Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑΡΘΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύμμαχος της επιχείρησης και του εργαζόμενου, η ομαδική ασφάλιση

Δημήτρης Πιέτρης
H ομαδική ασφάλιση των εργαζομένων ως παροχή της εταιρίας – εργοδότη τους, λειτουργώντας συμπληρωματικά με την ατομική και κοινωνική ασφάλιση, μπορεί να επιτύχει την πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών αναγκών.




Η λανθασμένη αντίληψη είναι ότι μόνο μεγάλες εταιρίες και πολυεθνικοί όμιλοι μπορούν αν την παρέχουν στο προσωπικό τους και να ανταπεξέλθουν στο κόστος της. Αυτό είναι μύθος, καθώς τα προγράμματα καλύπτουν και την πιο μικρή επιχείρηση (με προσωπικό άνω των 3 ατόμων).

Εκτός από τα έτοιμα πακέτα κάλυψης, με την συμβολή του προσωπικού συμβούλου ασφάλισης, υπάρχει η δυνατότητα κυριολεκτικά να διαμορφωθεί το συμβόλαιο στα μέτρα σας, ανταποκρινόμενο στην στην οικονομική σας κατάσταση.

Σε τι θα με βοηθήσει ένας σύμβουλος ασφάλισης;

Δυστυχώς διαπιστώνεται ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις παραμένουν προσκολλημένες στο τραπεζικό σύστημα λόγω του δανεισμού τους. Υπό αυτή την άποψη επιλέγουν να συνεργάζονται με τραπεζικά στελέχη για τις ασφαλίσεις τους.

Καλό θα είναι οι επιχειρηματίες να έχουν τον φορολογικό, νομικό και ασφαλιστικό προσωπικό τους σύμβουλο. Από την στιγμή που ο σύμβουλος ασφάλισης είναι ανεξάρτητος προσπαθεί να σχεδιάσει το πρόγραμμα στις ανάγκες του πελάτη – επιχείρησης και με έρευνα στην ασφαλιστική αγορά να αναζητήσει την καλύτερη λύση.

Τα συμβόλαια ομαδικής ασφάλισης είναι όμως απαραίτητα ή ένα επιπλέον έξοδο;
Βελτιώνουν την εικόνα και τη φήμη της εταιρίας-εργοδότη στα μάτια των υπαλλήλων και των συνεργατών της αλλά και στην αγορά γενικότερα. Συμβάλλουν στην προσέλκυση και στην παραμονή ικανού ανθρώπινου δυναμικού στην εταιρία.

Aποτελούν ισχυρά κίνητρα για μεγαλύτερη αποδοτικότητα και παραγωγικότητα των εργαζομένων, αντισταθμίζοντας άλλα μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη. Συμβάλλουν στην κερδοφορία της επιχείρησης.

Σε μια εποχή οικονομικής ανασφάλειας, τα ομαδικά προγράμματα ασφάλισης συμβάλλουν στη δημιουργία θετικού εργασιακού κλίματος, ενώ μειώνουν την ανασφάλεια των εργαζομένων, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη και την πίστη τους προς την εταιρία. Λόγω της αβεβαιότητας στις παροχές του δημόσιου ταμείου οι εργαζόμενοι προτιμούν τέτοιου είδους έμμεσες παροχές από άλλα οικονομικά κίνητρα.

Και το πιο σημαντικό η επιχείρηση φοροαπαλλάσεται για τα ασφάλιστρα του συμβολαίου ομαδικής ασφάλισης.

Ποιές είναι καλύψεις ενός συμβολαίου; Που κυμαίνονται τα ασφάλιστρα;

Τα προγράμματα που προτιμούν οι εργοδότες αφορούν Ασφάλιση Ζωής, Ατυχήματος, Ανικανότητας και Απώλειας Εισοδήματος. Τα αναβαθμισμένα προγράμματα έχουν επιπλέον Νοσοκομειακή και Εξωνοσοκομειακή Περίθαλψη, Επίδομα Τοκετού κλπ. Τα ασφάλιστρα στο βασικό πρόγραμμα ξεκινούν από 50€ ανά εργαζόμενο και σύμφωνα με τα όρια κάλυψης και τις παροχές αναπροσαρμόζονται.