Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αχτσιόγλου: Αρχές Απριλίου η πλατφόρμα για τη ρύθμιση χρεών στα ασφαλιστικά Ταμεία

Την πρόθεση του υπουργείου Εργασίας, έως το τέλος Μαρτίου να έχει νομοθετηθεί η ρύθμιση των χρεών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία και στις αρχές του επόμενου μήνα να έχει «ανοίξει» η πλατφόρμα τον Απρίλιο εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.
«Η ρύθμιση των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία -θα είναι ξεχωριστές οι ρυθμίσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία- θα προχωρήσει κανονικά, θα είναι μια ρύθμιση που θα περιλαμβάνει και κούρεμα βασικής οφειλής, κούρεμα προσαυξήσεων κατά 85% και αυτή η νέα οφειλή, που θα διαμορφώνεται, θα αποπληρώνεται σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ», ανέφερε η υπουργός.




Επισήμανε, δε, πως πρόθεση του υπουργείου είναι η ρύθμιση να συμπεριλάβει και όσους έχουν κλείσει τα βιβλία τους, «άρα όχι μόνο τους ενεργούς επαγγελματίες».
Η κ. Αχτσιόγλου συμμετείχε σε σύσκεψη με τους επικεφαλής του ΟΑΕΔ, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕπΕ) και του ΕΦΚΑ στην περιφέρεια, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης) Ελευθερίας Χατζηγεωργίου.
«Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε σχεδιάσει πολιτικές για την ανεργία, υπάρχουν νέας γενιάς προγράμματα του ΟΑΕΔ, ήλθα να δω πώς απορροφώνται στην περιοχή, πώς εξειδικεύονται, αν υπάρχουν ιδιαιτερότητες που πρέπει να λάβουμε υπόψη.
Ομοίως, για τα ζητήματα του ΕΦΚΑ, το μείζον ζήτημα της εκκαθάρισης των εκκρεμών συντάξεων, να δούμε πώς ακριβώς προχωράει στη Θεσσαλονίκη, αν υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα στα καταστήματα και τι μπορούμε να κάνουμε. Αντίστοιχα, με το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας να επικεντρωθούμε κυρίως στο πώς εφαρμόζεται ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός, αν υπάρχουν παρεκκλίσεις, αν υπάρχει συμμόρφωση από τις επιχειρήσεις», σημείωσε η υπουργός.
«Ρεκόρ προσλήψεων τον Φεβρουάριο παράλληλα με την αύξηση του κατώτατου μισθού»
Ερωτηθείσα για τον βαθμό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων σε σχέση με την αύξηση του κατώτατου μισθού, η υπουργός γνωστοποίησε ότι «στη συνολική εικόνα από όλη την Ελλάδα έχουμε πολύ καλή συμμόρφωση, σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων οι οποίες άμειβαν τους εργαζόμενούς τους με μισθό κάτω των 650 ευρώ έχουν αλλάξει τη μισθοδοσία τους, τις δηλώσεις τους στο σύστημα».
«Με το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας γνωρίζουμε ακριβώς ποιες είναι οι επιχειρήσεις οι οποίες άμειβαν με χαμηλότερο μισθό από τα 650 ευρώ τους εργαζομένους, επομένως κι εκεί θα γίνουν έλεγχοι για να δούμε τη συμμόρφωση» είπε.
Υπογράμμισε δε ότι «το πολύ θετικό στοιχείο είναι ότι ο Φεβρουάριος, που ήταν ο μήνας της αύξησης του κατώτατου μισθού, ήταν ταυτόχρονα και ο μήνας που είχαμε ρεκόρ στις νέες προσλήψεις, με 28.000 νέες θέσεις εργασίας» και «αυτό έδειξε με πολύ καθαρό τρόπο ότι μπορούμε να έχουμε μια αγορά εργασίας, που και αξιοπρεπείς μισθούς να διαμορφώνουμε και να συνεχίσει να ενισχύεται η απασχόληση και αντιστρόφως διαψεύσθηκε παταγωδώς το επιχείρημα, που έλεγε ότι η αύξηση των μισθών μπορεί να παράξει απολύσεις».

bankingnews.gr