Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Γ. Ψυχογιός για μη περικοπή συντάξεων, κατάργηση ΕΦΚ στο κρασί και Ειρηνοδικείο Δερβενίου

Ο Γιώργος Ψυχογιός, βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων τόνισε πως «όλο το προηγούμενο διάστημα είδαμε μία Αξιωματική Αντιπολίτευση να επιθυμεί ή αν όχι να επιθυμεί τουλάχιστον να επιχαίρει για την επερχόμενη περικοπή των συντάξεων». 

Όμως, όπως σχολίασε ο βουλευτής το παρόν σχέδιο νόμου χαλάει για ακόμα μια φορά τη στρατηγική της ΝΔ, εξηγώντας παράλληλα ότι σε καμιά περίπτωση δεν ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι πρόκειται για κάποιο success story:  «Ξέρουμε καλά ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο για να επουλώσουμε τις πληγές και να εξασφαλίσουμε -εκτός από την επιβίωση και την αξιοπρέπεια- και την κάλυψη των αναγκών των πολλών. Είναι όμως υποχρέωσή μας, απέναντι σε έναν λαό που έκανε τόσες θυσίες και αγωνίστηκε για να σταθεί όρθιος, να το κάνουμε».

Επιπρόσθετα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε τα θετικά μέτρα που έχουν ψηφιστεί το τελευταίο διάστημα. «Έχουμε ψηφίσει ήδη την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, με την εφαρμογή των βασικών αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Ενώ παράλληλα, αναμένονται και οι υπουργικές αποφάσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου. Νομοθετήσαμε ακόμα την εφάπαξ καταβολή των αναδρομικών σε ενστόλους, δικαστικούς λειτουργούς, γιατρούς του ΕΣΥ, πανεπιστημιακούς, στις κρατικές ορχήστρες και άλλες επαγγελματικές ομάδες, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και βέβαια την περαιτέρω έκπτωση στις ασφαλιστικές εισφορές των νέων επιστημόνων το 2019, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά έως 30%, τη διανομή κοινωνικού μερίσματος και γι’ αυτό το έτος σε περισσότερους από 3,5 εκ. δικαιούχους, τον επανακαθορισμό του συντελεστή φορολογίας κερδών στις επιχειρήσεις στο 25% μέχρι το 2022 από 29% που είναι σήμερα και λοιπές θετικές ρυθμίσεις».

Στη συνέχεια ο Γ. Ψυχογιός αναφέρθηκε σε τρεις πολύ σημαντικές τροπολογίες που κατατέθηκαν στο εν λόγω νομοσχέδιο, που αφορούν:

1) στην επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους, μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ηλικίας κάτω των 25 ετών, κάτι το οποίο θα ισορροπήσει και την αύξηση του κατώτατου μισθού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

2) σε μόνιμες προσλήψεις για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ο τελικός αριθμός των οποίων αναμένεται να ανέλθει σε πάνω από 3.200. Πρόκειται για εργαζόμενους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του κοινωνικού κράτους και η προσφορά τους για πάνω από δεκαπέντε χρόνια, που ήταν σε ομηρία με ανανεούμενες συμβάσεις, είναι αδιαμφισβήτητη.

3) στην κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο βουλευτής  «ήρθε λοιπόν η ώρα να ακυρώσουμε στην πράξη έναν φόρο που δημιούργησε προβλήματα και στρεβλώσεις, κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους παραγωγούς του οίνου. Τους επιβάρυνε δυσανάλογα, χωρίς να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Είχαμε δεσμευθεί ότι θα τον καταργήσουμε και αυτό κάνουμε με την τροπολογία αυτή, ελαφρύνοντας τους παραγωγούς και ενισχύοντας συνολικά τη λειτουργία της αλυσίδας του κλάδου».

Τέλος, ο Γ. Ψυχογιός αναφέρθηκε ειδικά στο άρθρο 81 του νομοσχεδίου, με το οποίο ρυθμίζεται ένα πολύ σημαντικό θέμα για την Κορινθία: «Το Υπουργείο Οικονομικών προχωρεί στην παραχώρηση του κτηρίου του πρώην Ειρηνοδικείου Δερβενίου στον οικείο Δήμο. Πρόκειται για ένα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής και ιστορίας κτήριο, το οποίο μπορεί πλέον να αξιοποιηθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και του Νομού, βάσει και των προτάσεων που έχουν κατατεθεί και της θέσης που έχει στον Κορινθιακό κόλπο. Με αυτό τον τρόπο ικανοποιούμε ένα πάγιο και σταθερό αίτημα του Δήμου, των πολιτών και των φορέων της Δυτικής Κορινθίας, για το οποίο δουλέψαμε μεθοδικά από το 2015 και μετά και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που υλοποιείται».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε τα εξής: «Με την ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου διαψεύδονται για άλλη μια φορά όλες οι «Κασσάνδρες». Όμως, ο δρόμος για μας είναι ακόμα μακρύς και ανηφορικός για να φτάσουμε στο μπόι της αριστεράς και στο μπόι των ανθρώπων. Εδώ, άλλωστε, βρεθήκαμε από την κοινωνική πλειοψηφία για να δώσουμε από κοινού αγώνες. Αυτό είναι και παραμένει το μεγαλύτερο στοίχημά μας και πιστεύω ότι με πολλή και συλλογική δουλειά θα τα καταφέρουμε».