Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι εξελίξεις για τη ρύθμιση χρεών στην εφορία σε 120 δόσεις

Με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία να έχουν εκτιναχθεί πάνω από τα 103 δισ. ευρώ και 9 στους 10 οφειλέτες να χρωστούν έως 10.000 ευρώ το υπουργείο Οικονομικών άρχισε να σχεδιάζει μια νέα πάγια ρύθμιση που θα προβλέπει περισσότερες από 12 ή 24 δόσεις που προβλέπει η σημερινή ρύθμιση.

Η ρύθμιση όπως αποκάλυψε χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα αφορά όσους εξαιρούνται από το εξωδικαστικό μηχανισμό και υπό προϋποθέσεις και συγκεκριμένα κριτήρια θα μπορούν να φθάνουν έως και τις 120.



 

Σε δηλώσεις της (χθες στην ΕΡΤ) η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου επιβεβαίωσε ότι το υπουργείο εξετάζει αύξηση του πλήθους των δόσεων της πάγιας ρύθμισης η οποία αφορά όλους τους φορολογούμενους (μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες κλπ).

Στόχος της νέας πάγιας ρύθμισης είναι να καλυφθεί ο μεγαλύτερος αριθμός από τα 4,2 εκατομμύρια των πολιτών που έχουν χρέη στην εφορία με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η διευρυμένη πάγια ρύθμιση δεν θα είναι τόσο ανοιχτή όσο η σημερινή.

Δυνατότητα πρόσβασης στις περισσότερες δόσεις δεν θα έχουν όλοι ανεξαιρέτως παρά μόνο όσοι θα πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Η προοπτική αυτή δεν συνδέεται με τα σενάρια τα οποία επίσης τρέχουν και αφορούν μια νέα έκτακτη ρύθμιση σε έως και 120 δόσεις η οποία θα πατάει πάνω στον εξωδικαστικό μηχανισμό και θα αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες που έχει κλείσει τα βιβλία τους ή την επιχείρησή τους.

Εκτός από την νέα ρύθμιση για τις οφειλές των φορολογούμενων στην Εφορία, την έκτακτη ρύθμιση που θα καλύψει τους επαγγελματίες που εξαιρούνται από τον εξωδικαστικό μηχανισμό, θα τρέξει μια ακόμα ρύθμιση έως 120 δόσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τα τελευταία σενάρια αφορούν σε μία ρύθμιση έως 120 δόσεων στα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και μια αντίστοιχη ρύθμιση για χρέη στην εφορία, η οποία θα έρθει να καλύψει τους επαγγελματίες εκείνους οι οποίοι εξαιρούνταν από τον εξωδικαστικό μηχανισμό επειδή είχαν κλείσει τα βιβλία τους.

«Θα υπάρξει, ένα νέο σχήμα ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, σίγουρα διακριτό, κι ένα αντίστοιχο για την εφορία» υπογράμμισε χθες η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, κάνοντας λόγο για δύο πιο ευέλικτους μηχανισμούς για να συμπληρώσει ότι «θα προσπαθήσουμε να έχουμε ένα σχήμα με έως και 120 δόσεις. Προφανώς, αν η οφειλή κάποιου είναι πολύ μικρή, θα μπορεί να την ρυθμίζει και σε 30 δόσεις».

Η πάγια ρύθμιση
Σήμερα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις ή εάν προέρχονται από έκτακτη φορολογία (π.χ. κληρονομιά) έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις, σύμφωνα με την πάγια ρύθμιση. Το συνολικό ποσό των οφειλών που ρυθμίζονται επιβαρύνεται με ετήσιο ποσοστό τόκων 5% ενώ προϋπόθεση για την ένταξη στη ρύθμιση είναι ο οφειλέτης να έχει υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας, καθώς και τυχόν περιοδικές και εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ για τις οποίες ήταν υπόχρεος την τελευταία πενταετία.

newsbeast.gr