Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑΡΘΡΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η σημερινή εικόνα της Βουλής αντανακλά την κοινωνία;

Δημήτρης Πιέτρης

Η ποιότητα και η αξιοπιστία αρκετών βουλευτών δοκιμάζεται με τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων που διαδραματίζονται στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Το κοινοβουλευτικό επίπεδο κατά γενική ομολογία πέφτει και ο σεβασμός προς τους αντιπροσώπους φθίνει. Ανεξαρτητοποιήσεις, μεταγραφές, διαγραφές, διαμορφώνουν εφήμερες πλειοψηφίες και κοινοβουλευτικές ομάδες.




Δυστυχώς αυξάνονται συνεχώς τα φαινόμενα, βουλευτές να υπερασπίζονται με πάθος τα αντίθετα από αυτά που υποστήριζαν πριν από λίγες εβδομάδες καθώς επίσης να αλλάζουν συμπεριφορά και ιδεολογία με γνώμονα μόνο το ατομικό συμφέρον, αδυνατώντας να ακούσουν τους ψηφοφόρους και την κοινωνία.

Η γενικευμένη απαξίωση είναι πολύ επικίνδυνη για την δημοκρατία μας. Η έλλειψη συνείδησης ορισμένων δεν αποτελεί τον κανόνα. Όμως η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος δοκιμάζεται και οδηγεί σε απαθή στάση των πολιτών, αποχής από τα κοινά, αδιαφορίας για την διαμόρφωση συνθηκών πραγματικής ανάπτυξης και ευημερίας και υιοθέτηση της νοοτροπίας «όλοι το ίδιο είναι».

Η κοινωνία και οι πολίτες που ασκούν το δημοκρατικό τους δικαίωμα, για να επιλέξουν τους πολιτικούς τους θα πρέπει επιτέλους να σοβαρευτούν. Πόσα μνημόνια πρέπει να περάσουν για να καταλάβουμε ότι εάν την στιγμή της ψηφοφορίας δεν λειτουργούμε με την λογική, μακροπρόθεσμα ζημιωνόμαστε από τις ίδιες τις επιλογές μας;

Πόσες φορές άραγε ψηφίσαμε με γνώμονα την τηλεοπτική αναγνωρισιμότητα και όχι με το βιογραφικό, την εντιμότητα, τις ικανότητες, τις ιδέες, το όραμα και την ηθική;

Τόσο στις δημοτικές – περιφερειακές όσο και στις εθνικές εκλογές οι μεταμνημονιακοί ψηφοφόροι απαιτούν μεταμνημονιακούς και σύγχρονους πολιτικούς. Όμως οι ίδιοι κάνοντας επιλογές στηριζόμενοι στο ρουσφέτι, στην τακτοποίηση προσωπικών θεμάτων, στην τιμωρία, στην εκδίκηση, στην χαλαρή ή για πλάκα ψήφο, πληρώνουν τον λογαριασμό.

Οι επόμενες εκλογές με τις 4 κάλπες ας αποτελέσουν την αρχή για μια νέα αντίληψη του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Αυτή τη φορά, γιατί τα επόμενα χρόνια θα είναι ακόμα κρισιμότερα, ας επιλέξουμε τα πρόσωπα, τις παρατάξεις και τα κόμματα που πραγματικά πιστεύουν ότι μπορούν να είναι χρήσιμα για τον τόπο μας.

Η ελπίδα και η προοπτική για το μέλλον μας είναι οι σοβαροί άνθρωποι που αξίζουν την υποστήριξη μας και ιδιαίτερα οι νέοι άφθαρτοι και ανερχόμενοι με όρεξη για προσφορά και καταξίωση, ώστε να αναβαθμίσουμε την ποιότητα της Βουλής, του Περιφερειακού και Δημοτικού μας Συμβουλίου.

pietris