Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περπατούν 7 χλμ κάθε μέρα για να πάνε στο σχολείο

Όχι μόνο λύση δεν έχει υπάρξει, αλλά ούτε καν «φως στον ορίζοντα» φαίνεται για τη μεταφορά των δύο μαθητών από το χωριό «Καλλιανέικα» Δολών προς τις Κιτριές, αν και έχουν ήδη περάσει δέκα ημέρες από τη δημοσιοποίηση του θέματος και την έγγραφη επιστολή του υπουργείου Παιδείας για επίλυσή του από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. 

Με το κρύο και την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών μητέρα και δύο μαθητές αναγκάζονται να περπατούν καθημερινά 7 χλμ. για να πάνε από το σπίτι τους στις Κιτριές και αντίστροφα, προκειμένου να πάρουν το λεωφορείο για το σχολείο τους. Αν είναι τυχεροί και πετύχουν κάποιον από τους ελάχιστους συγχωριανούς που έχει όχημα, και μπορεί να τους μεταφέρει, γλιτώνουν τον ποδαρόδρομο.
Κι όλα αυτά, όπως έχουμε αναφέρει, μόλις 20 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα.

Ακόμα με τα πόδια
Τα θέμα δημοσιοποίησε το «Θάρρος» στις 6 Δεκεμβρίου και τις επόμενες ημέρες προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον και σε πανελλαδικά Μέσα Ενημέρωσης.
Οι δύο μαθητές, της τρίτης Γυμνασίου και της τρίτης Λυκείου σε σχολικές μονάδες της Καλαμάτας, διαμένουν μόνιμα με τη μητέρα τους (καθώς ο πατέρας τους βρίσκεται στο εξωτερικό) στον οικισμό Καλλιανέικα των Δολών που ανήκει στο Δήμο Δυτικής Μάνης.
Η μητέρα αναγκάζεται καθημερινά να περπατάει με τα παιδιά της 3,5 χιλιόμετρα, προκειμένου από το σπίτι τους να κατεβούν στις Κιτριές, ώστε αυτά να πάρουν το λεωφορείο για Καλαμάτα. Το μεσημέρι πρέπει να περπατάνε άλλα 3,5 χιλιόμετρα για να επιστρέψουν στο σπίτι τους.
Η μητέρα και οι δύο μαθητές συνεχίζουν να ξυπνούν καθημερινά στις 6.00 το πρωί και να περπατούν επί 45 λεπτά, μέχρι να φτάσουν στον κεντρικό δρόμο και να επιβιβασθούν τα παιδιά στο διερχόμενο λεωφορείο. Πολλές φορές λόγω έντονης κακοκαιρίας τα παιδιά δεν μπόρεσαν να πάνε στο σχολείο και ήδη έχουν κάνει απουσίες για αυτό το λόγο.

Μόνο το δρόμο καθάρισαν
Η μητέρα κατέθεσε αναφορά ενημερώνοντας για την κατάσταση την εισαγγελέα Πρωτοδικών, τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μεσσηνίας, το υπουργείο Παιδείας, το Συνήγορο του Πολίτη, το Δήμο Δυτικής Μάνης και τα σχολεία των παιδιών. Μάλιστα, σε αυτή επισημαίνει πως εάν άμεσα δεν επιλυθεί το ζήτημα από τους αρμόδιους φορείς, τότε υπό αυτές τις συνθήκες θα αναγκασθεί να διακόψει τη φοίτηση των παιδιών.
Το υπουργείο Παιδείας, με επιστολή του προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ζήτησε να λυθεί το πρόβλημα άμεσα, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα. Με παρέμβαση της Περιφέρειας (καθώς και με δηλώσεις της στο «Θ» η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Ντ. Νικολάκου, είχε πει ότι θα λυθεί άμεσα το θέμα) τις προηγούμενες ημέρες καθαρίσθηκε ο επίμαχος δρόμος, ώστε να μπορεί να περνάει λεωφορείο, αλλά ακόμα δεν υπάρχει θετική ενημέρωση της μητέρας για τη μεταφορά των παιδιών.

tharrosnews.gr