Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευχαριστίες από την πλευρά της Πολιτείας για την Συμμετοχή του Δήμου Τρίπολης στην Διαχείριση του Προσφυγικού

Ημερίδα πραγματοποιήθηκε χθες, 18 Οκτωβρίου 2018, στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης, στο πλαίσιο του Έργου «Διαμονή και βοήθεια σε αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες στην Τρίπολη» του προγράμματος ESTIA της ‘Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.
 

Ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μιλτιάδης Κλάπας ανέφερε ότι: Βρισκόμαστε στην Τρίπολη ως ένδειξη συμπαράστασης αλλά και ευχαριστίας από την πλευρά της πολιτείας για την συμμετοχή του Δήμου της Τρίπολης στην διαχείριση του προσφυγικού. Η πολιτεία δεν θα μπορούσε να πετύχει τίποτα εάν η αυτοδιοίκηση δεν είχε συμβάλει. Η αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα η συμβολή της Τρίπολης και κάποιων άλλων πόλεων αναδεικνύουν νέες πραγματικότητες και νέες προκλήσεις γιατη η αυτοδιοίκηση συμβάλει στην ένταξη αυτών των ανθρώπων.

Ο Γενικός Γραμματέας επισήμανε πως οι ροές προσφύγων είναι αυξημένες και αυτό σημαίνει πως πρέπει από τη μία να αυξήσουμε τους χώρους φιλοξενίας και από την άλλη να δούμε την Ευρωπαϊκή διάσταση του θέματος.

Αναφερόμενος στην Ευρώπη είπε ότι πρέπει να δείξει την αλληλεγγύη της και να προχωρήσει σε ανακατανομή των προσφύγων, ενώ δήλωσε πως πλέον το θέμα των προσφύγων έχει φέρει μία σύγκρουση στην Ευρώπη.

Υπάρχουν δύο αντιλήψεις, οι ξενοφοβικές και οι αντιλήψεις της φιλοξενίας των προσφύγων και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εκείνο που ενδιαφέρει τη χώρα μας δεν είναι η επέκταση του χρηματοδοτικού προγράμματος αλλά η αλληλεγγύη που πρέπει να επιδείξει η Ευρώπη στο ζήτημα των προσφύγων.