Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Νικολόπουλος: Με ρυθμό χελώνας η χορήγηση συντάξεων

Ερώτηση προς την Ατσιόγλου για τη «βασανιστική» αναμονή των δικαιούχων
Οι πολύμηνες έως και χρόνιες αναμονές για την χορήγηση συντάξεων αποτέλεσαν αντικείμενο κοινοβουλευτικής παρέμβασης από τον Πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο, ο οποίος κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου. 

Ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής εκφράζει τον προβληματισμό του για τις εξοργιστικές καθυστερήσεις και συμμερίζεται τη βούληση του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, που προτίθεται να καταθέσει μηνύσεις και αγωγές κατά παντός υπευθύνων.
Επίσης, στην ερώτησή του επισημαίνει ότι καταγράφονται περιπτώσεις υποψήφιων συνταξιούχων, που πεθαίνουν περιμένοντας την έκδοση της σύνταξης, ενώ τραγική είναι η κατάσταση με τα ΑμεΑ, επίσης αναφέρει ότι μία στις τρεις αιτήσεις συνταξιοδότησης στον ΕΦΚΑ είναι άκυρη, λόγω ελλιπών δικαιολογητικών, ενώ χιλιάδες ασφαλισμένοι περιμένουν έως και δύο χρόνια για να πάρουν τις μειωμένες συντάξεις τους.

Ακολούθως, ο ανεξάρτητος βουλευτής υπογραμμίζει:
Η σοβαρή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί οδηγεί τους υποψήφιους συνταξιούχους σε περιθωριοποίηση, δεδομένου ότι θα λάβουν πετσοκομμένες συντάξεις και εφάπαξ, ενώ παράλληλα αναγκάζονται να ζουν με τις μικρές προσωρινές συντάξεις. Χαρακτηριστικό της αδράνειας -εκτός από την απουσία ηλεκτρονικών υποδομών και δεδομένων- είναι ότι δεν έχουν εκδοθεί οι απαιτούμενες εγκύκλιοι για διάφορες κατηγορίες ασφαλισμένων, ενώ δεν υπάρχει η απαιτούμενη μηχανογραφική εφαρμογή μετά την ένταξη των Ταμείων στον ΕΦΚΑ με αποτέλεσμα να εξαιρούνται από την έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων μέχρι και σήμερα οι ασφαλισμένοι με διαδοχική ασφάλιση του πρώην Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, καθώς και του πρώην ΙΚΑ με διατάξεις Δημοσίου.

Τέλος, ο Νίκος Νικολόπουλος αποκαλύπτει ότι στη Γενική Διεύθυνση Χορήγησης Συντάξεων Δημόσιου Τομέα, που ανήκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τώρα υπάγεται στον ΕΦΚΑ, εκκρεμούν 284.597 υποθέσεις, εκ των οποίων οι 102.863 είναι αιτήματα αναγνώρισης υπηρεσίας, στρατιωτικής θητείας, συντάξιμης υπηρεσίας κ.ά., ενώ 82.823 είναι αιτήσεις για επιστροφή ΕΑΣ και διαφόρων ποσών αναδρομικών.

Τα ερωτήματα του Χριστιανοδημοκράτη βουλευτή προς την Έφη Αχτσιόγλου είναι τα ακόλουθα:
1ον Αληθεύει ότι οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές των συνταξιοδοτικών ταμείων προς τους ασφαλισμένους ανέρχονται σε 847 εκατ. ευρώ και αφορούν 175.000 εκκρεμείς αιτήσεις για κύριες, επικουρικές και εφάπαξ και ότι στις κύριες εκκρεμούν 55.000 αιτήσεις;
2ον Αληθεύει ότι το κόστος για την εξόφλησή τους ανέρχεται σε 220 εκατ. ευρώ και ότι κάθε μήνα εκδίδονται 18.000 οριστικές αποφάσεις για συντάξεις, ενώ κατατίθενται 12.000 νέες αιτήσεις;