Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόσο αυξάνεται ο κατώτατος μισθός

Αύξηση έως 25 ευρώ μηνιαίως ετοιμάζει η κυβέρνηση για τον κατώτατο μισθό, ο οποίος υπολογίζεται να διαμορφωθεί στις αρχές του 2019 από τα 586 ευρώ που είναι σήμερα στα 610 ευρώ περίπου, σύμφωνα με το cnn.gr.




 

Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού κρίνεται αναγκαία προκειμένου η κυβέρνηση να σηματοδοτήσει την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Έτσι, τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση αναμένεται να φέρει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να επισπεύσει τις διαδικασίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Η διάταξη θα τροποποιεί τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει ο νόμος 4172/2013 προκειμένου να επιτευχθεί η αύξηση του μισθού από τις αρχές του 2019.

Ακολούθως θα εφαρμοστεί κανονικά ο νόμος 4172/2013 που προβλέπει πως ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα ορίζεται από την κυβέρνηση ύστερα από διαδικασία διαβούλευσης με κοινωνικούς εταίρους και τεκμηριωμένη συνεκτίμηση των πραγματικών δεδομένων και δυνατοτήτων της οικονομίας και της απασχόλησης. Την ευθύνη καθορισμού του κατώτατου μισθού με τη νέα διαδικασία έχει ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας, ο οποίος καταθέτει πρόταση νόμου με το ύψος του κατώτατου μισθού που θα ισχύσει το επόμενο έτος.

Ως προς το ύψος της αύξησης η κυβέρνηση φέρεται να έχει συμφωνήσει με τους δανειστές ότι θα πρέπει να αποφευχθούν οι υπερβολές και οτιδήποτε επιδρά στην παραγωγικότητα της οικονομίας.

cnn.gr