ήσυχο μέρος,  σχετικά επίπεδο και γόνιμο με πλούσια  βλάστηση και γεμάτο δάση από πεύκα. Εκεί βρίσκεται η δεύτερη ψηλότερη κορυφή του νησιού, η «Ολυμπιανή» (υψόμετρο 363 μ). Αντιθέτως το νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού είναι ορεινό, κακοτράχαλο και άγονο με υψηλότερη κορυφή τον Κόχυλα (υψόμετρο 792 μέτρα).

Εκεί ζουν τα φημισμένα στην Ελλάδα και το εξωτερικό μικρόσωμα Σκυριανά  αλογάκια.

Οι φίλοι και οι λάτρεις του βουνού, στη Σκύρο θα ανακαλύψουν ένα μοναδικό  φυσικό θησαυρό. Υπέροχα φυσικά μνημεία, εντυπωσιακά τοπία, αρχαιολογικούς χώρους, εξωκκλήσια, απόμακρους οικισμούς,  παραλίες, όρμους, υδροβιότοπους,  μοναδική πανίδα και χλωρίδα, παλιά ποιμενικά μονοπάτια, ήπιο κλίμα προσφέρουν  μοναδικές εμπειρίες κοντά στη φύση.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

 Αναχώρηση:

Πέμπτη 30 Αυγούστου, στις 9:00 το πρωί από τον Άγιο Νικόλαο στην Κόρινθο για το λιμάνι της Κύμης Ευβοίας, όπου θα επιβιβαστούμε στο πλοίο με προορισμό τη Σκύρο.

Παρασκευή 31 Αυγούστου

 ΧΩΡΑ, ΑΝΑΒΑΛΣΑ, ΠΑΝΑΓΙΑ ΛΥΜΠΙΑΝΗ, ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΧΩΡΑ.

Μόλις πάρουμε το πρωινό ξεκινάμε για την πεζοπορία της ημέρας.

Η διαδρομή είναι κυκλική: αρχίζει από το Χωριό και τελειώνει σ’ αυτό, περνά από την περιοχή Αναβάλλουσα όπου βρίσκεται η κύρια πηγή υδροδότησης ολόκληρης της Σκύρου, από παλιό νερόμυλο και ασβεστοκάμινα που μαρτυρούν σημαντικές πτυχές της καθημερινής ζωής του νησιού στα τέλη του 19ου αιώνα.

Καθ’ όλη την πορεία ενδιαφέρον προκαλούν τα μικρά εξωκλήσια που στέκουν σε τοποθεσίες σπάνιας ομορφιάς. Ένα από αυτά, η Παναγιά Λυμπιανή, είναι λαξευμένο μέσα σε σπηλιά και θεμελιωμένο σε μάρμαρα αρχαίου ναού που χρονολογείται το 1798. Η ιστορική, λαογραφική και κοινωνική τους αξία είναι μεγάλη.

Μια παράλληλη διαδρομή με ρυάκι στην αρχή της και που ανηφορίζοντας περνάει μέσα από πευκοδάσος που εναλλάσσεται με αγροκτήματα και βοσκότοπους.

Στην περιοχή αυτή διαβιεί σημαντικός αριθμός αιγοπροβάτων ελευθέρας βοσκής και παντού συναντάμε  μικρές και  διάσπαρτες στάνες.

Θρύλοι, παραδόσεις και παραμύθια έχουν ως σημείο αναφοράς  περιοχές της διαδρομής αυτής (πηγές, σπηλιά του Καλικάντζαρου), ενώ αξιοσημείωτα είναι και τα ιστορικά μνημεία που συναντάμε στην πορεία μας, όπως το παλιό υδραγωγείο «Παλιοσλήνα» και οι αγιογραφημένες εκκλησίες.

Μήκος Διαδρομής: 14χλμ .  Ώρες Πορείας: 5 ώρες και  30 λεπτά Β.Δ.: Α+

Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου

ΡΕΝΕΣ- ΦΑΡΟΣ.

Μόλις πάρουμε το πρωινό μας έχουμε τρεις επιλογές:

Α) Ξεκινάμε για τον όρμο Ρένες. Η διαδρομή ξεκινάει από τον όρμο Ρένες, διασχίζει το πλάτωμα στη θέση Αραγάδες και καταλήγει στο νοτιοανατολικό άκρο της Σκύρου στο ακρωτήρι Λιθάρι. Στο πλάτωμα Αραγάδες  συχνάζουν (τους χειμερινούς μήνες )αγέλες με καθαρόαιμα ή ημίαιμα Σκυριανά άλογα. Το τοπίο είναι επιβλητικό με απότομα βράχια να καταλήγουν σε γαλαζοπράσινα νερά. Από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβρη συνοδοιπόροι στη διαδρομή προς το φάρο είναι οι Μαυροπετρίτες, ένα απειλούμενο γεράκι που φωλιάζει στα απόκρημνα βράχια.

Η Σκύρος φιλοξενεί τη μεγαλύτερη αποικία του παγκοσμίως. Το τελευταίο τμήμα της διαδρομής είναι σε μία απότομη πλαγιά, όπου υπάρχει ακόμα σε καλή κατάσταση το παλιό μονοπάτι και καταλήγει στο ακρωτήριο Λιθάρι, όπου βρίσκεται ο πετρόχτιστος φάρος που ονομάστηκε Λιθάρι γιατί είναι χτισμένος πάνω στα βράχια. Κατασκευάστηκε το 1894 και είναι ο μοναδικός φάρος στην Ελλάδα με διώροφο κτίσμα από κατασκευής του στη βάση του πύργου. Το παλιό περιστροφικό σύστημα των κατόπτρων του χρειαζόταν “κούρδισμα” κάθε πενήντα λεπτά. Σήμερα δεν επιτηρείται και έχει εφοδιαστεί με αυτόματο μηχάνημα. Εδώ και είκοσι χρόνια λειτουργεί με φωτοβολταϊκά συστήματα.

