Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moscovici: Η Ελλάδα επιστρέφει στη δημοσιονομική κανονικότητα ως ισότιμο μέλος της ευρωζώνης

«Η Ελλάδα του σήμερα μέσα στην Ευρώπη του αύριο» ήταν το θέμα της κοινής συνεδρίασης των επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Οικονομικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου, με κεντρικό ομιλητή τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιο για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, τη Φορολογία και τα Τελωνεία, κ. Pierre Moscovici. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής των Ελλήνων.




 

Στα εναρκτήρια σχόλιά του, ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Αναστάσιος Κουράκης, ο οποίος προήδρευσε της συνεδρίασης, ανέφερε ότι η Ελλάδα επιχειρεί να αφήσει πίσω της την αντιαναπτυξιακή λιτότητα, θεσπίζοντας μέτρα ενίσχυσης των εισοδημάτων των εργαζομένων, αλλά και φοροελαφρύνσεις για τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, ενώ κάλεσε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να βάλουν στο πρώτο πλάνο της οικονομίας τις ίδιες τις κοινωνίες.

Η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Αννέτα Καββαδία, στον χαιρετισμό της, και με ορίζοντα τις ευρωπαϊκές εκλογές, αναφέρθηκε στην ανάγκη ουσιαστικής αναδιαμόρφωσης της ευρωπαϊκής ατζέντας, στην κατεύθυνση της ανάκτησης του ευρωπαϊκού κεκτημένου με προοδευτικούς όρους.

Ο κ. Moscovici, στην τοποθέτησή του, επισήμανε ότι η Ελλάδα, μετά από μια δύσκολη και μακρά περίοδο, επιστρέφει στη δημοσιονομική κανονικότητα ως ισότιμο μέλος της ευρωζώνης. Με αφορμή την έκθεση προόδου ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, η οποία δημοσιεύτηκε χθες, χαιρέτισε τα πολλά θετικά βήματα  που έχουν σημειωθεί, κυρίως το γεγονός ότι επιτεύχθηκε ανάπτυξη 2% το 2018, με αντίστοιχες προοπτικές και για το 2020. Επισήμανε, επιπλέον, ότι η εσωτερική κατανάλωση βρίσκεται στο υψηλότερό της σημείο εδώ και δέκα χρόνια αλλά κι ότι η ανεργία μειώνεται, έστω και αν παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα κυρίως για τους νέους. Σημείωσε δε ότι αν και υπάρχουν καθυστερήσεις στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, τα συμπεράσματα της έκθεσης δεν είναι ανησυχητικά. Ο κ. Moscovici εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο επερχόμενο Eurogroup της 11ης Μαρτίου, όπου θα εξεταστεί η έγκριση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, θα υπάρξει θετική εξέλιξη. Το γεγονός αυτό θα δώσει το μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα παραμένει σε πορεία μεταρρυθμίσεων, ανακτώντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Τέλος, αναφερόμενος στις επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές, τόνισε την ανάγκη επικράτησης των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών, κ. Αθανασία Αναγνωστοπούλου, στην παρέμβασή της χαιρέτισε με τη σειρά της την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα που σηματοδοτείται από τη συμμετοχή της στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο. Κάλεσε τις ευρωπαϊκές δυνάμεις να παραμείνουν αλληλέγγυες ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών, υπερασπιζόμενες τα κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα με γνώμονα τη συνύπαρξη, τη συνανάπτυξη και τη συναντίληψη. Τέλος, αναφερόμενη στη Συμφωνία των Πρεσπών, σημείωσε ότι αποτελεί ορόσημο για τα Βαλκάνια και προοπτική ειρήνης για όλη την Ευρώπη.

Στη συνέχεια πήραν το λόγο οι εισηγητές των κομμάτων, οι οποίοι τοποθετήθηκαν επί του θέματος της συνεδρίασης.