Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑΡΘΡΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το παιχνίδι είναι στημένο κι από πριν ξεπουλημένο

 Ιάκωβος Ιωάννου

Για μία ακόμη φορά οι Έλληνες αντιμετωπίζονται σαν ανόητοι κομπάρσοι που όλοι προσπαθούν να κλέψουν την ψήφο τους, με κάθε είδους τέχνασμα.

Η ΝΔ τάσσεται υπέρ των μνημονίων, επικαλούμενη ένα άλλο μείγμα πολιτικής που όμως δεν επιτρέπεται από τους δανειστές. Την ίδια στιγμή διακηρύσσει πως θα σεβαστεί τη συνέχεια του κράτους και άρα όλα όσα έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση. Επομένως πιστεύει πως δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για την Ελλάδα. Στην ουσία λοιπόν μιμείται το ΣΥΡΙΖΑ με την έννοια πως προσπαθεί με κενές προεκλογικές υποσχέσεις να υφαρπάξει την ψήφο των Ελλήνων.

Από την άλλη πλευρά στο θέμα του Μακεδονικού, η ΝΔ δηλώνει πως είναι εναντίον. Ότι δηλαδή δεν θα επιτρέψει την παράδοση του ονόματος, της γλώσσας και της ιθαγένειας. Παρεμπιπτόντως, το θέμα της γλώσσας δεν είναι αδιάφορο, όπως ακούγεται, με τη δικαιολογία πως πολλοί λαοί μιλούν αγγλικά, αλλά δεν είναι Άγγλοι. Απλούστατα επειδή η Αγγλία δεν έχει δώσει το όνομα της σε κανένα κράτος, μετατρεπόμενη σε περιοχή, όπως θα συνέβαινε στην περίπτωση της Ελλάδας που η (ελληνική) Μακεδονία δεν θα μιλούσε μακεδονικά, αλλά ελληνικά (άρα σε μία ανάλογη περίπτωση η Αγγλία κάποια άλλη γλώσσα και όχι ελληνικά).

Την ίδια στιγμή τώρα που η ΝΔ τάσσεται εναντίον, τα φιλικά της ΜΜΕ υποστηρίζουν πως το θέμα της παράδοσης του ονόματος είναι τελειωμένο. Ότι πρόκειται για ένα τετελεσμένο γεγονός που δεν αλλάζει, οπότε ξανά πως δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Για να γίνω πιο σαφής, διάβασα το εξής:

«Και το παιχνίδι είναι απλό, όπως οι πιο πολλές απάτες. Και είναι απλό για έναν και βασικό λόγο: Κατά τη συμφωνία που υπέγραψε στις Πρέσπες ο κ Τσίπρας, ο ελληνικός λαός και η ελληνική πολιτεία, το κράτος, δεν έχουν κανένα λόγο και καμιά αρμοδιότητα στην εξέλιξη του θέματος! Μόνο αν τα Σκόπια αθετήσουν τα δικά τους συμφωνημένα. Τότε μόνο το ελληνικό κράτος υπό οποιαδήποτε μορφή έχει δικαίωμα να αντιδράσει.

Η προδοτική συμφωνία είναι σαφής: Τα Σκόπια θα ονομάζονται Βόρεια Μακεδονία στα χαρτιά (παντού θα λέγονται Μακεδονία), η εθνικότητα των πολιτών θα είναι μακεδονική και η γλώσσα μακεδονική εφ όσον ψηφίσουν καταφατικά στο δημοψήφισμα και αλλάξουν τα αλυτρωτικά άρθρα του συντάγματος. Τελεία και παύλα!

Εφ όσον γίνουν αυτά, τα Σκόπια μπαίνουν στο ΝΑΤΟ και αρχίζουν ενταξιακές με την ΕΕ και η Ελλάδα είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΗ να τηρήσει τα συμφωνημένα. Δηλαδή να τα κάνει αποδεκτά. Ούτε ελληνικό δημοψήφισμα προβλέπεται, ούτε έχει καμιά ισχύ αν θα ψηφιστεί η συμφωνία από την ελληνική Βουλή ή όχι. Η καταψήφισή της θα είναι αθέτηση διεθνούς συμφωνίας και θα έχει επιπτώσεις στον διεθνή παράγοντα και στη διπλωματία της χώρας! Η κατάπτυστη συμφωνία των Πρεσπών έχει δέσει τη χώρα χειροπόδαρα a priori. Απλά και μπακάλικα. Όλο το παιχνίδι εξαρτάται από τα Σκόπια. Η Ελλάδα έχει αυτοχειριαστεί» (Γ.Τ.).

Αν δεν κάνω λοιπόν λάθος, η ΝΔ ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα πια. Επομένως πως είναι μεν αντίθετη με τη συμφωνία, παρά το ότι στο παρελθόν αυτήν ακριβώς τη λύση στήριζε (Βόρεια Μακεδονία), αλλά τα χέρια της είναι δεμένα, αφού η αθέτηση μίας διεθνούς συμφωνίας θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στη διπλωματία της χώρας! Μπορεί λοιπόν να διατυμπανίζει πως δεν συμφωνεί, χωρίς να λέει ακριβώς ποιά είναι η δική της πρόταση, αλλά ταυτόχρονα «διαρρέει» πως η χώρα είναι δεμένη χειροπόδαρα!

Τι άλλο να σκεφτεί τώρα κανείς εκτός από το ότι, πράγματι το παιχνίδι είναι στημένο και από πριν ξεπουλημένο; Όχι όμως από αυτούς που υπαινίσσεται ο αρθρογράφος, αλλά και από τη ΝΔ; Πως για μία ακόμη φορά οι Έλληνες αντιμετωπίζονται σαν ανόητοι κομπάρσοι που όλοι προσπαθούν να κλέψουν την ψήφο τους; Ντροπή, μεγάλη ντροπή!

analyst.gr