Ο φάρος το 2012 χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Τουρισμού και Πολιτισμού ως μνημείο τόσο για την αρχιτεκτονική του κατασκευή όσο και για τον αρχικό μηχανισμό του φάρου διότι αποτελεί σημαντική τεχνική και επιστημονική μαρτυρία για τα φωτιστικά συστήματα των φάρων στο τέλος του 19ου αιώνα  αιώνα.

Μήκος Διαδρομής: 13 χιλιόμετρα.  Ώρες Πορείας: 5 ώρες. Βαθμός Δυσκολίας: Β

Β) Πορεία από το ξενοδοχείο (Μώλος) προς τη χώρα της Σκύρου και στη συνέχεια παίρνουμε το μονοπάτι που μέσα από πλατάνια μας οδηγεί στην Αναβάλσα. Επιστροφή προς τη χώρα κι επίσκεψη στο αρχαιολογικό και λαογραφικό μουσείο. Ω.Π.: 2ώρες

Γ) Εκδρομή με σκάφος στις σπηλιές και στο νησί Σαρακίνικο για μπάνιο

(ενδεικτική τιμή: 25 € με φαγητό).

Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου

ΑΠΟ ΤΟ ΑΧΙΛΛΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΡΤΕΜΙΟ

Αφού πάρουμε πρωινό και ετοιμάσουμε τα πράγματά μας ξεκινάμε για το Αχίλλι όπου θα κάνουμε τη διαδρομή ως το Αρτέμιο.

Η διαδρομή ξεκινά από το Αχίλλι και οδηγεί σε ένα από τα πιο αγαπημένα εξωκλήσια των Σκυριανών, τον Άγιο Αρτέμιο. Χτισμένο μέσα σε μία σπηλιά, στη βορειοανατολική πλευρά του Κόχυλα και σε υψόμετρο 370 μέτρων εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με την υπέροχη θέα του προς το Αιγαίο πέλαγος και τον κάμπο του Καλλικριού.

Αφετηρία είναι ο όρμος Αχίλλι,  από όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, αναχώρησε ο Αχιλλέας για τον πόλεμο της Τροίας. Η διαδρομή ξεκινάει με έναν ανηφορικό χωματόδρομο με φρύγανα και ρεματιές γεμάτες πικροδάφνες και λυγαριές. Συνεχίζει με ένα πεζοπορικό μονοπάτι που περνάει κάθετα τη στενή ρεματιά Γαϊδουρόρεμα και καταλήγει στο εξωκλήσι. Ο βράχος σκεπάζεται από έναν αιωνόβιο και τεράστιο κισσό και ανάμεσα στα κλαδιά του φυτρώνει το ‘Γαρύφαλλο του Αγι- Αρτεμιού’, ένα μικρό γαρύφαλλο με λίγα φύλλα και χρώμα γκριζωπό. Δίπλα στην εκκλησία υπάρχει υπόγειο άνοιγμα με πόσιμο νερό, το «πηγάδι» όπως λέγεται στη Σκύρο. Ο Άγιος Αρτέμιος γιορτάζεται στις 20 Οκτωβρίου.

Μήκος Διαδρομής 6 χιλιόμετρα. Ώρες Πορείας: 2 ώρες και 40 λεπτά. Β.Δ.: Α+

Μόλις ολοκληρώσουμε την πορεία μας, θα πάμε στο χωριό Πεύκο για μπάνιο και φαγητό. Στη συνέχεια θα πάρουμε το πλοίο της επιστροφής από τα Λινάρια προς την Κύμη κι από κει για Κόρινθο.

Εξοπλισμός:  

Ορειβατικά μποτάκια, σακίδιο, μπατόν,, αντηλιακό, καπέλο, γυαλιά ηλίου, διαπνέον μπλουζάκι, fleece, μπουφάν (αντιανεμικό – αδιάβροχο – διαπνέον), αδιάβροχο-διαπνέον παντελόνι, μαγιό, φακός με εφεδρικές μπαταρίες, ατομικό φαρμακείο, μαχαίρι, αναπτήρας, ξηρά τροφή, θερμός – παγούρι, νερό. ΠΡΟΣΟΧΗ: όχι σορτσάκι στις πορείες!

Κόστος Εξόρμησης:

(Περιλαμβάνει: 3 διανυκτερεύσεις με πρωινό, όλες τις μεταφορές, ακτοπλοϊκά εισιτήρια.)

Μονόκλινο δωμάτιο: 225 €

Δίκλινο        δωμάτιο: 165€

Τρίκλινο      δωμάτιο: 145€

  • Δηλώσεις συμμετοχής έως τις 29/07/2018.
  • Προκαταβολή (75€)έως τις 8/08/2018.
  • Εξόφληση ως τις 24/08/2018.
  • Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 Πληροφορίες και Δηλώσεις Συμμετοχής στον Αρχηγό της εξόρμησης:

Βέργο Παρασκευά        6970022276 (11:00 ως 14:00 και 19:00 ως 22:00)και

στο τηλ. του συλλόγου 2741029970 (Τετάρτη 20:00 – 22:00)

  • Το πρόγραμμα της εξόρμησης μπορεί να τροποποιηθεί με ευθύνη αρχηγού.
  • Στις εξορμήσεις του συλλόγου συμμετέχουν μόνο τα ταμιακώς εντάξει μέλη του. Για να γίνετε μέλος συμπληρώνετε το έντυπο εγγραφής στο γραφείο του ΕΟΣ Κορίνθου με κόστος εγγραφής 10€ (εφάπαξ) και 10€ για τη συνδρομή της χρονιάς.