ΕΟΣ Κορίνθου: Φαράγγι Σμήνους Λακωνίας

23 Σεπτεμβρίου 2018

Ο ΕΟΣ Κορίνθου  διοργανώνει πεζοπορική διαδρομή στο πανέμορφο φαράγγι του Σμήνους.

Ο Σμήνος ποταμός πηγάζει από τη σπηλιά της Αγίας Παρασκευής στις νότιες παρυφές του Ταϋγέτου και μετά από μακριά πορεία στην περιοχή των γραφικών και απείραχτων από το χρόνο Μπαρδουνοχωρίων, εκβάλει στον Λακωνικό κόλπο.
 

Θα γίνουν δύο πορείες. Οι δύο ομάδες θα ξεκινήσουν μαζί περνώντας από το μεσαιωνικό κάστρο της Μπαρδούνιας, ένα κάστρο που η ιστορία και το όνομά του χαρακτήρισαν την περιοχή.

Κατεβαίνοντας στους νερόμυλους που βρίσκονται στις όχθες του ποταμού οι ομάδες θα χωριστούν:

 

Η 1η ομάδα θα συνεχίσει με περιήγηση στα καλντερίμια και τα σοκάκια του χωριού και θα επιστρέψει στον Άγιο Νικόλαο.

Ώρες Πορείας:  περίπου 3  Βαθμός Δυσκολίας:  Α

 

Η 2η ομάδα θα συνεχίσει την πορεία της σε μονοπάτι μέσα στο φαράγγι του Σμήνους, ένα φαράγγι άγριας και σπάνιας ομορφιάς, κλειστό για χρόνια. Κατά την πορεία μας θα συναντήσουμε νερόμυλους, παλιά ασβεστοκάμινα, το αρχαίο ρωμαϊκό υδραγωγείο με λαξευμένο άγαλμα στα βράχια, θα περάσουμε από στενά απόκρημνα «ζωνάρια» κι αφού διαβούμε το τρικάμαρο περίτεχνο γεφύρι της Στάρας θα συναντήσουμε και το παλιό τούρκικο τελωνείο. Θα περπατήσουμε  πάνω σε υδραύλακα και μέσα από την καλοδιατηρημένη στοά μήκους 16 μέτρων του ρωμαϊκού υδραγωγείου που ύδρευε το Γύθειο.

Ώρες Πορείας:  περίπου 6   Βαθμός Δυσκολίας: Α-Β

Στο τέλος της διαδρομής θα μας περιμένει το λεωφορείο να μας επιστρέψει στον Άγιο Νικόλαο για φαγητό στα γραφικά ταβερνάκια του.

 

Αναχώρηση:

στις 7:00 το πρωί από τα περιβολάκια με προορισμό τον Άγιο Νικόλαο Σμήνους ένα από τα γραφικά Μπαρδουνοχώρια.

 

Τιμή Εξόρμησης: 15 €

 

Εξοπλισμός: 

Ορειβατικά μποτάκια, μπατόν, αντηλιακό, γυαλιά ηλίου, καπελάκι, fleece, μπουφάν (αντιανεμικό – αδιάβροχο), φακός (με εφεδρικές μπαταρίες), ατομικό φαρμακείο, νερό (2 λίτρα) και ξηρά τροφή.

 

Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες:

Κουνελάκης Γιάννης 6984454116,

Τσελεκίδη Δήμητρα  6976637226

και στο τηλ. του συλλόγου 2741029970 (Τετάρτη 20:00 με 22:00)

 

  • Στο πρόγραμμα του συλλόγου συμμετέχουν μόνο τα μέλη του. Για να γίνετε μέλος συμπληρώνετε το έντυπο εγγραφής στο γραφείο του ΕΟΣ Κορίνθου με κόστος εγγραφής 10 € (εφάπαξ) και 10 € για τη συνδρομή της χρονιάς.