Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή

Δραματικές πολιτικές εξελίξεις μετά την παραίτηση Καμμένου

Ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή ζητά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά το «διαζύγιό του» από τον κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο.

«Έχω ενημερώσει τον πρόεδρο της Βουλής ότι θα ζητήσω ανανέωση της εμπιστοσύνης ώστε η κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη θητεία της τον Οκτώβριο του ’19. Στις κρίσιμες στιγμές ο καθένας μας αναλαμβάνει την ευθύνη του. Το Σύνταγμα μου δίνει τη δυνατότητα, δεν το έκανα το ’15, δεν θα το κάνω ούτε τώρα: θα ζητήσω την εμπιστοσύνη της Βουλής για να προχωρήσω τις τομές που απαιτούνται. Και ο καθείς τις ευθύνες του», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.



 

Παράλληλα, τόνισε ότι η βασική του επιδίωξη είναι η αποκατάσταση του ρόλου και της θέσης της χώρας στο διεθνές στερέωμα και ο ηγετικός της ρόλος στα Βαλκάνια, σημειώνοντας ότι στόχος είναι η εξασφάλιση ότι η χώρα θα είναι πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας.

H συζήτηση στο Κοινοβούλιο θα ξεκινήσει την Τρίτη (15/01) και η κρίσιμη ψηφοφορία να διεξαχθεί το βράδυ της Τετάρτης (16/1). Αυτό το χρονοδιάγραμμα θα εισηγηθεί ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης στην αυριανή (14/10) έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων στις 10 το πρωί.

Με την επιστολή που έστειλε ο πρωθυπουργός ζητάει από τον Πρόεδρος της Βουλής, να εκκινήσει άμεσα τις διαδικασίες για την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια.

Σύμφωνα με τον κανονισμό η διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, δεν μπορεί να ξεκινήσει προ της παρελεύσεως δύο ημερών από την κατάθεση του σχετικού αιτήματος του πρωθυπουργού προς τον Πρόεδρο της Βουλής και ως εκ τούτου η συζήτηση αναμένεται να καθοριστεί να διεξαχθεί αργά το μεσημέρι της Τρίτης. Δεδομένου επίσης ότι η συζήτηση δεν μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από τρεις ημέρες, η πρόταση του Προέδρου της Βουλής, προς την Διάσκεψη των Προέδρων, θα είναι να ολοκληρωθεί η συζήτηση σε δύο ημέρες, ούτως ώστε να ολοκληρωθεί την Τετάρτη το βράδυ με την ονομαστική ψηφοφορία.

Αν ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους, αμέσως μετά θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή και την Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη συνάντηση τον πρόεδρος των ΑΝΕΛ, ευχαρίστησε τον κυβερνητικό του εταίρο για τα σχεδόν 4 χρόνια συνεργασίας.

«Παρά τις ιδεολογικές μας διαφορές, τα τέσσερα χρόνια με μοναδικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον συνεργαστήκαμε έντιμα και πετύχαμε πολλά, βγάλαμε τη χώρα από τη δύσκολη περιπέτεια» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, προσθέτοντας ότι ζήτησε από τον Πάνο Καμμένο καθαρές λύσεις.

«Τα τέσσερα αυτά χρόνια με μοναδικό γνωμονα το εθνικό συμφέρον πετύχαμε πολλά. Καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα Μνημόνια, να στηρίξουμε τους αδύναμους και να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά. Για όσα πετύχαμε θέλω από καρδιάς να ευχαριστήσω τον Πάνο Καμμένο για τη συμβολή του όλα αυτά τα χρόνια», είπε ο πρωθυπουργός.

O κ. Τσίπρας σημείωσε πως έκανε δεκτή την παραίτηση του κ. Καμμένου και θα κάνει δεκτές όσες παραιτήσεις ακόμη ακολουθήσουν. Νέος υπουργός Άμυνας, ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας, θα είναι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος, Ευάγγελος Αποστολάκης.

«Έκανα δεκτή την παραίτηση του υπουργού Άμυνας και θα κάνω δεκτή οποιαδήποτε παραίτηση από την πλευρά των ΑΝΕΛ», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

newsbomb.gr