Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Τατούλης: Εντάσσουμε στο πρόγραμμα της Περιφέρειας το Δίολκο και τις Κεχριές

Την ένταξη του έργου της ανάδειξης της Διόλκου και του ιστορικού χερσαίου χώρου των Κεχριών στο πρόγραμμα της Περιφέρειας ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης σε επίσκεψη που πραγματοποίησε με την Υπουργό Πολιτισμού κα. Λυδία Κονιόρδου στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου και στο Αρχαίο Λιμάνι του Λεχαίου, την Τρίτη 21 Αυγούστου 2018.




 

Ο Περιφερειάρχης ανέφερε στην κα. Υπουργό τη μεγάλη προσπάθεια της Περιφερειακής Αρχής, σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας για τους σημαντικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς της Κορινθίας, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι εκείνο που μας ενδιαφέρει περισσότερο μέσα από αυτή την ανάδειξη και τις επενδύσεις που κάνουμε στον χώρο του πολιτισμού, είναι να τονώσουμε την τοπική οικονομία προβάλλοντας παράλληλα το πολιτιστικό προϊόν. Αυτός είναι ο κοινός στόχος της Περιφέρειας και των Δημοτικών Αρχών για όλα τα ιστορικά μνημεία.

Ο κ. Τατούλης υπογράμμισε την αναγκαιότητα συνεργασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου με το Υπουργείο Πολιτισμού έτσι ώστε να καταρτιστεί και να υλοποιηθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που θα συνδέει όλους τους σημαντικούς Αρχαιολογικούς Θησαυρούς της Κορινθίας.

Με την ανάδειξη του χώρου, της παλαιότερης Παλαιοχριστινιακής Εκκλησίας, της μεγαλύτερης Βασιλικής στο Αρχαίο λιμάνι του Λεχαίου, που έγινε κάτω από το δικό μας πρόγραμμα, δημιουργούμε όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να προσεγγίζεται το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Στην ενημέρωση που έκανε ο Περιφερειάρχης προς την κα. Υπουργό παρουσία του Δημάρχου Κορινθίων κ. Αλέκου Πνευματικού καθώς και της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας κα. Παναγιώτα Κασίμη, αναφέρθηκε στην συνέχιση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου της Β’ φάσης του έργου στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία στην Ζάχολη, χαρακτηρίζοντας το ως ένα ιστορικό μνημείο ενώ παράλληλα στόχος είναι να εντάξουμε στο πρόγραμμα μας ώριμες μελέτες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας που αφορούν μικρούς Βυζαντινούς ναούς της Κορινθίας.

Στην επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κορίνθου ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια που είχε ξεκινήσει από το 2004 ως Υπουργός Πολιτισμού  και δεσμεύθηκε ότι όταν θα ολοκληρωθούν οι μελέτες για την ανακαίνιση της αίθουσας των Ρωμαϊκών από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας, η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου όχι μόνο σε ότι αφορά την ανακαίνιση της αίθουσας αλλά και την έκθεση των Ρωμαϊκών.

Τέλος, σε ότι αφορά το πολύ μεγάλης σημασίας Λαογραφικό Μουσείο της Κορίνθου, ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε την ένταξη του στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου όπου σε συνεργασία με τον δήμο Κορινθίων θα υλοποιήσουν αυτό το τόσο σημαντικό και σπουδαίο έργο για την Κόρινθο και την Κορινθία γενικότερα.

Εκ μέρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου παρευρέθηκαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κορινθίας κ. Πελοπίδας Καλλίρης και ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος αρμόδιος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων & Διεθνών Σχέσεων της Π.Ε. Κορινθίας  κ. Απόστολος Παπαφωτίου.