Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κάντε κάνα μπάνιο, είστε πολύ άσπροι»

Αυτή τη δήλωση έκανε ο πρωθυπουργός των «επιτυχιών» Α. Τσίπρας προσερχόμενος στη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου.

Η ταλαιπωρημένη Ελλάδα, όπως και όσο μπορεί, με όποιο μέσο και με κάθε οικονομία, μετρώντας και το τελευταίο ευρώ, θα προσπαθήσει να βρεθεί σε κάποια παραλία, να κάνει κάποιο μπάνιο, να κάνει ολιγοήμερες διακοπές, να στείλει τα παιδιά στο χωριό. Η Ελλάδα του κυρίου Τσίπρα μπορεί στα διαλείμματά της, στη χαλάρωσή της, να παίρνει χρώμα στις βίλες που παραχωρούν διάφοροι εφοπλιστές – όπως συμβαίνει με τον ίδιο τον Τσίπρα και την οικογένειά του στο Σούνιο.Πίσω από τα ευφυολογήματα, τύπου «κάντε κάνα μπάνιο» (άρα δεν έχουμε εκλογές…) κρύβονται υπολογισμοί, μεθοδεύσεις, σχέδια αιφνιδιασμού, ίντριγκες και φυσικά θελήματα προς τους ισχυρούς. Η καλοκαιρινή ανάπαυλα πάντα χρησίμευε ως προθάλαμος των κυοφορούμενων εξελίξεων.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός περιλαμβάνει, πέρα από τις φιέστες και τα ρεγάλα, την αντιμετώπιση των τριών εκλογικών αναμετρήσεων. Στο πολιτικό συμβούλιο ο Τσίπρας έκανε λόγο για εκλογές τον Μάιο, θέτοντας στην ουσία το όποιο κόμμα σε εκλογική ετοιμότητα. Στο πίσω μέρος του μυαλού είναι πάντα ο αιφνιδιασμός, και δεν αποκλείεται να στηθούν κάλπες εντός του 2018, δηλαδή μετά τα μπάνια. Πόσο μετά; Τέλη Αυγούστου φιέστες για «έξοδο από μνημόνια» σε Καστελλόριζο και Πνύκα, αρχές Σεπτέμβρη έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου θα μοιραστούν υποσχέσεις. Τέλη Σεπτέμβρη μαντάτα από Σκόπια για το πώς πάει η συμφωνία… Τον Δεκέμβρη πρέπει να ανακοινωθούν οι περικοπές στις συντάξεις. Ίσως στο θέμα αυτό να παρουσιαστεί μια τεχνητή εμπλοκή (υποσχεσιολογία ή διαπραγμάτευση για κάποιες εξαιρέσεις κ.λπ., τις οποίες η Ε.Ε. φυσικά θα απορρίψει) κι έτσι να υπάρξει ένα κλίμα που να συνδυάζει και εθνικό θέμα (μακεδονικό) και ένα αγκάθι κοινωνικό (συντάξεις) – ώστε πάνω σε αυτόν τον καμβά να στηθεί ο διπολικός καυγάς ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., που θα συμπεριλαμβάνει μπόλικη σκανδαλολογία και δικαστικές παρεμβάσεις.

Δεν αποκλείεται καθόλου τα κάστανα από τη φωτιά να κληθεί να τα βγάλει η Ν.Δ. και ο Μητσοτάκης…

Τα ευφυολογήματα όμως δεν μπορούν να κρύψουν και μια άλλη έγνοια που έχει ο πολιτικός κόσμος. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρόσφερε για 3 χρόνια μνημόνια χωρίς πεζοδρόμιο, και στο τέλος γεύεται γιουχαΐσματα και συλλαλητήρια για το μακεδονικό. Το μείγμα οικονομικής αφαίμαξης και εθνικών απειλών μπορεί να οδηγήσει σε τραντάγματα και απότομες αλλαγές συσχετισμών πέρα από τους κομματικούς σχεδιασμούς. Η συστηματική καταγγελία του «εθνολαϊκισμού», όπως και η ανακάλυψη πρόσφατα του ρώσικου δακτύλου πίσω από τα συλλαλητήρια, δείχνουν έναν φόβο για ένα τεράστιο μαύρισμα – όχι αυτό του καλοκαιρινού ήλιου, αλλά της θαυματουργής κάλπης που λατρεύουν.

Έτσι θα μπορούσαμε να αντιγυρίσουμε στο ευφυολόγημα του πρωθυπουργού: Κάντε κάνα μπάνιο, σας περιμένει μεγάλο μαύρισμα!

e-dromos.gr