Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Επερώτηση Νίκου Γόντικα για το φράγμα του Ασωπού

Θέμα «Επιστροφές εγγυητικών επιστολών σε αναδόχους»

Ένα από τα μέτρα που υποτίθεται ότι, έχει λάβει το κράτος για να αντιμετωπίσει την ασυδοσία των κατασκευαστικών ομίλων κατά την εκτέλεση δημοσίων έργων είναι η κατάθεση εγγυητικών επιστολών καλής εκτέλεσης των έργων.



Έχουμε όμως στην Πελοπόννησο αρκετές, αστοχίες τις λέτε εσείς, κακοτεχνίες επιεικώς τις χαρακτηρίζουμε εμείς, όπου δρόμοι βυθίζονται, γεφύρια γκρεμίζονται, λιμενοβραχίονες και προβλήτες λιμανιών σπάνε και όμως κανένας κατασκευαστής, δεν έχει καμία επίπτωση.
Δύο παραδείγματα αρκούν:
1. Ο παλαιός ανάδοχος στο έργο του αποχετευτικού του Κρανιδίου Λαδόπουλος όχι μόνο έχει κάνει κακοτεχνίες στο έργο αλλά και το παράτησε στην αρχή της θητείας σας. Ξεκίνησε ένας κυκεώνας δικαστικών διενέξεων, που καταλήγει το Μάρτιο του 2015 με την αριθ. 313/2015 απόφαση του πενταμελούς εφετείου Ναυπλίου να αποφασίζεται ότι:
1) Σωστά η Υπηρεσία δεν του πλήρωσε δύο λογαριασμούς ύψους 600.000 € περίπου, αφού υπήρχαν κακοτεχνίες στην κατασκευή του έργου.
2) Σωστά η Υπηρεσία εξέδωσε εντολή αποκατάστασης των κακοτεχνιών και
3) Σωστά η Υπηρεσία δεν επέστρεψε στον ανάδοχο εγγυητικές επιστολές ύψους 4,5 εκατ. ευρώ.
Εσείς όμως, δύο μήνες μετά το Μάϊο του 2015 επιστρέψατε τις εγγυητικές,
2. Στο φράγμα του Ασωπού ο παλαιός ανάδοχος Μαρούλης
αφού εισέπραξε ποσά εκατομμυρίων ευρώ για έργο που ποτέ δεν εκτέλεσε, και εγκατέλειψε το έργο, εσείς σύμφωνα με δημοσιεύματα του επιστρέψατε πρόσφατα την εγγυητική επιστολή ύψους 8,5 εκατ. ευρώ.
Συνεχίζεται το έργο από άλλον ανάδοχο, χωρίς να έχουν γίνει επιμετρήσεις των εργασιών που έκανε ο προηγούμενος, ώστε να αποκαλυφθεί και να στοιχειοθετηθεί η απάτη που έγινε σε βάρος του Δημοσίου.
Ερωτάσθε κ. Περιφερειάρχα.
• Υπάρχουν άλλες τέτοιες μεγάλου ύψους επιστροφές εγγυητικών επιστολών ανάδοχων για έργα που είτε εγκαταλείφθηκαν από τον ανάδοχο, είτε έχουν σοβαρές κακοτεχνίες;
• Γιατί αποστερήσατε από το Δημόσιο 13 εκατ. ευρώ από την κατάπτωση των εγγυητικών επιστολών των ανάδοχων στα πιο πάνω έργα και με ποιο αντάλλαγμα;
• Γιατί δεν έγιναν επιμετρήσεις στο έργο του Ασωπού πριν μπει ο δεύτερος ανάδοχος στο έργο;
• Τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις που έχουν γίνει εδώ και χρόνια για το φράγμα του Ασωπού και οι αγρότες δεν έχουν πάρει τα λεφτά τους;

Ο επικεφαλής
της Λαϊκής Συσπείρωσης
Νίκος Γόντικας