Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑΡΘΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι Έλληνες Επιχειρηματίες στην μεταμνημονιακή εποχή

του Δημήτρη Πιέτρη

Οι επόμενες εκλογές, αποτελούν ορόσημο, για την αλλαγή νοοτροπίας τόσο σε πολιτικό όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο. Τίποτα δεν θα είναι πλέον ίδιο για το εγχώριο πολιτικό προσωπικό και τον επιχειρηματικό κόσμο.



 

Ο τόπος πρέπει να κυβερνηθεί από τις ευρύτερες δυνατές πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες με σταθερότητα και άμεσες μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη. Η ηγεσία της χώρας θα πρέπει να έχει εθνικό όραμα και σχέδιο με προοπτική εξάντλησης της τετραετίας και να διδαχθεί από τα παθήματα του παρελθόντος ώστε να χαράξει νέα πορεία.

Η νέα ηγεσία του τόπου πρέπει να κλείσει τον κύκλο του λαϊκισμού με τις εύκολες υποσχέσεις, τα μεγάλα λόγια και τις παχιές αγελάδες που τροφοδοτούσαν τον μύθο της ανάπτυξης με δανεικά και ρουσφέτια. Αναγκαίο είναι ένα σταθερό επενδυτικό και επιχειρηματικό μοντέλο που θα δίνει ώθηση σε εσωτερικές και εξωτερικές επενδύσεις θα αποκαταστήσει την φήμη και την εμπιστοσύνη τόσο στην ελληνική οικονομία-κράτος όσο και στο ελληνικό επιχειρείν.

Οι οικονομικοί δείκτες παράγουν αποτέλεσμα όταν δημιουργούνται θέσεις εργασίας με μισθούς ανώτερους του βασικού, οι φορολογικές εισφορές είναι δίκαιες και εξασφαλίζουν ένα βιώσιμο ασφαλιστικό και το φορολογικό και νομικό σύστημα αμετάβλητο. Δηλαδή όταν παράγουμε πραγματικό πλούτο και όχι χρέος.

Η ανάκαμψη όμως μόνο με τον εξωτερικό παράγοντα δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Οι ξένοι μπορούν να προσφέρουν τεχνογνωσία ακόμη και σοβαρές επενδύσεις, λίγες όμως για να είναι μακροπρόθεσμες. Το κύριο βάρος της εθνικής αναγέννησης της οικονομίας θα κληθεί να σηκώσει η ελληνική επιχειρηματικότητα. Το επιτάσσει άλλωστε το εθνικό καθήκον, καθώς είμαστε έτοιμοι να φέρουμε εις πέρας την παραγωγική ανασυγκρότηση, την έξοδο από την κρίση και την επιστροφή στην κανονικότητα και την ανάπτυξη.

Οι επιχειρηματίες θέλουμε μια Ελλάδα δυναμική, εξωστρεφή, ανταγωνιστική και αυτοδύναμη και στο πλαίσιο αυτό μπορούμε να στηρίξουμε την νέα ηγεσία στο δύσκολο έργο της με σκοπό το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Γιατί τα μνημόνια μπορεί να ολοκληρώνονται, οι επιτηρήσεις όμως μένους και θα ακολουθήσουν ιδιαίτερα δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Θέλουμε να μείνουμε στην Ελλάδα, να συνεχίσουμε να παράγουμε πλούτο και θέσεις εργασίας, να στηρίζουμε την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη επενδύοντας στις δυνατότητες του τόπου και των συμπολιτών μας. Το πατριωτικό επιχειρείν θέλει όμως και την αντίστοιχη πολιτική κάλυψη.
Όλοι μαζί μπορούμε να βάλουμε τα θεμέλια για την Ελλάδα της προόδου και της παραγωγής, με σύμμαχο μια κοινωνία πιο ώριμη, πιο ενημερωμένη και πιο ενωμένη απέναντι στις προκλήσεις του διεθνούς ανταγωνισμού και της παγκόσμιας οικονομίας.