Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΕΛΛΑΔΑ

Χιονιάς που τρέχει με 50 χλμ./ώρα και θα παγώσει όλη τη χώρα

Ένα μέτωπο ψύχους αναμένεται να σαρώσει σήμερα ολόκληρη τη χώρα από βορρά προς νότο, με εξαιρετικά μεγάλη ταχύτητα, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Βάσει των προγνωστικών στοιχείων, το μέτωπο στις 03:00 της Τρίτης τα ξημερώματα ξεκίνησε από τη Μακεδονία, ενώ 12 ώρες αργότερα, στις 15:00 μετά το μεσημέρι, θα προσεγγίζει και την Κρήτη, διανύοντας περίπου 600 χιλιόμετρα σε χρονικό διάστημα μισής ημέρας. Κινείται, δηλαδή, κατά μέσο όρο με ταχύτητα 50 χιλιομέτρων την ώρα.



 

Έτσι, τα Χριστούγεννα ο καιρός θα είναι «άγριος», με κατά τόπους έντονα φαινόμενα. Βροχές ή χιονόνερο θα εκδηλωθούν στα πεδινά και καταιγίδες κυρίως στη νότια χώρα και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου, ενώ στο Αιγαίο θα επικρατήσουν θυελλώδεις βοριάδες, με εντάσεις που θα φτάνουν τα 8 Μποφόρ και ενδεχομένως τοπικά τα εννέα μποφόρ.

Χιονοπτώσεις θα έχουν τα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά, καθώς και περιοχές σε Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα με χαμηλότερο υψόμετρο. Κατά τόπους σημειώνεται χιονόστρωση, ιδιαίτερα στη Δυτική Μακεδονία, όπου θα ντυθούν στα λευκά σχεδόν όλες οι περιοχές. Η θερμοκρασία έχει υποχωρήσει αισθητά…

Μικρή καλυτέρευση με παγετό
Τη νύχτα της Τρίτης οι χιονοπτώσεις στη βόρεια Ελλάδα θα σταματήσουν, αλλά θα ενταθούν στην Εύβοια, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο. Την Τετάρτη, δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ανατολικής και νότιας χώρας, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (400 μέτρα) της Εύβοιας, της ανατολικής Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου. Από το βράδυ οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν στα ορεινά της Κρήτης, ενώ στις άλλες περιοχές θα σταματήσουν. Θα επικρατήσει παγετός, κατά τόπους ισχυρός, στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα.

Στην Αττική, ανήμερα τα Χριστούγεννα αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και ενδεχομένως πρόσκαιρες καταιγίδες, ενώ παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα γύρω ορεινά και προοδευτικά σε ημιορεινά τμήματα του νομού. Από τις νυκτερινές ώρες και κατά τη διάρκεια της Τετάρτης χιονόπτωση είναι πιθανό να εκδηλώνεται κατά περιόδους και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο -κυρίως στα βόρεια και δυτικά τμήματα του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι και κατά περιόδους τοπικά ισχυροί 6 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία τα Χριστούγεννα στην πόλη της Αθήνας θα κυμανθεί από πέντε έως εννέα βαθμούς, με τις μέγιστες να σημειώνονται τις πρωινές ώρες, ενώ την Τετάρτη δεν θα ξεπεράσει τους πέντε έως έξι βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν δύο έως τρεις βαθμούς χαμηλότερα.

Μεθαύριο, Πέμπτη ο καιρός αναμένεται βελτιωμένος σε όλη τη χώρα, όμως η θερμοκρασία θα παραμείνει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

newsbeast.gr