Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόταση – σοκ: Χρήση μετρητών με ανώτατο όριο τα 50 ευρώ ανά συναλλαγή

Εισηγήσεις για µεγάλη µείωση του ορίου συναλλαγών πάνω από το οποίο είναι υποχρεωτική η πληρωµή µε ηλεκτρονικό τραπεζικό µέσο δέχεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονοµικών. Μάλιστα, στο τραπέζι των σχετικών συσκέψεων έπεσε ακόµη και πρόταση να µειωθεί το σχετικό όριο κατά δέκα φορές, δηλαδή από τα 500 που είναι σήµερα στα 50 ευρώ.



 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας ”Έθνος”, αν και αρµόδιες πηγές αποκλείουν το ενδεχόµενο να µειωθεί σε τέτοιον βαθµό το όριο λόγω του ότι θα προκαλέσει πολύ µεγάλα προβλήµατα στις συναλλαγές και στην αγορά γενικότερα, θεωρείται δεδοµένο ότι η µείωση θα γίνει και θα είναι µεγάλη. Η µείωση αυτή εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια του υπουργείου Οικονοµικών και την Ανεξάρτητης Αρχής ∆ηµοσίων Εσόδων να περιοριστεί ο κίνδυνος έξαρσης της φοροδιαφυγής λόγω της πρόσφατης κατάργησης των ορίων στις αναλήψεις µετρητών στο πλαίσιο της χαλάρωσης των capital controls.

Οπως σηµειώνουν αρµόδιες πηγές, η αρνητική επίδραση των κεφαλαιακών ελέγχων που επιβλήθηκαν στην οικονοµία το καλοκαίρι του 2015 ήταν η µία όψη του νοµίσµατος. Υπάρχει και η δεύτερη όψη, αυτή της θετικής επίδρασής τους στον περιορισµό της σκιώδους οικονοµίας, καθώς η πληρωµή µε πιστωτική ή χρεωστική κάρτα και η καταγραφή της συναλλαγής στο τραπεζικό σύστηµα οδηγούν σε πίεση προς τις επιχειρήσεις, προκειµένου να εκδώσουν απόδειξη και να καταγραφούν περισσότερα έσοδα. Αυτό συνεπάγεται ότι θα δηλωθούν υψηλότερα εισοδήµατα από τις επιχειρήσεις θα βεβαιωθεί περισσότερος φόρος εισοδήµατος και θα αποδοθεί περισσότερος ΦΠΑ. Ηδη η Τράπεζα της Ελλάδος έχει καταγράψει στις εκθέσεις της τη θετική επίδραση των capital controls στην προσπάθεια που γίνεται για περιορισµό της φοροδιαφυγής.

Η φοροδιαφυγή στις τάξεις των ελευθέρων επαγγελµατικών και των µικροµεσαίων επιχειρήσεων, σύµφωνα µε έµπειρα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονοµικών, γίνεται πίσω από την ανωνυµία της αποδοχής µετρητών ως µέσου εξόφλησης για την παροχή υπηρεσιών. Μάλιστα, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις στις οποίες για την πληρωµή µε µετρητά ελεύθεροι επαγγελµατίες και επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει σε έκπτωση ακόµη και 50%, καθώς δεν επιβαρύνονται µε τον ΦΠΑ, τον φόρο εισοδήµατος και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Στο υπουργείο Οικονοµικών ετοιµάζονται για σειρά παρεµβάσεων φορολογικού χαρακτήρα προκειµένου να γίνει ανάσχεση στη χρήση µετρητών. Στα µέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι του οικονοµικού επιτελείου προς αυτήν την κατεύθυνση περιλαµβάνονται:

Μείωση του ορίου αξίας συναλλαγής πάνω από το οποίο είναι υποχρεωτική η πληρωµή µε χρεωστική ή πιστωτική κάρτα ή άλλο τραπεζικό µέσο (πίστωση σε λογαριασµό επιχείρησης, έκδοση επιταγής κ.ά.). Σήµερα το όριο είναι 500 ευρώ και θεωρείται δεδοµένο ότι πρόκειται να µειωθεί στα 300 ευρώ ή και χαµηλότερα.

Αύξηση των υποχρεωτικών δαπανών µε κάρτα, προκειµένου να χορηγηθεί το αφορολόγητο όριο σε µισθωτούς και συνταξιούχους. Τα σηµερινά όρια θεωρούνται πολύ χαµηλά και «πιάνονται» από µισθωτούς και συνταξιούχους µέσα στο πρώτο δίµηνο ή τρίµηνο κάθε έτους. Ειδικότερα, εξετάζεται το ελάχιστο όριο δαπανών µε κάρτα να αυξηθεί:

Στο 15% για εισόδηµα έως 10.000 ευρώ (από 10% που είναι σήµερα).

Στο 20% για εισόδηµα από 10.001 έως 30.000 ευρώ (από 15% που είναι σήµερα).

Στο 25% για εισόδηµα από 30.001 και άνω, µε το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούµενος να ανέρχεται στα 30.000 ευρώ (από 20% που είναι σήµερα)

Τα POS, τα ταξί και τα περίπτερα

Σε ό,τι αφορά στην επέκταση της υποχρεωτικής εγκατάστασης συσκευών ηλεκτρονικών πληρωµών POS, δεν έχουν ακόµη ληφθεί αποφάσεις. Αυτό το οποίο σηµειώνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονοµικών είναι ότι δεν πρόκειται στην παρούσα φάση να γίνει επέκταση της υποχρεωτικής εγκατάστασης σε περίπτερα και ταξί.

topontiki.gr