Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σαν σήμερα: Τίθεται σε ισχύ ο νόμος 4000 «Περί τεντιμποϊσμού»

1958: Τίθεται σε ισχύ στην Ελλάδα, από την Κυβέρνηση Κ. Καραμανλή ο νόμος 4000/1958 «Περί τεντιμποϊσμού», ο οποίος επιβάλλει το κούρεμα «με την ψιλή» και τη διαπόμπευση των παραβατών, προκαλώντας το κοινό αίσθημα.

 

Εκεί στις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη, σωτηρίου έτους 1958, τίθεται σε ισχύ από την κυβέρνηση του «Εθνάρχη» Κων. Καραμανλή, ο νόμος 4.000 περί τεντιμποϊσμού. Για την πάταξη των Τεντιμπόηδων, που είχαν εξελιχθεί σε μάστιγα για τους καθωσπρέπει Νοικοκυραίους, δασκάλους, καθηγητές και ερίτιμες κυρίες!




 

Ποιοι ήταν όμως οι Τεντιμπόηδες και ποια τα εγκλήματα τους; Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο από νέους, που πνίγονταν από τα «απαγορεύεται» και τα «πρέπει» της εποχής. Τον αυστηρό πατέρα, τον αυστηρότατο δάσκαλο, τον ασφυκτικό περίγυρο, το κατηχητικό, τον παπά και τον χωροφύλακα. Αν εξαιρέσουμε τον παπά, που δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τις αναστολές τους, στους υπόλοιπους επεφύλαξαν γιαούρτωμα και λίγες φορές χειροδικία! Είναι γεγονός πως η «μόδα» ξεκίνησε από νέους εύπορους, της αστικής τάξης, έτσι για να σπάσουν την ανία τους, αλλά επεκτάθηκε με γοργούς ρυθμούς, στους αντίστοιχους των χαμηλότερων κοινωνικών τάξεων.

Ήταν τυφλή αντίδραση, σε μια αφόρητη καταπίεση που δεν άντεχαν και ο άτεγκτος Καραμανλής πήρε τα μέτρα του, για να….σώσει την κοινωνία! Σύλληψη, δέσιμο με χειροπέδες, κούρεμα με την «ψιλή» μηχανή και διαπόμπευση στους δρόμους μετά πινακίδος, που ανέγραφε την «ομολογία» του «εγκληματία»!!! Μόνο η δίκη, που ακολουθούσε τις περισσότερες φορές, προβλέπονταν από το νόμο! Όλα τα άλλα ήταν απόφαση των διωκτικών αρχών, που λίγα χρόνια μετά διέπρεψαν ως Χουντικές! Δηλαδή, χωρίς δήθεν δημοκρατικές περικοκλάδες!

Πηγή: xiromeropress.gr