Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκταμιεύτηκε η τελευταία δόση 15 δισ. ευρώ για την Ελλάδα

Εκταμιεύτηκε η τελευταία δόση του μνημονίου ύψους 15 δις ευρώ! Ένα πραγματικά σημαντικό ορόσημο στην πορεία ολοκλήρωσης του μνημονίου, ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), με την εκταμίευση της πέμπτης και τελευταίας δόσης προς την Ελλάδα. Ένας-ένας, κλείνουν οι λογαριασμοί του μνημονίου και με την εκταμίευση ολοκληρώνεται αυτός της χρηματοδότης. Από τα 15 δις ευρώ της δόσης τα 9,5 δις θα ενισχύσουν το «μαξιλάρι ρευστότητας» και τα 5,5 δις ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη δανειακών υποχρεώσεων.




Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ESM, με την εκταμίευση, το απόθεμα ρευστότητας της Ελλάδα, θα φτάσει τα 24 δις ευρώ. Σύμφωνα με το Λουξεμβούργο, αυτό το μαξιλάρι, είναι αρκετό για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για τουλάχιστον 22 μήνες, από τις 20 Αυγούστου όταν και ολοκληρώνεται το τελευταίο ελληνικό μνημόνιο, έως και τον Ιούνιο του 2020.

Σύμφωνα με τον Μηχανισμό, η εκταμίευση εγκρίθηκε καταρχήν από το διοικητικό συμβούλιο του ESM στις 13 Ιουλίου και η διαδικασία έγκρισης ολοκληρώθηκε την 1η Αυγούστου μετά την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών (ψήφιση στα κοινοβούλια).

Ο επικεφαλής του ESM, κ. Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε σχετικά ότι «Η τελευταία εκταμίευση και το θετικό συμπέρασμα της τελικής αξιολόγησης στλέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει πολύ κατά τη διάρκεια των τριών ετών του προγράμματος. Η αφοσίωση και η σκληρή δουλειά του ελληνικού λαού τώρα καρποφορούν. Το τελικό σύνολο μεταρρυθμίσεων που ολοκλήρωσε η Ελλάδα περιελάμβανε σημαντικές δράσεις στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, σημαντικές μεταρρυθμίσεις στα δημόσια έσοδα και πρόοδο προς την επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Στη συνέχεια, ο κύριος Ρέγκλινγκ πρόσθεσε ότι «από το 2012, το EFSF και ο ESM υποστήριξαν τον ελληνικό λαό στις προσπάθειές του παρέχοντας άνευ προηγουμένου ποσά μακροπρόθεσμων δανείων με πολύ ευνοϊκά επιτόκια. Το τέλος του προγράμματος στις 20 Αυγούστου θα αποτελέσει ορόσημο για τη χώρα. Η Ελλάδα θα πρέπει τώρα να αποδείξει στους εταίρους και τις αγορές, ότι δεσμεύεται να μην αναστρέψει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη ολοκληρωθεί και να ακολουθήσει βιώσιμες οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που απαιτούνται μακροπρόθεσμα για να καταστούν μια ισχυρή οικονομία που δημιουργεί ανάπτυξη και θέσεις εργασίας ».

Μετά την εκταμίευση των 15 δις, η οικονομική ενίσχυση του ESM για την Ελλάδα ανέρχεται σε 61,9 δις ευρώ, από συνολικό δάνειο ύψους 86 δις. Μαζί, ο EMS και το EFSF, έχουν εκταμιεύσει περίπου 204 δις ευρώ στην Ελλάδα, κάνοντας τα ταμεία διάσωσης τον μεγαλύτερο πιστωτή της χώρας.

kontranews.gr