Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπ. Εργασίας: Από 1η Ιανουαρίου 2019 η αύξηση στον κατώτατο μισθό

Τη νομοθέτηση για την αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2018 καθώς και την προκήρυξη 5.500 προγραμμάτων απασχόλησης νέων επιστημόνων στο δημόσιο προανήγγειλε ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος, κατά την διάρκεια της περιοδείας του στην Κοζάνη.
 

Σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο, η διαδικασία για τη νομοθέτηση της αύξησης του κατώτατου μισθού είναι αυστηρά προσδιορισμένη, ενώ έχει ξεκινήσει η διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους για το που μπορεί να φτάσει η αύξηση, με τις ενδιαφερόμενες πλευρές να καταθέτουν τις προτάσεις τους.

Ο υφυπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι, μέχρι το τέλος του χρόνου η κυβέρνηση «θα νομοθετήσει και η αύξηση του κατώτατου μισθού θα ισχύσει από 1 Ιανουαρίου 2019». Αυτό που ξεκαθάρισε, είναι ότι στην εφαρμογή του μέτρου «δεν πρόκειται να υπάρξουν ηλικιακές διακρίσεις κάτι που ίσχυσε στην εφαρμογή του κατώτατου μισθού το 2012».

Στον επόμενο ένα μήνα αναμένεται να προκηρυχθούν προγράμματα απασχόλησης για 5.500 νέους επιστήμονες στο δημόσιο τομέα, καθώς και «ο πρώτος κύκλος του προγράμματος για τους 10.000 νέους επιστήμονες στον τομέα της αγροτοδιατροφης, στον τομέα της μεταποίησης, στην βιομηχανία και στις νέες τεχνολογίες».

Ο κ. Ηλιόπουλος αναφέρθηκε επίσης και στη σημασία της εφαρμογής των κλαδικών συμβάσεων στους χώρους εργασίας αναφέροντας ως παράδειγμα τους ξενοδοχοϋπάλληλους, όπου με την εφαρμογή του μέτρου, 112.000 εργαζόμενοι που απασχολούνται στον συγκεκριμένο χώρο θα δουν διαφορά στις μισθολογικές τους απολαβές.

«Για παράδειγμα, ένας ανειδίκευτος, όπου αμειβόταν με 512 ευρώ το μήνα, τώρα, με την εφαρμογή της κλαδικής σύμβασης, θα αμείβεται με 770 ευρώ το μήνα» σημείωσε. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, με βάση τον κατώτατο μισθό αμείβεται το 10% των εργαζομένων, ενώ το μείγμα πλήρους έναντι μερικής απασχόλησης, σήμερα, βρίσκεται στην σχέση 70-30.

Απευθυνόμενος προς τον περιφερειάρχη, Θόδωρο Καρυπίδη, τόνισε, ότι η περιοχή της δυτικής Μακεδονίας έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας και ότι από το 2015 έως σήμερα έχουν ωφεληθεί από προγράμματα ενίσχυσης, ή κατάρτισης, 4189 άνεργοι. Επεσήμανε, ότι σήμερα με έναν προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 20 εκ. ευρώ, «τρέχουν» δράσεις και προγράμματα 6,7 εκ. και οι συνολικά ωφελούμενοι από την κοινωφελή εργασία η κατάρτιση στην περιοχή 2783 πολίτες.

«Δικαίωμα στην εργασία αλλά και εργασία με δικαιώματα είναι μια σημαντική μάχη που την δώσαμε σε τρία επίπεδα και από το μπορώ να συμπεράνω αυτή η μάχη έχει φέρει αποτέλεσμα», κατέληξε ο κ. Ηλιόπουλος, θυμίζοντας τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την επαναφορά του κατωτάτου μισθού και την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

cnn.gr