Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρίχνουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο για την κατάσταση στα πυρηνελαιουργεία

Δήλωση Γόντικα για τα πυρηνελαιουργεία

Μόνο οργή και αγανάκτηση προκαλεί η πρόσφατη “αντιπαράθεση” μεταξύ της κ. Κοζομπόλη βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ και της κ. Νικολάκου Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου, για τη μόλυνση που προκαλούν τα πυρηνελαιουργεία στη περιοχή του Μελιγαλά, την ώρα μάλιστα που η εργατική τάξη θρηνεί νεκρό.Η μία πλευρά ρίχνει την ευθύνη στην άλλη για τους ελέγχους και την ίδια ώρα η δημόσια υγεία επιβαρύνεται (οι μετρήσεις δείχνουν και καρκινογόνους ρύπους) το περιβάλλον μολύνεται και η κατάσταση είναι αποπνικτικτική στη περιοχή του Μελιγαλά και ακουμπάει τους Δήμους Μεσσήνης και Καλαμάτας. Δε θέλουν να λύσουν ένα ζήτημα που προκαλεί τεράστια προβλήματα το 2018 όταν η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν τις λύσεις. Δεν θέλουν οι καπιταλιστές και δεν τους πιέζουν οι υπεύθυνοι (Δημοτικές αρχές, περιφέρεια, κυβέρνηση) γιατί τα όποια μέτρα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας έχουν κόστος, που σημαίνει μείωση των κερδών των καπιταλιστών.
Άλλωστε το 2011 και το 2012 Περιφέρεια και κυβέρνηση αδειοδότησαν και νομιμοποίησαν ακόμα και αυθαίρετα των πυρηνελαιουργών στο Μελιγαλά. Αυτές είναι οι αιτίες που προκάλεσαν και το θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα στο βωμό του κέρδους σε πυρηνελαιουργείο. Οι συνθήκες εργασίας είναι άθλιες,τα ωράρια εξοντωτικά, έλληνες και αλλοδαποί εργάτες δουλεύουν κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες. Για όλα αυτά έχουν την ευθύνη η κυβέρνηση και η περιφέρεια που δεν κάνουν απολύτως τίποτα όλα αυτά τα χρόνια.Παίζουν το παιχνίδι των εργοστασιαρχών και δεν τους αγγίζουν καθόλου.
Ο λαός να εντείνει την επαγρύπνηση του,να παλέψει για να εφαρμοστούν όλα τα σύγχρονα μέσα που μπορούν να προστατέψουν την υγεία,το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των εργαζομένων και των κατοίκων όλης της γύρω περιοχής.