Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΛΑΕ: Κατώτατος μισθός με εφαρμογή μνημονιακού νόμου Βρούτση

Σχόλιο Γραφείου Τύπου της ΛΑΕ για την τροπολογία Αχτσιόγλου για τον κατώτατο μισθό.

Η τροπολογία, που έφερε η κυβέρνηση για τον κατώτατο μισθό διατηρεί και εφαρμόζει στο ακέραιο τον μνημονιακό νόμο Βρούτση(ν. 4172/2013). Με αυτό το νόμο, που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης Σαμαρά –  Βενιζέλου, καταργήθηκε η συλλογική διαπραγμάτευση και η Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από τους εργατικούς και εργοδοτικούς φορείς και θεσπίστηκε ο καθορισμός του με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, ο οποίος με βάση τους οικονομικούς δείκτες της χώρας θα μπορεί να αποφασίζει ακόμα και μειώσεις.
 

Το μόνο που αλλάζει είναι η εφαρμογή νωρίτερα μόνο φέτος των χρονικών διαδικασιών, που προβλέπει αυτός ο μνημονιακός νόμος, ώστε η όποια απόφαση της Υπουργού Εργασίας να εκδοθεί στα τέλη Γενάρη του 2019, ώστε τα όποια ψίχουλα δοθούν να αξιοποιηθούν από την κυβέρνηση για προεκλογική χρήση.

Η ΛΑ.Ε συνεχίζει να αγωνίζεται για την κατάργηση ολόκληρου του αντεργατικού μνημονιακού νομοθετικού καθεστώτος εργασιακής ζούγκλας. Πρώτα απ όλα για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ χωρίς καμία ηλικιακή διάκριση, δηλαδή με κατάργηση του μειωμένου υποκατώτατου μισθού για τους νέους κάτω από 25 ετών.

Επίσης, για την πλήρη επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, παράλληλα με την πλήρη αποκατάσταση του απεργιακού δικαιώματος και την πλήρη απαγόρευση κάθε μορφής ανταπεργίας.

Εντελώς όμως απαραίτητη για την αντιμετώπιση της αυθαιρεσίας, είναι η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, οι οποίοι σκοπίμως έχουν εντελώς υποβαθμιστεί με ευθύνη της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα η παρανομία και η καταστρατήγηση του όποιου εργασιακού δικαιώματος να κυριαρχεί.

Όλα τα άλλα, που υποσχέθηκαν οι Τσίπρας και Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, είναι λόγια του αέρα, αφού τα εξαρτούν από την τελική γνώμη των δανειστών της χώρας και χωρίς την έγκριση τους δεν μπορούν ούτε θέλουν να προχωρήσουν σε μονομερείς ενέργειες προς όφελος του λαού και της νεολαίας.