Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Πότε θα ανοίξουν ξανά ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο Αρχαίας Νεμέας;

Το ζήτημα του κλεισίματος του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου της Αρχαίας Νεμέας κατά τους χειμερινούς μήνες, έφερε στη Βουλή με Ερώτηση του προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ο Βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας. Ο κ. Δήμας ζητά από την αρμόδια Υπουργό να διευκρινίσει πότε θα λειτουργήσουν ξανά οι δύο χώροι και πώς προτίθεται να λύσει το ζήτημα, ώστε να μην κλείνουν τους χειμερινούς μήνες.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:



Προς: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: Συνεχής υποβάθμιση του Αρχαιολογικού χώρου και του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αρχαίας Νεμέας

03.12.2018

Ο Αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο της Αρχαίας Νεμέας αποτελούν κορυφαία αξιοθέατα ιστορικής αξίας, με ιδιαίτερη βαρύτητα τόσο για την περιοχή της Νεμέας όσο και της ευρύτερης περιοχής. Δυστυχώς όμως, για ακόμα μία φορά η αδυναμία της Πολιτείας να λειτουργήσει ορθολογικά και με αναπτυξιακή για την περιοχή λογική, είναι χαρακτηριστική.

Για μία ακόμα χρονιά και παρά τις οχλήσεις που γίνονται κάθε έτος από φορείς και ανθρώπους που έχουν αφιερώσει όλες τις δυνάμεις τους για την ανάδειξη των ευρημάτων της περιοχής, επαναλαμβάνεται ο ίδιος κακός προγραμματισμός.

Έτσι, ενώ για το καλοκαίρι προσελήφθη σημαντικός αριθμός εποχιακών αρχαιοφυλάκων, για τη χειμερινή περίοδο δεν υπήρξε πρόβλεψη να προσληφθεί κανείς. Το αποτέλεσμα είναι ο αρχαιολογικός χώρος και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Νεμέας να κλείσουν σήμερα 3 Δεκεμβρίου 2018. Είναι προφανές, πως αυτή η δυσκαμψία του Υπουργείου Πολιτισμού και η αδυναμία ενός ολοκληρωμένου προγραμματισμού, δημιουργεί εικόνα αποσύνθεσης. Υποβαθμίζει την εικόνα της χώρας και παράλληλα προκαλεί απώλεια εσόδων στο Δημόσιο από τις χαμένες εισπράξεις εισιτηρίων.

Και όλα αυτά, όταν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δείχνουν συνεχώς αυξανόμενη ροή επισκεπτών, γεγονός κρίσιμο για ολόκληρη την Κορινθία, μιας και τα ευρήματα που εκτίθενται, μαζί με τα επισκέψιμα οινοποιεία έχουν προσφέρει σημαντική προστιθέμενη αξία στις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής.

Αξίζει να επισημανθεί, πως αντίστοιχες ελλείψεις υπάρχουν σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους της Κορινθίας, με αποτέλεσμα να παραμένουν κλειστοί κατά τους χειμερινούς μήνες.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ερωτάται η κα. Υπουργός:

α) Πότε θα ανοίξει ξανά στους επισκέπτες ο Αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο της Αρχαίας Νεμέας;

β) Τι προτίθεται να κάνει το Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να λειτουργεί απρόσκοπτα ο Αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο της Αρχαίας Νεμέας κατά τους χειμερινούς μήνες;

γ) Υπάρχει προγραμματισμός για καλύτερη κατανομή των προσλήψεων των αρχαιοφυλάκων, προκειμένου να μην κλείνουν τους χειμερινούς μήνες;