Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
ΕΛΛΑΔΑΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ε.Ο.Σ. Κορίνθου: Ορειβατική εξόρμηση στα Ύδατα Στυγός

9 Σεπτεμβρίου 2018

Ο Ε.Ο.Σ. Κορίνθου διοργανώνει ορειβατική εξόρμηση στα Ύδατα Στυγός, τις πηγές του ποταμού Κράθη σε υψόμετρο 2.100 μ.

Κατά τη μυθολογία, η Στύγα ήταν Ωκεανίδα που είχε το παλάτι της στα Τάρταρα και την φυλάνε μέρα-νύχτα δράκοι ακοίμητοι. Κόρη του Ωκεανού και της Τηθύος, συμμετείχε στην Τιτανομαχία παίρνοντας το μέρος του Δία. Στα νερά της Στυγός έλουσε η Νηρηίδα Θέτιδα το γιο της Αχιλλέα για να παραμείνει αθάνατος, αφήνοντάς τον με ένα τρωτό σημείο, την φτέρνα απ’ όπου τον κράταγε.
 

Στα Ύδατα της Στυγός ορκίζονταν οι Ολύμπιοι Θεοί και ο όρκος τους σε αυτήν ήταν ιερός και απαραβίαστος. Ο επίορκος έπαυε να συμμετέχει στα συμβούλια των θεών και να απολαμβάνει το νέκταρ και την αμβροσία. Σε αυτήν ορκίστηκε ο Ήλιος να ικανοποιήσει κάθε αίτημα του γιου του Φαέθοντα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να του αρνηθεί το άρμα του, το οποίο ο άπειρος νέος οδήγησε αδέξια προκαλώντας το θάνατό του.

Οι αρχαίοι πίστευαν ότι στο σημείο που πέφτουν τα νερά της Στύγας ήταν οι πύλες του Άδη, διότι στο σημείο αυτό υπάρχει άνοιγμα που οδηγεί σε σπηλιά. Ο Παυσανίας χαρακτήρισε τα νερά της Στύγας θανατηφόρα για τους ανθρώπους και τα ζώα. Η μοναδική θεότητα που μπορούσε να προσεγγίσει άφοβα τη Στύγα και να μεταφέρει μηνύματα του Δία ήταν η Ίριδα, η φτερωτή αγγελιοφόρος του.

Η ανάβαση θα ξεκινήσει  από το χωριό Περιστέρα (1.000μ.) θα συνεχίσουμε πεζοπορώντας σε μονοπάτι, με σπάνια ομορφιά, μέσα σε δάσος  με πεύκα που μας οδηγεί στην βάση του Καταρράκτη των Υδάτων της Στύγας.

Οι πεζοπόροι θα θαυμάσουν από μακριά το υπέροχο θέαμα, την Νεραΐδόραχη με τα ύδατα της Στύγας και την ψηλή κορυφή του Χελμού.

Οι ορειβάτες θα φτάσουν και θα  πιουν το αθάνατο νερό.

Η κατάβαση θα γίνει προς το χωριό Σόλο περνώντας πρώτα από την περιώνυμη “Βρύση της Γκόλφως”, το σημείο συνάντησης του Τάσου και της Γκόλφως, των νέων δηλ. που είναι γνωστοί χάρις στο ειδυλλιακό διήγημα του Μεσορρούγιου συγγραφέα Σπύρο Περεσιάδη.

Αναχώρηση: Στις 7:00  το πρωί από τα Περιβολάκια .

Εξοπλισμός:

Ορειβατικά μποτάκια, σακίδιο, μπατόν, αντηλιακό, καπέλο, γυαλιά ηλίου, διαπνέον μπλουζάκι, fleece, μπουφάν (αντιανεμικό – αδιάβροχο – διαπνέον), διαπνέον παντελόνι, φακός με εφεδρικές μπαταρίες, ατομικό φαρμακείο, μαχαίρι, αναπτήρας, ξηρά τροφή, θερμός – παγούρι, νερό.

Επιπλέον: κράνη για τους ορειβάτες (μπορούν να δανειστούν από το γραφείο του συλλόγου σε συνεννόηση με τους αρχηγούς).

Κόστος Εξόρμησης: 15 €

Πληροφορίες και Δηλώσεις Συμμετοχής στους Αρχηγούς της εξόρμησης:

Παναγουλόπουλος Θεόδωρος 6985916716,

Μιχαηλίδης Κωνσταντίνος         6972548965και

στο τηλ. του συλλόγου                2741029970 (Τετάρτη 20:00 – 22:00)

Στις εξορμήσεις του συλλόγου συμμετέχουν μόνο τα ταμιακώς εντάξει μέλη του. Για να γίνετε μέλος συμπληρώνετε το έντυπο εγγραφής στο γραφείο του ΕΟΣ Κορίνθου με κόστος εγγραφής 10€ (εφάπαξ) και 10€ για τη συνδρομή της χρονιάς.