Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑΓΡΟΤΙΚΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση: Μέτρα στήριξης των ελαιοπαραγωγών από την δακοπροσβολή

Για άλλη μια χρονιά οι ελαιοπαραγωγοί στην Πελοπόννησο έπαθαν σοβαρή ζημιά από τον δάκο. Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ θα λείψουν από το οικογενειακό εισόδημα μικρομεσαίων παραγωγών.
Σε πολλές περιοχές η ζημιά είναι ολοκληρωτική. Μικροί παραγωγοί δεν θα μπουν στο χωράφι, δεν θα βγάλουν ούτε το λάδι για το σπίτι τους. Και εμείς γι’ αυτούς νοιαζόμαστε. Οι μεγαλοποραγωγοί, οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις στον κλάδο, είναι οργανωμένες, πήραν τα μέτρα τους. Δεν έπαθαν τόση μεγάλη καταστροφή. Και επειδή ακούγονται νούμερα για το μέγεθος της ζημιάς και το χαμένο εισόδημα, εύκολα αυτό μπορεί να προσδιοριστεί. Υπάρχουν οι εκτιμήσεις για την αναμενόμενη παραγωγή και σε ένα μήνα τελειώνει η ελαιοκομική περίοδος. Από τα ελαιοτριβεία έχετε το μέγεθος της πραγματικής παραγωγής. Πχ. για την Μεσσηνία αναμενόμενη παραγωγή 40-45.000 τόνοι ελαιολάδου, παρήχθησαν 20-25.000 τόνοι, άρα χαμένη παραγωγή 20.000 τόνοι Χ 3 ευρώ/κιλό = 60 εκατ. χαμένο εισόδημα για τα λαϊκά στρώματα. Αυτά να διεκδικήσουμε. Ανάλογα και για τους άλλους νομούς.



 

Διαχρονικά με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων έχουν περικοπεί στο 1/3 οι δαπάνες για τη δακοκτονία, έχουν συρρικνωθεί – διαλυθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες για την πραγματοποίηση και τον έλεγχο του προγράμματος δακοκτονίας. Και μόνο ότι οι προσλήψεις εποπτών για το πρόγραμμα γίνονται τον Αύγουστο αρκεί για να τεκμηριώσει τα παραπάνω.
Η περιφερειακή αρχή που έχει την ευθύνη για την δακοκτονία αντί να αντιπαλέψει αυτή την πολιτική υπερηφανεύεται ότι «όλα πάνε καλά», «πιάσαμε τους στόχους των μνημονίων» και άλλα τέτοια.
Η καθυστέρηση να αποδοθούν στην Περιφέρεια ακόμα και οι πετσοκομμένες πιστώσεις για την δακοκτονία, η αντιμετώπιση από το κράτος των μικρομεσαίων αγροτών ως επιχειρηματιών που καλούνται να βάλουν τα τρακτέρ τους για την δακοκτονία, με την ανάλογη υπερφορολόγισή τους, έχουν σαν αποτέλεσμα να καθυστερούν οι διαγωνισμοί, άρα και οι ψεκασμοί, να μην υπάρχουν διαθέσιμα τρακτέρ για τη δακοκτονία, να είναι πλημμελής ο έλεγχος λόγω έλλειψης προσωπικού, να υπάρχει πρόβλημα και στην ποιότητα του λαδιού.
Άρα πρέπει να υπάρξει καταμερισμός ευθυνών κυβέρνησης και περιφέρειας. Να σταματήσετε να πετάτε το μπολάκι ο ένας στον άλλο, να συγκαλύπτεται τις ευθύνες ο ένας του άλλου.
Υλοποιείστε τις προτάσεις των υπηρεσιών

Ερωτάσθε:
Θα διεκδικήσετε από τον κρατικό προϋπολογισμό αποζημιώσεις των αγροτών που υπέστησαν ζημιά από τον δάκο; τι έχετε κάνει μέχρι τώρα; πόσα θα διαθέσετε από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας;
Θα πείτε γιατί δεν διαθέτετε τα 60 εκατ. ευρώ, που χθες με στόμφο ανακοινώσατε ότι εξασφαλίσατε από το ΕΣΠΑ για το 2019, γιατί δεν δίνονται για αποζημιώσεις των μικρομεσαίων ελαιοπαραγωγών, αλλά θα πάνε για τους εργολάβους, για τους επιχειρηματίες, για τα τρωκτικά που λυμαίνονται τα ευρωπαϊκά και λοιπά προγράμματα;
Θα υλοποιήσετε τις προτάσεις που κάνουν οι υπηρεσίες για ολοκλήρωση των διαγωνισμών πριν την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος; για διεκδίκηση αύξησης των πιστώσεων; και του προσλαμβανόμενου προσωπικού; αύξηση των ορίων των μετακινήσεων του προσωπικού κλπ;
Και όλα αυτά να γίνουν τώρα, όχι μετά το Μάη. Το Μάη να έχουμε τελειώσει. Να είναι όλα έτοιμα, να έχουν αναδειχθεί οι ανάδοχοι των διαγωνισμών, να είναι τα φυτοφάρμακα στις αποθήκες, να είναι έτοιμες οι προσλήψεις, να υπάρχουν τα GPS για κάθε τρακτέρ, να έχουν αυξηθεί οι μέρες και τα κονδύλια για τις αποζημιώσεις των υπαλλήλων.
Γιατί είναι πρόκληση, μετά από μια τέτοια καταστροφή, να στέλνει το Υπουργείο τον προηγούμενο μήνα χαρτί για την έναρξη της δακοκτονίας και να μην στέλνει παράλληλα και πρώτα τις αναγκαίες πιστώσεις.
Και τέλος επειδή μαντεύουμε τις απαντήσεις σας, μπορεί να σας φταίει ακόμα και ο Στάλιν, με την δήθεν λιμοκτονία των λαών της Σοβιετικής
Ένωσης, και ας έχει μειωθεί το όριο ζωής εκεί σαν αποτέλεσμα της καπιταλιστικής παλινόρθωσης.
Απαντήστε τουλάχιστον στα υπομνήματα που σας έχουν στείλει οι κάτοικοι της Γκάτζιας του Δήμου Επιδαύρου ή οι κάτοικοι του πρώην Δήμου Πελάνας του Δήμου Σπάρτης, που ακριβώς τα πιο πάνω σας επισημαίνουν.
Και σας καλώ κ. Περιφερειάρχα μην ξανακαταφύγετε στον αντικομμουνισμό και μην βάλετε για άλλη μια φορά τη μια ή την άλλη συνεργάτιδά σας να απαντήσει ή χειρότερα να βάζετε μπροστά τις υπηρεσίες να απαντούν σε πολιτικά ζητήματα, όπως κάνατε πρόσφατα στους κατοίκους της Πελάνας. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες να κοιτάνε να κάνουν καλά τη δουλειά τους και να βγουν μπροστά στον αγώνα μαζί με τους μικρούς παραγωγούς για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής –αντιαγροτικής πολιτικής.
Περιμένουμε κ. Τατούλη τις απαντήσεις σας τώρα και μην ξανακρυφτείτε και μιλήσετε στο τέλος για να μην έχετε αντίλογο.

Ο Επικεφαλής
της Λαϊκής Συσπείρωσης

Νίκος Γόντικας