Ο Έλληνας που πούλησε τη startup του στην Alibaba για 90 εκατ. ευρώ

Από τα Ιωάννινα, στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στον χορό των εκατομμυρίων με εταιρείες κολοσσούς.
Ονομάζεται Κώστας Τζούμας, κατάγεται από τα Ιωάννινα και ζει και εργάζεται στο Βερολίνο. Ο έλληνας επιχειρηματίας, αποτελεί το μήλον της έριδος μεταξύ κολοσσών χάρη στις υπηρεσίες που προσφέρει η εταιρεία του, Data Artisans, που ίδρυσε το 2014. 

Το επιχειρηματικό πρότζεκτ του Τζούμα, ειδικεύεται, μεταξύ άλλων, στην προσφορά υπηρεσιών για ανίχνευση απάτης και στη βελτιστοποίηση επικοινωνίας με την πελατειακή βάση.

Το επαναστατικό λογισμικό που δημιούργησε, έχει προσελκύσει πελάτες σε συνεργατικούς κλάδους όπως οι Netflix, Uber, IMG και κινεζικός κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου όπως η Alibaba.

Ο μεγαλύτερη ίσως στον κόσμο εταιρία ηλεκτρονικού εμπορίου, η κινεζική Alibaba, εξαγόρασε το data Artisans για δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, που αν και ο ίδιος δεν ήταν αυτός που αποκάλυψε την τιμή, αρκετές γερμανικές εφημερίδες εκτιμούν ότι η πώληση ανήλθε στα 90 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με την Handelsblatt, η Alibaba απέκτησε το «Artisans Data» για να βελτιστοποιήσει το λογισμικό ανοιχτού κώδικα «Apache Flikn», το οποίο είναι ικανό να επεξεργάζεται μεγάλους όγκους δεδομένων και να επεκτείνεται σε περισσότερες περιοχές, σημειώνει το neoskosmos.com.

Ο Κώστας Τζούμας γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Γιάννινα. Αποφοίτησε από το 4ο Λύκειο και όπως αναφέρουν όσοι τον γνώριζαν από τότε ήταν άριστος μαθητής, ανήσυχο πνεύμα κι ένας άνθρωπος που ήθελε να κυνηγήσει τα όνειρά του.

Στις πανελλήνιες εξετάσεις πέρασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στην Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών που ήταν η πρώτη του επιλογή. Αποφοίτησε το 2007 και μέσα σε πέντε χρόνια είχε ολοκληρώσει το πρώτο βήμα που θα του έδινε το εισιτήριο για την επιτυχία, όπως σημειώνει το epiruspost.gr

Στη συνέχεια, πραγματοποίησε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Aalborg University στη Δανία, ενώ το Βερολίνο ήταν ο σταθμός του ταξιδιού που έπαιξε τελικά καθοριστικό ρόλο στην καριέρα του.

Μετέβη στο Βερολίνο για να δουλέψει στο πλαίσιο του μεταδιδακτορικού του ως ερευνητής στο Πολυτεχνείο. Εκεί γεννήθηκε η ιδέα της Data Artisans.

news.gr