Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑΡΘΡΑΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Νεμέα: Πρωτεύουσα πόλη του Αγιωργίτικου κρασιού στον εικοστό πρώτο αιώνα

Στην ανάγκη αξιοποίησης του πλούτου της Ιστορικής Νεμέας και της Αμπελουργίας της αναφέρεται ο Ντίνος Παπαντωνίου. Ζητά από τους διοικούντες και όχι μόνο να δουν με ενδιαφέρον τον τόπο αυτό, γιατί οφείλουν να αναδείξουν την αισθητική, την ποιότητα ζωής, του περιβάλλοντος, του τοπίου, των προϊόντων της Νεμέας αιτήματα που που αποτελούν οδηγό για την ανάπτυξη και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχει.

Του Ντίνου Παπαντωνίου



”Εάν αποσυνδέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι και ένα καράβι. Που σημαίνει; με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις”
Οδυσσέας Ελύτης

Η Νεμέα Η μεγαλύτερη ενιαία αμπελοοινική ζώνη των Βαλκανίων, με τα
30.000 στρέμματα αμπελιών και τα 30 οινοποιεία Παράγει περίπου το 30% της συνολικής οινικής παραγωγής κρασιών ΟΠΑΠ της χώρας μας.

Η βασική οινοποιήσιμη ποικιλία που καλλιεργείται είναι το Αγιωργήτικο ή Μαύρο που δίνει τον οίνο Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας (ΟΠΑΠ) Νεμέας.

Η ποικιλία «Αγιωργίτικο», μια από τις πιο πλούσιες σε χρώμα ελληνικές ποικιλίες, στο «φυσικό» της περιβάλλον, την περιοχή της Νεμέας, όπου ο μύθος συναντάει την ιστορία και η παράδοση τις «ανακαλύψεις» των ανήσυχων οινοποιών.

Αυτή είναι η πραγματικότητα για την αγαπημένη μας γενέθλια γη.

Οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών, οφείλουν να αναδείξουν στην αρχή αυτού του ιστορικού κύκλου τα αιτήματα της αισθητικής, της ποιότητας ζωής, του περιβάλλοντος, του τοπίου, των προϊόντων.

Να ανοίξουν την αγορά του λόγου σε όλα τα αγροτικά δημοτικά διαμερίσματα και να συνομιλήσουν με τους κατοίκους για την οικονομία της υπαίθρου, την αγροτική οικονομία, τον αγροτουρισμό, τη τοπική γαστρονομία, τα τοπικά, τυπικά προϊόντα.
Να μιλήσουν για το μέλλον του νέου αγροτοδιατροφικού μοντέλου ανάπτυξης, βιωσιμότητας και οικονομικής αυτοδυναμίας, στο δήμο μας.
Να αναδείξουν τον αγρότη καλλιεργητή, που δεν περιορίζεται μόνο στις αγροτικές και γεωργικές δραστηριότητες, αλλά διαχειρίζεται ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα.

Βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου ιστορικού κύκλου, ενός νέου ιστορικού στόχου για τις τοπικές κοινωνίες, την αυτόνομη τοπική οικονομία.